Vill du upptäcka Mälardalen i sommar? Det förstår vi. Oavsett om du njuter av en staycation eller kommer hit för en efterlängtad semester är utbudet stort och avstånden korta mellan vackra naturreservat, vandringsleder, historiska städer, slott, djurparker och Mälarens många badplatser. Här kan du lätt fylla hela semestern med upplevelser utan att någonsin få tråkigt.

Dyk ner i en svensk sjö på sommaren
Ett dopp i Mälaren är ett måste på sommarsemestern!

Mälardalen saknar tydliga gränser, men oftast räknas städer som Västerås, Södertälje, Uppsala, Stockholm, Örebro, Eskilstuna och Enköping in i regionen. Med andra ord finns det hur mycket som helst att se och göra. Här kommer våra bästa tips för en semestervecka eller två i Mälardalen i sommar!

Vandringsleder och naturreservat

Längtar du ut i naturen när den är som allra vackrast? Snöra på vandringskängorna och fyll på vattenflaskan – här tipsar vi om två vackra vandringsleder i Mälardalen!

Sörmlandsleden - populärt av en god anledning

I Mälardalen ligger en av landets populäraste vandringsleder, Sörmlandsleden, som även är Sveriges första låglandsled. Den är också en av de längsta med sina 1000 km, 62 etapper, 36 extraslingor och anslutningsleder. Med andra ord kan du anpassa utflykten helt efter din egen erfarenhetsnivå, från en enkel söndagspromenad till ett riktigt äventyr!

Vandring i naturen. Fhoto: Jake Melara, Unsplash Att komma nära naturen ger ro i själen. Tur att det finns så många vandringsleder att välja bland runt hela Mälardalsområdet. Foto: Jake Melara, Unsplash

För dig som vill gå all in och övernatta finns det många skärmskydd placerade längs med leden. Naturen är varierad och bjuder på öppna landskap, vildmark, glittrande sjöar och vackra kuststräckor. Det finns även en del historiska minnesmärken längs med leden. Sörmlandsleden passerar Stockholm, Södertälje, Katrineholm och Nyköping.

Fogdön Pilgrimsled, Strängnäs

Fogdön är en halvö i Mälaren som ligger väster om Strängnäs. Fogdön bebyggdes tidigt och har en rik historia – exempelvis har man hittat rester från fornborgar, gravfält och runstenar. De tre socknarna, Fogdö, Vansö och Helgarö, och deras kyrkor etablerades här redan på 1100-talet. Fogdöns Pilgrimsled sträcker sig från S:t Eskils källa till Björsund och är ca 80 km lång, men du kan såklart dela upp sträckan i kortare etapper.

Längs med leden finns också tre olika badplatser där du kan ta ett dopp och vila fötterna. Badplatserna heter Husbybadet, Helgarö Kläpp och Kungsberg, vid Vårfruberga kloster.

Dyk ner i en svensk badsjö Ta en paus från vandringen och vila benen med ett dopp i Mälarens vatten. Foto: Jana Sabeth, Unsplash

Upplev Sveriges historiska arv – Birka, Sigtuna och Gamla Uppsala

Birka Vikingastaden, Björkö

Besök vikingarnas viktigaste handelsplats i Sverige – Birka Vikingastaden. På ön Björkö i Mälaren ligger denna historiska skatt som också står med på Unescos världsarvslista. Utforska det stora fornlämningsområdet, strosa runt i vikingakvarteret och testa att skjuta med pil och båge.

Pilbågsskytte i Birka Vikingastaden. Foto: Claes Helander, Strömma Turism Foto: Claes Helander, Strömma Turism.

Är du mer nyfiken på att mala mjöl och baka bröd som våra vittfarne förfäder gjorde en gång i tiden? Ett besök i museet är ett absolut måste. Ta en närmare titt på alla arkeologiska fynd som berättar om ett Sverige från förr. Avsluta med ett besök i museibutiken och något gott att äta och dricka på restaurangen Särimner.

Restaurang Särimner i Birka Vikingastaden, Strömma turism På restaurangen Särimner kan man ta en välförtjänt paus från dagens äventyr i rustik vikingamiljö. Foto: Strömma Turism.

Pojke tittar på vikingaskepp på Birka. Foto: Claes Helander, Strömma Turism Att följa i vikingarnas fotspår under en dag uppskattas av både stora och små. Foto: Claes Helander, Strömma Turism.

