Rapporter om paranormal aktivitet, medium som får kontakt med andar och hotellgäster som hör underliga ljud – spökar det verkligen på Clarion Collection® Hotel Bilan i Karlstad? "Det känns ju att det finns någonting i huset", säger Lillemor Gaasvik som jobbat på hotellet i många år.

Clarion Collection® Hotel Bilan är ett trevligt hotell på Karlbergsgatan i centrala Karlstad med eftermiddagsfika, kvällsmat och många nöjda stamgäster. Ett helt vanligt hotell – eller? Det många inte vet är att hotellet har en minst sagt fängslande historia.

Från fängelseceller till hotellrum

Frukostbuffé, vänlig personal och nymanglade lakan på rummet. Clarion Collection® Hotel Bilan ser kanske ut som ett vanligt hotell, men få vet att byggnaden ritades och byggdes år 1847 för att husera omnejdens lagbrytare och skurkar. Karlstads länsfängelse höll igång mellan 1847-1967 och blev hem åt både tjuvar och mördare, och senare även så kallade “sinnessjuka” när de psykiatriska sjukhusen blev överfulla. På de tre våningarna fanns 78 vanliga celler och tre mörka isoleringsceller.

Idag ligger här istället 73 hotellrum. Vaktrummet, fångvaktarens bostad och sjukavdelningen har förvandlats till reception, matsal och kök. Däremot står den 3,5 meter höga, respektingivande tegelmuren kvar som en påminnelse om det förflutna. På sin tid skulle den hindra fångarna att fly från sina straff. Som ett av Sveriges första länsfängelser är byggnaden både ett viktigt landmärke och en del av landets kriminalhistoria.

I Fängelsemuséet på första våningen finns flera celler bevarade.

Fångarna sysselsattes på dagtid, medan de tillbringade nätterna i cell.

Många av fångarna var återfallsförbrytare och fick motvilligt återvända till fångvaktarnas våld.

I fängelset satt inte bara tjuvar och mördare. När de psykiatriska sjukhusen blev överfulla inrättades snart en avdelning för ”sinnessjuka” på Karlstads länsfängelse.

Oförklarliga ljud och spökjägare

Med sin unika historia är det inte konstigt att Clarion Collection® Hotel Bilan lockar till sig både medier och spökjägare. Både hotellpersonal och gäster har vid olika tillfällen vittnat om oförklarliga ljud och känslan av att inte vara helt ensamma. Lillemor Gaasvik, pensionerad receptionist på hotellet, är en av de som vid flera tillfällen misstänkt spökerier i korridorerna:

–  Första sommaren jag jobbade här hade vi inga nattvakter under helgerna, utan personalen gick hem elva på kvällen. Jag jobbade ensam den här kvällen för det var inte så många gäster i huset. När jag skulle gå låsrundan och stänga cellerna i muséet på entréplan så var det som en vägg som satte stopp. Det gick inte att gå förbi. Och det var lite obehagligt, jag fick lite rysningar och sådär. Så jag vände och gick därifrån, men så tänkte jag ”gå och lås”. Så jag vände och gick tillbaka, men det var stopp på samma ställe igen. Det gick inte. Så den natten fick muséet stå olåst.

Lillemor berättar också om hur hotellgäster vid upprepade tillfällen rapporterat om underliga ljud från våningen ovanför dem, som om någon försöker möblera om. Men när personalen tittat på bokningarna visar det sig att ingen har bott i rummen ovanför.

–  Det känns ju att det finns någonting i huset, säger Lillemor.

Fängelsemuséet ligger även på källarplan, med flera isoleringsceller bevarade.

Isoleringscellerna var både mörka och kalla.

Fängelsemuséet är fullt av spännande (och otäcka) föremål som ger besökaren en bra inblick i livet som fånge på Karlstads länsfängelse.

Lär dig mer om hur ett fängelse på 1800-talets styrdes – med regler, politiska beslut och rutiner för fångarna.

Bevarade isoleringsceller i källaren

Även om det är mer än 50 år sedan fängelset stängdes ner så finns det än idag spår efter den tiden, och på Clarion Collection® Hotel Bilan har man valt att stolt visa upp sin historia. I varje hotellrum finns en tavla på en fånge, med tydliga beskrivningar kring utseende och härkomst. Längs korridorerna och i trappan hänger tavlor med foton och personporträtt på både förbrytare och sjuka som suttit inlåsta. Kronan på verket är förstås Fängelsemuséet på både entréplan och i källaren med bevarade celler, interiörer, vakt- och fångdräkter, dagboksanteckningar, filar, verktyg och annan spännande kuriosa från fängelsetiden. I källaren hittar man även de mörka isoleringscellerna där de allra mest besvärliga fångarna låstes in.

–  Men som gäst behöver man absolut inte vara rädd för att bo här. Jag har aldrig varit rädd, säger Lillemor.

Inre hamn med flera båtar i hamnen. Det gamla länsfängelset syns till höger i bakgrunden.

Karlstad på 1800-talet.


Vill du åka hit?

Se alla våra hotell i Karlstad.

One of the prisoners at that was locked up at the prison that now is Clarion Collection Hotel Bilan.

Kända fångar från förr

  • Anders Lindbäck, Sillbodalsprästen, är en av Sveriges första seriemördare som dömdes till halshuggning 1864 efter att ha förgiftat flera församlingsmedlemmar med arsenik. Han förekom straffet genom att hänga sig i cellen, ett par dagar innan domen skulle verkställas. Idag sägs rummet han hängde sig i vara hemsökt.
  • Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson gäckade polisen med en landsomfattande stöldturné 1932-1934, innan de tillslut blev tillfångatagna. Kumpanernas riktiga namn var Bernhard Bengtsson och Axel Folke Johansson.
  • Mästarbedragaren Gustaf ”Raskens” Raskenstam sägs ha sol-och-vårat över 130 kvinnor på 1930-talet och fick avtjäna flera långa fängelsestraff under sin livstid.