Att vi kastar onödigt mycket mat nuförtiden är ingen nyhet. Men visste du att så mycket som en TREDJEDEL av all mat som produceras i världen slängs idag? Det är inte bara ett resursproblem, utan även ett stort miljöproblem. All vatten och energi som krävs för att producera råvaror går förlorade, precis som själva maten. Vi har fått nog, har du också det?

Minska matsvinnet fisk
En tredjedel av all mat som producerad slängs, helt i onödan.

Vad Strawberry gör idag


Vi tar ansvar för att reducera vårt matsvinn varje dag. Sammanlagt med vad vi åstadkom under 2017, har vi under första kvartalet av 2018 reducerat vårt matsvinn med hela 30 ton. Det har vi bland annat gjort genom att använda mindre tallrikar, specifikt på frukost-, lunch- och kvällsbufféer. Det är statistiskt bevisat att människor då slänger mindre mat, på grund av att vi äter upp det som finns på tallriken. Vi ser hellre att våra gäster tar mat fler gånger än att de tar för mycket första gången och måste slänga det som inte äts upp.


Exempel på andra aktiviteter är Comfort Hotel Børsparken i Oslo som skänker bort mat som blir över till olika välgörenhetsorganisationer. Eller Clarion Hotel Post i Göteborg som använder överbliven mat till att gödsla sina odlingar på taket. I odlingarna produceras råvaror som i sin tur används av hotellets restauranger.


Karma – hämta mat som blir över från våra hotellrestauranger


Med appen Karma hjälper du miljön samtidigt som du är snäll mot plånboken. Här säljer restauranger, caféer och matbutiker bra mat som blivit över till privatpersoner för ett billigare pris. Flera av våra hotell i Sveriges större städer har anslutit sina restauranger till Karma för att minska matsvinnet. I appen kan du välja vilka restauranger du vill följa för att få notiser när det finns mat att rädda.  Missa inte våra restauranger Norda Bar & Grill, OGBG och TAK!


Om du är i Norge har också ett flertal av våra norska hotell anslutit sig till mat-appen Too Good To Go när de får mat över. Hotellen lägger då ut information i Too Good To Go-appen så gäster ser vad det är för mat och på vilken adress den finns för att komma och hämta maten för en mindre summa.Vi har kommit långt – men vi är inte framme än


I samband med Världsmiljödagen den 5 juni har vi kickstartat nya satsningar för att minska matsvinnet! I tillägg till att signera det norska branschinitiativet Kutt Matsvinn 2020, inför vi automatisk vägning och registrering av allt matsvinn. Med initiativet Kutt Matsvinn 2020 bjuds hela serverings- och restaurangbranschen in till att nå projektets målsättning om att reducera matsvinnet med 20% de tre kommande åren. Tilltaget är ett bidrag till att nå FNs hållbarhetsmål om att halvera matsvinnet innan 2030. Vi vill och ska bli ännu bättre på att ta vara på våra resurser. Redan nu sitter kockar och annan personal på hotellen och spånar idéer.


Har du tips på hur vi kan minska matsvinnet?


Vi tar mer än gärna emot ditt bidrag, maila oss på: mailto:wecare@strawberry.no, eller kontakta oss via sociala medier.


Hållbarhet på Strawberry


Vill du läsa mer om hur vi aktivt arbetar med att ta ansvar för samhället och miljön? Vi kallar det WeCare.
Läs mer om hur vi kan göra vår värld att bli en bättre plats!


Välkommen ASC-räkan! Läs om hur vi kan äta tigerräkor med gott samvete.


10 enkla tips på vad du kan göra för att rädda vår planet varje dag.

Måla påskägg

So long, påskfjädrar

I Strawberry delar vi en tradition och kultur att göra mer än det som förväntas av oss - för gästerna, våra medarbetare, samhället och självklart miljön. Detta arbete kallar vi för WeCare. Som en del av arbetet har alla våra hotell valt att säga nej till påskfjädrar, läs mer om vår bojkott mot påskfjädrar här.