Det bästa sättet att uppleva Birka på är att göra en dagsutflykt med Strömma som tar dig från Stockholm till Björkö med båt genom Mälaren. Båtarna avgår från flera plater i och runt Stockholm. Här kan du se tidtabeller, priser och boka dagsutflykt.

Sveriges första stad: Sigtuna

Staden anlades redan på 900-talet, och kan stoltsera med att vara Sveriges första stad och ha Sveriges första gågata och myntslageri! Med andra ord var Sigtuna ett riktigt viktig stad, för både handel och religion. Idag är Sigtuna en liten och promenadvänlig idyll med vacker träbebyggelse vid Mälaren, men självklart finns många lämningar från förr att upptäcka. Promenera längs med Sveriges första gågata och besök kyrkoruiner, slott, torparbyar och landets minsta bevarade rådhus. Från Stockholm tar det mindre än 1 timme att ta sig hit.

Uppsala - religiös historia från järnåldern och framåt

Upplev ett av Sveriges viktigaste religiösa centrum – för både hedningar och kristna! Här dyrkades de gamla gudarna från asatron under järnåldern, men när kristendomen kom på modet valde man att befästa den nya religionen på samma plats. På 1000-talet uppfördes den första kristna kyrkan, och vid kungsgården byggdes Sveriges första ärkebiskopskyrka 1164. Uppsala är verkligen en spännande plats för den historieintresserade. Missa inte Uppsala högar, Gamla Uppsala kyrka och Gamla Uppsala Museum!

Uppsala Domkyrka Uppsala är ett mecka för både historia och historisk religion, från järnålden och fram till idag. På bilden syns Uppsala Domkyrka, Sveriges rikshelgedom, som började byggas på 1270-talet.

Gamle Uppsala viking grave Är du nyfiken på vikingatiden? Gamla Uppsala högar är inte vilka kullar som helst utan vikingagravar. Högarna är belägna i Gamla Uppsala fornlämningsområde.

Slott, vallgravar och kungliga öden

Mälardalen kryllar av spännande slott som alla har sin egen berättelse om sin tid och människorna som bodde där. Här tipsar vi om sex slott som alla är ett värdefullt stycke svensk historia. Vilken blir din favorit?

1. Skokloster slott, Skokloster

Besök greven och fältmarskalken Carl Gustaf Wrangels ståtliga barockslott, som är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Greve Wrangel var med andra ord en väldigt framgångsrik herre som gjorde karriär under Sveriges stormaktstid. Förutom den vackra arkitekturen kan ni se konst, textilier, böcker och keramik från 1550-1850. Missa inte ett besök i Bankettsalen, som skulle bli en av Europas största. Tyvärr hann den aldrig bli klar. När greven oväntat dog så lämnades Bankettsalen som byggarbetsplats den var; komplett med verktyg och byggställningar som än idag kan betraktas på plats. Ett riktigt historiskt tidsdokument!

Skokloster slott Skrytbygget Skokloster slott byggdes under Sveriges stormaktstid och lockar under sommaren turister från när och fjärran.

2. Gripsholms slott, Mariefred

Gripsholm checkar av allt du kan önska av ett slott, och det är svårt att inte bli imponerad. Vallgrav, tinnar och torn, fängelsehålor, kanoner, rustkammare och det uppstoppade lejonet, Leo, som på grund av sitt säregna utseende blivit internetkändis.

Gripsholms slott, Kungl Hovstaterna. Foto: Raphael Stecksen Det vackra Gripsholms slott är ett av alla historiska slott som går att beundra på nära håll i Mälardalsområdet. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se

Gripsholm byggdes på Gustav Vasas initiativ och har bebotts av flera kungligheter genom åren, som teaterkungen Gustav III och drottningarna Maria Eleonora och Hedvig Eleonora. En av Gripsholms mest berömda sevärdheter är Hertig Karls kammare. Rummet inreddes på 1570-talet som sängkammare och är bevarad i nästa orört skick. Det är också svårt att missa slottets internationellt kända porträttsamling med målningar från Gustav Vasas tid till idag. Kombinera utflykten med ett besök i Mariefred, eller kanske en picknick i naturreservatet Gripsholms hjorthage!

