strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Bastu

Äkta finsk bastu: Inget för fegisar

Att sitta i en varm bastu tills blodet och huden nästan kokar är en äkta finsk upplevelse. En grupp vänner från Norge besökte Löyly, en av Helsingfors mest kända bastuanläggningar, och fick i klara ordalag höra att de är veklingar.

  • ”Vattnet är sex grader varmt och bastun är mellan 80 och 100 grader, så det här är inget för fegisar”, säger Alex från Norge.

  • Tillsammans med kompisarna Tord, Espen, Jørgen, Adrian och Mathias har han gjort en weekendresa till Helsingfors.

  • De provar den traditionella och omdiskuterade finska ritualen.

  • För att göra det ordentligt har de valt den traditionella finska bastuupplevelsen på Löyly i Helsingfors.

  • Svett, kalla drycker och att andas lugnt är vad som står på dagordningen.

Imponerande arkitektur på Löyly

Anläggningen Löyly är designad av den finska arkitektfirman Avanto Architects och är känd för dess unika arkitektur och fokus på hållbarhet. Byggnaden är i sig en sevärdhet, med bastu, restaurang, bar och uteservering. Bastun ligger vid havet i stadsdelen Ärtholmen och är ett populärt resmål för både lokalbefolkningen och turister.

Namnet Löyly, ”bastuns själ”, härstammar från det finska ordet för molnet av ånga som uppstår när du hällt vatten på de varma stenarna i en bastu.

Ett gäng kompisar kopplar av utanför en bastu i Helsingfors.

Finsk bastu – en viktig del av kulturen

Flera av de nordiska städerna har hakat på trenden med bastu i stadens centrum, som KOK i Oslo – där du kan bada med både operahuset och Munchmuseet i bakgrunden. Men i Finland är bastun ingen trend – den är en väsentlig del av den finska livsstilen och kulturen och det finns knappt något hem som inte har tillgång till någon form av bastu. För kompisarna från Norge var besöket i en äkta finsk bastu en av höjdpunkterna på resan och något de rekommenderar till alla som besöker Helsingfors och Finland.

”Det här är det viktigaste att uppleva om du är i Helsingfors”, menar Alex.

”Jag håller med. Bastun är något du måste vara med om, Löyly och upplevelsen i sin helhet. Det här är äkta finsk kultur”, säger Tord och tillägger:

”Det är helt fantastiskt. Jag har inte badat bastu på 15 år, men det här är definitivt inte sista gången.”

  • Insikter i de finska basturitualerna

    Att lokalbefolkningen gärna delar med sig av och diskuterar de ritualer som ingår i bastubesöket förstärker upplevelsen ännu mer.

  • Norrmännen fick till exempel prova på rökbastun, en typ av bastu som värms upp på ett annat sätt än en vanlig bastu.

  • Det fanns dock en sak som de lokala finländarna inte var särskilt imponerade av:

  • Norrmännen tyckte att havet med en temperatur på sex grader var för kallt för ett dopp.

  • ”Finländarna trodde att vi var svenskar eftersom vi var så fega både med bastun och badet”, skrattar Mathias.

Så här går det till i en äkta finsk bastu

Finska basturitualer är en viktig del av finsk kultur och tradition. Bastun är en plats där människor samlas för att koppla av, bli rena och umgås. Det brukar sägas att de viktigaste besluten i finsk politik och affärsverksamhet fattas i bastun.

Men hur badar man bastu som en riktig finne? Här är några huvudelement i de finska basturitualerna:

1. Förberedelsen

Innan du går in i bastun är det vanligt att duscha för att rengöra kroppen. Många tycker att det är bekvämt att ha på sig en badrock eller handduk i bastun. De flesta finländare badar bastu nakna, men det är inte obligatoriskt. I gemensam eller offentlig bastu krävs ofta att man bär badkläder.

2. Uppvärmningen

Bastun värms upp med en vedeldad kamin eller elektrisk värmare. Temperaturen kan variera men ligger vanligtvis mellan 70 och 100 grader Celsius. Det är vanligt att hälla vatten på kaminen för att skapa ånga, vilket ger ökad luftfuktighet och värme i bastun. Det är brukligt att fråga de andra i bastun om det är okej att hälla på mer vatten. Det anses också oförskämt att lämna bastun medan man väntar på löyly, molnet av ånga, så gå ut innan eller härda ut.

3. I bastun

Väl inne i bastun är det vanligt att sitta på träbänkar som placerats på olika höjder längs väggarna. Traditionellt har männen suttit på den högsta bänken och kvinnorna på den lägre, men det är få som följer sådana regler numera.

4. Använd en vihta

I en traditionell finsk basturitual ingår att man använder en vihta, ett knippe av björkkvistar som har bundits samman. Du kan slå dig själv eller andra försiktigt på ryggen med en vihta för att stimulera blodcirkulationen och frigöra en doft av björklöv.

5. Avsvalkningen

Efter att ha varit en stund i bastun kan du gå ut för att svalka dig. Detta kan göras genom ett snabbt dopp i sjön, havet eller en kyld pool. Vissa väljer en kalldusch med iskallt vatten eller lägger sig i snön på vintern.

6. Avslappningen

När du har svalkat dig kan du gå tillbaka till bastun en runda till eller koppla av och vila. Kom ihåg att dricka mycket vatten. Många finländare njuter av en öl i samband med bastubesöket, men den kommer sällan med in i själva bastun.

7. Social interaktion

Bastun är ofta en plats där vänner och familj samlas för att prata, berätta historier och umgås. Det finns få regler, men det anses respektlöst att vara högljudd eller berusad i offentliga bastur.

Kompisar skålar med färgglada drinkar.

Senaste artiklarna