Några timmar på Vox Hotel får dig att finna lugnet och får ditt sinne att vandra i väg till hotellupplevelser i betydligt större städer än Jönköping.

Badrum med utsikt över Vättern på Vox Hotel i Jönköping.
Njut av utsikten över Vättern när du tar ett bad på hotellrummet. Foto: Bobo Olsson

Text: Per Olsson.

Det är söndag. Jönköping har helg. Här och var är några ute på en stärkande löprunda, några andra är på väg till bio. Regnet har gjort sitt för att hålla stadens invånare hemmavid. När vi svänger ut på vägen som löper parallellt med Vätterns södra strand tar solen över och skickar upp en enorm regnbåge. Det mjuka eftermiddagsljuset värmer upp gatans fasader och gör sjövattnet grönskimrande. I slutet på gatan pekar vår gps in oss på en bakgata, och så vänster igen. Vi är framme vid resans mål, Vox Hotel.

Room-deluxe-Vox-HotelDeluxerum på Vox Hotel. Foto: Bobo Olsson.

Hotellet invigdes 2014 av den dåvarande ägaren och grundaren Anne Sandstjärna. I januari 2017 köpte Petter A. Stordalen hotellet och lät det bli en del av Nordic Hotels & Resorts, samma kedja som At Six och Hobo i Stockholm, The Thief i Oslo och Yasuragi tillhör.

Hotellets glasdörrar välkomnar oss när de ljudlöst glider isär. Det gör Johanna i hotellreceptionen också. Efter en snabb incheckning i en reception, som mer liknar hovmästarpulpet, bjuder Johanna med oss till baren. Det var här receptionen stod tidigare.

”Baren blev bra, den drar hit både gäster och Jönköpingsbor. Och vår reception känns modernare, med self check-in", konstaterar Johanna.

Bar-Vox-HotelEn god drink, ett glas vin eller en kall öl? Du väljer! Foto: Bobo Olsson.

Vi tittar oss runt i lobbyn, som har en yta som är matsal och öppet kök, och en annan del med gott om sköna sittplatser. Lobbyn går i varma färger, rött och guld. En lyckad kombination signerad inredaren Magnus Månsson som också ritat systerhotellet inom Nordic Hotels & Resorts, Avalon Hotel i Göteborg.

Efter att Johanna lärt oss att dricka belgiskt persikoöl tar vi hissen upp till våra rum på sjätte våningen. Vox Hotel driver sitt hotell i källaren, på entréplan och på våning sex. I framtiden hoppas man på att hotellet ska kunna ta över ett eller två våningsplan till i huset.

På våning sex möter vi solen igen. Innan korridoren viker av strålar det mjuka, varma ljuset in genom en glasdörr som leder till hotellets gym. Med panoramavy över Vättern och i horisonten ön Visingsö står löpbanden förberedda för en ny arbetsvecka. Lite längre ner i korridoren ligger våra rum, med balkong.

Korridor-Vox-HotelDet grafiska mönstret på väggarna är designade av den svenska mattillverkaren Bolon. Foto: Bobo Olsson.

I korridoren löper en laxrosa heltäckningsmatta och på väggarna ett grafiskt mönster från svenska mattillverkaren Bolon. En galen kombination på papperet men i verkligheten underbart lyckad. I rummet finns ett mönstrat stengolv, en kulört sittgrupp och ännu mer panoramafönster med ännu mer Vättern. Regnbågen har dragit vidare men nu seglar några små vita båtar i blickfånget.

"Min första instinkt är att tappa upp ett bad, eller kanske ta en dusch under den stora takduschen"

Johanna i receptionen sa att rummen hade fina badrum, och ja, fina och stora, och klädda i italiensk glasmosaik från Bisazza. Min första instinkt är att tappa upp ett bad, eller kanske ta en dusch under den stora takduschen… Men då kastar solen sina strålar ända in i badrummet och jag dras mot panoramafönstren igen. Det blir en kompromiss. En stund i den stora mjuka sängen med Vätterns skådespel i blickfånget i stället. Det blir en bra stund.

Room-deluxe-bed-Vox-HotelPå Vox Hotel är det lätt att fastna på rummet, av förklarliga skäl. Foto: Bobo Olsson.

När hotellet byggdes var utmaningen inte att lyckas skapa underbara rum i takvåningen utan att hitta rum som passade i källaren, som inte har några fönster. Lösningen blev Vox Smart: små kompakta, lyxiga rum med allt man behöver för att sova gott, som stor säng och härligt badrum. Rummen har blivit en succé och lockar gäster som inte annars skulle bo på hotell, som yngre gäster eller småföretagare på besök i stans stora mässhall, Elmia.

“De här rummen bokas många gånger först av alla. Förutom att de är prisvänliga så sover du extra bra eftersom du varken störs av ljud eller ljus”, berättar Alina Jernbom som är hotellets direktör.

Restaurant-food-salad-Vox HotelRestaurangen serverar utsökta rätter. Foto: Bobo Olsson.

Mitt rum på våning sex är svårt att slita sig ifrån. Men badet får vänta lite till för i matsalen ska vi serveras kökets vegetariska favorit, kantareller med potatis. Den friterade potatisen tillsammans med smörstekta och syltade kantareller, fluffig broccolikräm, hyvlade broccolistammar, krispig knipplök och topping av frasigt friterad quinoa är en fullträff. Det är en rätt som inte har några problem att hålla lika hög nivå som allt annat som hotellet hittills har levererat. Och ännu har jag inte hunnit i badkaret. Det är lätt att ha det skönt på Vox Hotel i Jönköping.


Artikeln publicerades första gången i Nights Magazine #14, 2017.