Teatern på Gripsholms slott. Kungl Hovstaterna. Foto: Alexis Daflos Självklart finns en slottsteater på slottet som tillhörde teaterkungen Gustav III. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se

Lejonet Leo, Gripsholms slott. Foto: Alexis Daflos Det är många besökare som kommer till Gripsholms slott för att se lejonet Leo. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se

3. Stora Sundby slott, Eskilstuna

Här har ni ett slott som bjuder på spännande arkitekturhistoria! Stora Sundby byggdes om och utökades mellan 1500-talet och 1800-talet, vilket innebär att dagens byggnad bär spår från flera epoker och stilar. Vid ombyggnaden på 1800-talet skapades den riddarborg vi ser idag. De fyra stora tornen symboliserar de fyra årstiderna, de tolv små tornen står för årets tolv månader, de femtiotvå rummen för årets veckor och de trehundrasextiofem fönstren symboliserar dagarna på ett år. Vill du se slottets praktgemak i nyrokoko, den Röda salongen och Riddarsalen? Då är det bäst att boka en guidad tur i förväg, eftersom slottet är privatägt och bebott men visas för förbokade grupper under sommarmånaderna.

4 och 5. Drottningholms slott och Kina slott, Stockholm

På Lovön strax utanför Stockholm hittar du två riktiga pärlor. Drottningholms slott är sannerligen drottningarnas slott – speciellt Hedvig Eleonora och Lovisa Ulrika satte sin prägel på arkitektur, inredning och det kulturella livet som tog plats här. Drottningholms slott är Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Här finns sevärdheter som Slottsteatern, Slottskyrkan och Barockträdgården.

Barockträdgården på Drottningholms slott. Kungl Hovstaterna, Foto: Raphael Stecksen Det räcker med en promenad i Barockträdgården för att svepas med till 1600-talets slottsliv. Här har kungligheter strosat omkring i århundraden. Foto: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se.

Drottningholms slott. Foto: Kwan Fung, Unsplash Drottningholms slott från 1600-talet och finns med på UNECO:s världsarvslista. Visst pryder slottet sin plats vid kanten av Mälaren? Foto: Kwan Fung, Unsplash.

I den bortre delen av Drottningholms slottspark hittar du Kina slott, ett lusthus som byggdes när allt kinesiskt var högsta mode. Än idag kan du se dyrbara föremål som importerats av svenska Ostindiska Kompaniet, som porslin, sidentapet och papper, lackskärmar och glasmålningar.

Kina slott på Drottningholm, Kungl Hovstaterna. Foto: Alexis Daflos Som ett smycke ligger Kina slott långt ner i Drottningholms slottspark. Foto: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se.

6. Örebro slott, Örebro

Från en enkel försvarsborg och fängelse till kungligt slott – ja, Örebro slott bjuder på en hel del kontraster! Här kan du både se de mörka fängelsehålorna som spärrade in krigsfångar, tjuvar och häxor, och praktfulla salar där kungligheter som Karl IX och Karl XIV Johan levde lyxliv. Örebros slott har ett fantastiskt utbud för hela familjen, med allt från intressanta utställningar och guidade visningar till slottscafé och slottsbutik. För barn är det rena paradiset, med spökvandringar, barnens slottstorn, Lilla Spöket Laban och möjligheten att ha barnkalas!

Örebro slott. Foto: Philip Myrtorp, Unsplash Att den bastanta byggnaden är ett slott, kan det vara sant? Jo, det stämmer, men först tjänstgjorde stenbyggnaden som borg.

Besök en djurpark med familjen i sommar

Reser du med barn? Varva glasspauserna och sandslotten med en dagsutflykt till en djurpark! Mälardalen har ett helt gäng att välja mellan, så dubbelkolla kartan och se vilken som passar er bäst.

Skansen och Fjärilshuset/Haga Ocean, Stockholm

Om huvudstaden står på agendan så finns två riktiga kändisar att välja mellan – Skansen på anrika Djurgården och läckra Fjärilshuset i Haga. På Skansen kan du upptäcka andra världar. Se exempel på hur vi levde i Sverige under tre olika sekler, se gammalt hantverk utföras, fira högtider och säsongens skiftningar, besöka marknader och butiker – och se alla djuren!

Påfågel på Skansen. Foto: Younseok Song, Unsplash Påfåglar är bara en av alla sorters fåglar som strövar omkring fritt på Skansen. Foto: Younseok Song, Unsplash.

