Clarion Hotel Sense är inte bara bäst i Luleå. Om du vill sätta ihop en topplista som rankar såväl restauranger, spa eller hotell i Luleå så kommer Clarion Hotel Sense att placeras i toppen.

Det lugna spaet på Clarion Hotel Sense i Luleå.
37-gradigt vatten och panoramafönster över solnedgången och isbrytarna i Norra hamn. Försök att slita dig härifrån. På riktigt, försök. Foto: Bobo Olsson.

Inflygningar skapar sällan något lugn. Men den klara dagen och den vackra vårvintern över Bottenviken får ner pulsen. Här och där bilvägar, kobbar, skär och i fjärran - Luleå. Den gamla stålstaden som i dag mer handlar om ett högt rankat tekniskt universitet, kultur genom Norrbottenteatern och såklart ishockey. Och om ett visst hotell. Ett av Sveriges bästa.


Clarion Hotel Sense öppnade i december 2013 och var en storsatsning när det byggdes. Det är ett fullservicehotell med spa, fantastiska konferensmöjligheter, restaurang och två barer. Redan från start blev det Luleås viktigaste mötesplats."Blicken har svårt att slita sig från panoramafönstret med den glödande kvällshimlen"En timme efter incheckning ligger jag i den halvmeterdjupa 37-gradiga poolen på hotellets spa. Blicken har svårt att slita sig från panoramafönstret med den glödande kvällshimlen över Norra Hamn, där isbrytarna Atle, Frej, Odin och Ymer vilar i sin hemmahamn. På 20 minuter sprakar himlens fyrverkeri från laxrosa till mörkt orange. Under samma tid glömmer min reströtta kropp det som varit. Plötsligt är den utvilad och glad.


Clarion Hotel Sense bar at dusk_1_1 Cocktailbaren förbereds för kvällens barhäng. På helgerna öppnas ytterligare en bar upp. Foto: Bobo Olsson


När du kliver in i lobbyn möts du av en enorm klotlampsinstallation. Lamporna binder samman lobbyn och konferensvåningen ovanför och skapar rymd. Men det mest uppseendeväckande är att lamporna hela tiden skiftar färg, färger som är hämtade från våra årstider. Det är ett tema som går igen på hela hotellet. Nästa gång jag tydligt får erfara det är när jag är på väg att avsluta spa-ritualen. En av duscharna är en årstidsdusch. Under fem långa sköna minuter hinner jag uppleva sommarregn, duggig höst, vårigt skval och svalkande vinterdopp. Efter duschen har jag svårt att mäta upp min egen puls. Sense-effekten har slagit till och den enda tanke jag kan formulera är att jag måste uppleva ritualen en gång till.


Löjrom with Hasselback potatoes, a classic dish in the north of Sweden_16_9 Kortrest löjrom från Kalix, hasselbackspotatis på mandel och smetana.Foto: Bobo Olsson.


Restaurant waiter Clarion Hotel Sense_16_9 Den populära grillade slaktarbiffen på väg ut i matsalen. Foto: Bobo Olsson.


En av hotellets motorer som skapar framgång är våning nio. På helgerna fylls restaurangens 200 sittplatser och gästerna bjuds in till fest med lokala råvaror och rätter som råbiff på älg, vaktelägg och torkade rönnbär, kortrest och len löjrom med tillbehör eller klassikern, den grillade slaktarsteken med perfekt slagen berberebearnaise. Idag är det måndag men Luleåborna och hotellgästerna är ändå på plats för middag och en cocktail som varsamt skakats fram i en av takvåningens barer. Det är lätt att tro att man befinner sig på ett hotell i en betydligt större stad. När jag checkade in tipsades jag om att äta frukost redan klockan sju, "då är frukosten som vackrast" som en av hotellets stamgäster fyllde i.


Bartender at Clarion Hotel Sense_1_1 Restaurangchef Emin Zeynalov skakar fram en Vodka Fizz. Foto: Bobo Olsson.


Det blir en vacker morgon också. Den norrländska rosagula solen kämpar sig sakta upp och färgar isarna. De nygräddade belgiska våfflorna med hjortron smakar som en dröm. Även i denna diciplin har Clarion Hotel Sense gjort bra resultat. Deras frukost har rankats som den allra bästa inom Strawberry. Det är ett bra hotell att vakna upp på.
Text: Per Olsson


Artikeln publicerades första gången i Nights Magazine nummer 12, 2017

Konstinstallation av lampor på Clarion Hotel Sense.

Clarion Hotel Sense i korthet

  • 154 rum
  • 15 mötesrum för upp till 500 personer
  • Lobbybar
  • Cocktailbar
  • Den enda Kitchen & Table-restaurangen listad i White Guide
  • Spa med behandlingar
  • Gym