I ryggen en flygplats, i famnen Storsjön, skogar och jämtländska fjäll. Frösö Park Hotel har perfekt balans mellan spa-lugn och intensiva hjärtslag.

Frösö Park spa
Hotellets spa är närmast oemotståndligt. Foto: Emil Fagander

Text: Per Olsson


Jag hinner bara få i mig en kopp te, sedan ska vi landa. När planet sveper in över Storsjön ser jag att fjällen redan har fått sin första snö. Den solklara dagen gör att utsikten sträcker sig ända ner till Härjedalen och Vemdalen i syd, till Åreskutan i öst. Det är en mäktig vy.


Frösö Park kallas området som tidigare huserade flygflottiljen F4. Spåren är tydliga trots att det är mer än 15 år sedan militären lämnade området. Hangarerna är många, här och var logement, välskötta träd och gräsmattor. Och utanför hotellet, de gamla stridsplanen Viggen och Tunnan på stolpar vaktandes hotellbyggnaden.


Frösö park Hotelroom view bedMagisk utsikt från rummen som vätter mot fjällen och Storsjön. Foto: Emil Fagander


Natursköna vyer från fönstren


Det tar ungefär fem minuter från att jag hämtat väskan på rullbandet till att jag står i receptionen på hotellet. Den stora lobbyn andas lugn. I sittgrupperna sitter några som bläddrar i morgonens dagstidningar. Några gäster som anlänt tidigare än sina kollegor till en konferens försöker lista ut hur man får shuffleboard-stenarna att stanna i poängzonerna. Trots att det är högtryck i receptionen får jag mitt rum snabbt."En skön fåtölj står perfekt placerad för att min blick ska kunna vila ända bort på Åreskutan"På hotellets sida, som vänder sig mot skogen, Storsjön och fjällen ramas naturen in av panoramafönster. Några gäster som har placerat sig vid höga bord vid fönstren har svårt att hålla blicken kvar i de uppfällda laptopskärmarna. Det är ett vackert kontor, men utsikten är en stark distraktion.


Väl uppe på mitt rum, fyra våningar upp, är det min egen tur att fastna i vyerna. En skön fåtölj står perfekt placerad för att min blick ska kunna vila ända bort på Åreskutan, och när blicken vandrar tillbaka mot Oviksfjällen anar jag norska fjäll, långt, långt bort i fjärran. Jag lägger upp fötterna på fönsterkarmen och sitter kvar länge.


Frösö park natureRuntom hotellet finns det många sätt att aktivera sig fysiskt. Foto: Emil Fagander


Pulshöjande aktiviteter rätt inpå knuten


När det bestämdes att den före detta flottiljen skulle få ett nytt liv blev det tidigt beslutat att det skulle byggas ett hotell, som en kyrka mitt i byn. Runt omkring skulle det fyllas på med företag och så småningom bostäder. En förhoppning var också att flygplatsterminalen skulle flyttas till hotellets sida.


Med skogar, grönområden, närhet till Storsjön och Östersund med sin stark idrottsprofil blev det naturligt att hotellet skulle erbjuda sina gäster aktiviteter som höjer pulsen. Löparspår, strandpromenader, cykelstigar, längdspår, några kilometer till skidbackarna på Frösön och ett välutrustat gym med klasser i allt från Yoga till Core-pass och personlig tränare.


På området finns fortfarande spår av den militära närvaron i form av kaserner och hangarer. Den gamla mässen fick nytt liv när den förvandlades till hotellets reception, restaurang och festvåning. De 139 rummen i fem våningar byggdes till i en helt ny hotelldel.


Frösö parkDen jämtländska naturen är alltid närvarande i restaurangen. Foto: Emil Fagander


Vid lunchtid fylls hotellet på. Konferensgästerna blir plötsligt synliga igen, personal från företag i närheten hälsar på och de gäster som tagit några varv i hotellets militära hinderbana har jobbat upp en rejäl hunger. I den vackert planerade matsalen serveras dagens rätt, viltfärsbiffar, stekt lök och potatismos, tillsammans med en rejäl salladsbuffé. Det är lätt att bli mätt av den vällagade maten.


Ett helt område som andas hälsa


Det är också lätt att sitta kvar i matsalens bås, trots dess storlek och rymd är akustiken dämpad och förvandlar de många lunchgästernas samtal till ett trivsamt sorl. Efter kaffe och kaka (hotellet har en egen bagare som bakar allt ifrån frallor, limpor och hårt bröd till kakor och tårtor) tar vi en efterlängtad promenad genom skogarna ner mot Storsjön.


På vägen ner mot Bynäset, ett osannolikt och vackert sanddelta vid Storsjöns strand möter vi löpare och cyklister. Hela området runt hotellet andas hälsa. Vid snörika vintrar har hotellet blivit en hub för de som vill finslipa formen inför vårens längdskidlopp. Med två timmar från dörr till dörr för boende i Stockholmsområdet kan hotellet locka till sig de som vill komma i form, eller bara släppa ner axlarna över en helg. För det kan man också, hotellet adderade för några år sedan ett 1 200 kvadratmeter stort spa till sin hotellupplevelse.


Frösö park (1)Sköna fåtöljer och öppen eld på hotellets spa. Foto: Emil Fagander


Vilsam spaupplevelse och restaurang med lokala specialiteter


I fluffiga morgonrockar rör vi oss genom hotellet mot spaet. En korridor med same-inspirerad musik i högtalarna och romantiska foton från den mäktiga jämtländska fjällvärlden får oss i rätt stämning. Spaet, som är i två plan, har en lounge, öppen spis, dagbäddar och reception en trappa ner. En trappa upp, där björk och jämtländsk svart kalksten dominerar inredningen signerad Thomas Sandell, möts vi av värmen. Vi ligger länge i de specialritade vilstolarna och blickar ut över fjällen."Vår favoritplats blir till slut den 37-gradiga utomhuspoolen, året runt öppen och med stjärnhimlen som tak"Därefter tar vi oss an basturitualen. Vi badar bastu, går i växelvarma bad, tar isbad, tvagar oss, ligger i varma bad och får som utlovat förnimmelser av den jämtländska naturens varierande uttryck. Vår favoritplats blir till slut den 37-gradiga utomhuspoolen, öppen året runt och med stjärnhimlen som tak. Även om vi inte har gjort många knop under dagen gör sig hungern påmind igen.


Frösö park barDen mingelvänliga baren i hotellets lobby. Foto: Emil Fagander


Efter några omgångar med shuffleboard i lobbyn slår vi oss ner i favoritbåset i Kava, som restaurangen heter. Efter den jämtländska charkbrickan med ost från Oviken och Skärvången tar vi in saltbakad kålrabbi med konfiterad kålrot, brysselkål, potatis och len örtcréme.


Vi njuter än en gång av matsalens sorl. I den långa baren i hotellobbyn minglas det. Lugnet vi fann i spaet sitter kvar i kroppen. Det blir en tidig kväll. Morgondagen bjuder på lång frukost, militär hinderbana och en sväng ner till osannolika Bynäset igen.


Frösö Park Hotel är ett hotell för själen, en upplevelse som får hjärtat att slå i rätt takt, både när det ska slå fort, eller så sakta det bara går.
Artikeln publicerades första gången i Nights Magazine #14, 2017.