Gammalt hus på Skansen i Stockholm Förutom alla tänkbara nordiska djur hittar man även exempel på hur Sverige har sett ut genom tiderna på Skansen.

På Fjärilshuset och Haga Ocean får ni uppleva riktiga kontraster i djurriket! Vandra först i den tropiska regnskogen mitt bland de vackra fjärilarna, och fortsätt sen till Akvariet för ett närmare möte med revhajar och andra fiskar!

Parken Zoo, Eskilstuna

Är minstingen bara intresserad av att klappa kaniner och minigrisar, fast du är mer sugen på flodhäst och vitkindad gibbo? Parken Zoo kan stoltsera som en av Sveriges första folkparker och erbjuder idag mängder av sevärdheter och aktiviteter för hela familjen. Se artister och uppträdanden, besök djurparken och Lilla Zoo, låt minstingen testa parkens åkattraktioner eller gå en runda äventyrsgolf.

Gårdsjö Älgpark, strax utanför Västerås

I den lite mer norra delen av regionen kan ni åka på guidad älgsafari hos Gårdsjö Älgpark. Här kommer ni riktigt nära dessa ståtliga och vackra djur. Efter turen kan ni slå er ner i caféet och mumsa på bullar och våfflor.

Älg i skogen. Foto: Danika Perkinson, Unsplash Djurens konung, älgen är en majestätisk varelse. Passa på att se den på nära håll, om du inte gjort det förr. Foto: Danika Perkinson, Unsplash

Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje

Kom närmare 1800-talet och den Sörmländska historien på Torekällberget, mitt i Södertälje. Se de gamla historiska byggnaderna och besök lantdjur som Mellerudskanin, Gutefår och Jämtget. Här finns såklart också säsongsanpassade marknader, handelsbodar och caféer att slå sig ner vid för att fylla på med energi!

Piga med ko på Torekällberget i Södertälje. Foto: Kristina Svidén Om du har tur kan du få prova på någon vardagssyssla från 1800-talet. Foto: Kristina Svidén, Torekällberget.

Från mitten av juni till mitten av augusti har museet öppet varje dag med dagliga aktiviteter och upptåg för barn i alla åldrar. Trolleriartister, dockteaterdirektörer och jonglörer blandas med djurskötare och underhållare - alla i tidstypiska munderingar.

Skedspel på Torekällberget i Södertälje. Foto: Kristina Svidén Kanske får du lära dig hur man spela på skedar? Foto: Kristina Svidén, Torekällberget.

Kolmårdens djurpark, strax utanför Norrköping

Det kan omöjligt bli fel med ett besök på Kolmårdens djurpark – Nordens största djurpark! Och utbudet är enormt. Se alla djur i den stora djurparken, åk linbana, besök Bamses Värld, se den fascinerande delfinshowen och mycket mer. Här finns också åkattraktioner för både stora och små. Vågar du åka Wildfire, utsedd till Europas bästa berg- och dalbana?

Linbana genom Kolmården. Foto: Rana Mostaghel, Unsplash Att åka linbanan Safaribanan är en unik upplevelse. Mellan 2,5 till 20 meter över marken svävar man genom skogen och kan se såväl afrikanska som asiatiska och nordiska djur. Foto: Rana Mostaghel, Unsplash.

Boka hotell i Mälardalen

Dyk ner i en svensk sjö på sommaren

Snabbfakta: Mälardalen

  • Det finns ingen tydligt geografisk avgränsning av Mälardalen. Oftast menas området runt sjön Mälaren.
  • Mälardalen sträcker sig genom landskapen Uppland, Västmanland och Södermanland. Ibland räknas även Örebrotrakten i Närke in.
  • I fornstora dagar var det Mälardalen som utgjorde Svea rike.
  • Många tongivande platser i svensk historia hittas i Mälardalen: Birka Vikingastaden, kungliga huvudstaden Stockholm, Sigtuna och Köping-Arboga-Kungsör är bara några exempel.
  • Namnet Mälaren kan spåras tillbaka till 1300-talet och tros härstamma från det fornnordiska "maelir" (grussjön).
  • Sjön Mälaren är Sveriges tredje största sjö. Från början tillhörde den Östersjön, men i takt med landhöjningen på 1100-talet isolerades sjön och blev till slut en insjö.