Precis vid vattnet i Tromsö hittar du Clarion Hotel The Edge - Trömsös härliga vardagsrum. Dess gränsöverskridande design, stadens största konserthus och restaurangen The Social Bar & Bistro gör hotellet till en av stadens bästa mötesplatser.

Naturen är alltid nära i Tromsö. Om du kikar över kajkanten kan du se fiskstim i det klarblå,  friska vattnet. Fiskare är ingen ovanlig syn i Tromsö då fiskeindustrin är väletablerad här. Här fiskas många sorters fisk, bland annat torsk, piggvar och marulk.


BO_TheEdge_E8A259615majFoto: Bobo Olsson


Precis vid vattnet ligger Clarion Hotel The Edge och hotellets fasad reser sig majestätiskt med sin vita fasad och karaktäristiskt höga fönster. På framsidan kan du se den utskjutande del som gett hotellet dess namn, The Edge. Hotellet har 12 våningar och högst upp ligger den största sviten. Hotellet spelar en viktig roll i Tromsö, det har bidragit med många nya jobbmöjligheter och hjälpt till att utveckla turismen i Tromsö, något många av lokalinvånarna är glada över.


Øyvind Alapnes är hotelldirektören som fick ansvaret att förvandla hotellet till Tromsös bästa mötesplats och arena för kulturella event och konserter. Øyvind är uppväxt i Tromsö och innan hans tid som hotelldirektör var han nog mest känd som fotbollsdomare som dömde matcher i Norges högsta fotbollsdivision. Kanske är det därför han lyckas behålla lugnet oavsett hur stressigt det kan bli i lobbyn.


BO_TheEdge_E8A283215majFoto: Bobo Olsson


Från presidentsviten kan man på en klar dag se höga och låga bergstoppar i mjuka och vassa former och havet sträcker sig så långt ögat kan nå. I Tromsö är utsikten nästan alltid lika häpnadsväckande. För varje fönster som vätter mot vattnet finns en ny utsikt att stanna till vid och njuta av.


BO_TheEdge_E8A280415majFoto: Bobo Olsson


De vida korridorerna i hotellet byggdes med gästen i åtanke. Det ska vara lätt för gästerna att röra sig i hotellet med sin packning. Man ska inte behöva kränga och slita för att få in sina väskor på rummet.


BO_TheEdge_E8A295715majFoto: Bobo Olsson


Lobbyn är utsmyckad med en sulptur gjord av den brittiska konstnären Antony Gormley och var specialbeställd till hotellet. Skulpturen föreställer konstnären själv och är gjord i stål.


Konsten på rummen har beställts från en lokal fotograf, Bjørn Joachimsen, som har fotograferat delar av maskiner som brukade användas i en gammal margarinfabrik.


BO_TheEdge_E8A272015majFoto: Bobo Olsson


Tromsö har alltid varit öppningen mot ishavet och Arktis. Staden har en naturlig attraktionskraft för äventyrare och har alltid haft. Under 1800-talet när Norge och Ryssland utövade intensiv byteshandel av fisk och spannmål, utvecklades staden så småningom till en viktig handelsstad. Den blev också en turistmagnet för rika turister och excentriska affärsmän. Under denna period fick staden sitt smeknamn, Nordens Paris. Detta berodde på att Tromsös fiskare tjänade så bra med pengar att de kunde köpa vackra tyger och exklusiva modemagasin till sina kvinnor, något som gjorde att de kunde replikera kläderna som bars i rika städer som Paris. I dag är Tromsö välkänt för sitt universitet och sin norrskensturism. Här finns ett rikt nattliv och något som passar varje smak, sju dagar i veckan.


Här är en lista med tips när du besöker Tromsö:


Mat och DryckKulturBoDet här är en omskriven version av artikeln “Clarion Hotel The Edge: Nya Vyer i Tromsö” från Strawberry Nights Magazine, skriven av Per Olsson.


Strawberry_Tromsø_Map_Fullsize