Trött på turistfällor och charmlösa cafékedjor och vill göra något annat än det du alltid brukar göra? Här är vår egen Osloguide, med bara handplockade insidertips som vi själva rekommenderar. Upplev huvudstaden som Osloborna själva gör det!

Centrala Oslo
Centrala Oslo

1. Crowbar


En gång var den nedersta delen av den långsträckta Torggata bara en grå och ganska trist gågata. Men det var före den grundliga ansiktslyftningen. Nu myllrar Torggata av cyklister, matställen och pubar. Crowbar, eller ”Kråka” är ett av dem. Om du gillar gott öl och vill ha en hög mysfaktor är det hit du ska gå. Fördelat över två mörka och rustika våningsplan möblerade med stora och små träbord är Kråka ett vattenhål för allt från ölsugna studenter till Tinderdejter som här gärna tar sig ett glas – eller fyra. Du kan dessutom roa dig med att försöka hitta det hemliga rummet. Det är nästan alltid ledigt, men vill du ta dig dit rekommenderar vi att du skippar stilettklackarna.


CrowbarSläck törsten med något av de många ölen från Kråkas eget bryggeri och mätta magen med en hemlagad kebab eller falafel utöver det vanliga.


2. Torggata Botaniske


Om du snarare föredrar förstklassiga drinkar ska du slinka in på cocktailbaren Torggata Botaniske. Utöver en doft av färska örter möts du här av en inbjudande atmosfär och elegant miljö med kristallkronor blandat med stora gröna hängande växter.


Torggata BotaniskePå helgerna blir det snabbt fullt. Kom tidigt om du vill ha bord! Foto: Hanne Kristine Vederhus / Strawberry


3. Smia Galleri


De platser man minns allra bäst finns ofta lite bortom allfarvägen. Så är det med Smia Galleri på Vålerenga. Det gula tegelhuset ända från 1878 döljer en riktigt bra restaurang bakom smidesjärnsporten. Det är extra trevligt att gå hit på vintern när mörkret har sänkt sig och snön faller utanför de stora fönstren. Njut av god mat och dryck med den sprakande brasan som ljudkuliss.


4. Klosteret


En annan restaurang man sent glömmer är Klosteret, som du hittar i ett gammalt källarvalv i Fredensborgveien. Nedanför en trappa möts du av ett rustikt rum med tegelväggar och massor av levande ljus. Vinlistan är lång, atmosfären härlig och rätterna baserade på säsongens råvaror.


Klosteret RestaurantDet är en mysig atmosfär i Klostrets källarvalv. Foto: Klosteret Restaurant


5. Smalhans


Mitt emellan öst och väst ligger stadsdelen St Hanshaugen, med många bra häng. Smalhans är avgjort ett av de mest trivsamma. Gå dit och ät lunch, ta ett glas i baren eller tillbringa en lång och njutningsfull stund runt bordet med norskinspirerad mat där råvarorna står i fokus. Alla Smalhans viner är antingen ekologiska, biodynamiska eller naturviner.


SmalhansSmalhans. Foto: Hanne Kristine Vederhus / Strawberry


6. Himkok


Du hinner inte med alla de bra ställena vid Youngstorget på en kväll, men några av höjdpunkterna bör du absolut utforska. Som Himkok, gömd i den blå väggen längs en sidogata ner från torget. Om du inte vet att den ligger där, går du bara rätt förbi. Med 700 kvadratmeter, eget destilleri och ett enastående urval av drinkar är denna hemliga oas den enda norska baren som har lyckats komma med på listan över världens 50 bästa.


HimkokVi säger Youngstorget, men egentligen menar vi även sidogatorna som sträcker sig ut från Oslos huvudtorg mitt i stan. Himkok ligger på Storgata. Foto: Michal Rohal


7. Kulturhuset


På Youngstorget ligger det nya Kulturhuset: hela tre våningar med härlig stämning. Kaffebar, bibliotek och shuffleboard, eller ölbar, konsert, dansgolv och bakgård? Det är bara att välja och vraka, från arla morgon till sen kväll.


KulturhusetKulturhuset. Foto: Hanne Kristine Vederhus / Strawberry


Kulturhuset


Kulturhuset


8. Astral


Vin går att få på de flesta ställen, men kvaliteten och stämningen varierar. Vill du helst hänga på ett mysigt ställe där personalen gärna svarar på frågor om druvsorter och årgångar? Välj bort restaurangkedjorna och styr kosan till Astral på Lilleborg. De har en vinlista med nästan 300 viner och erbjuder de flesta med verktyget Coravin, en metod som gör att du kan få smaka dyrare och mer spännande viner som inte brukar säljas på glas. Rena paradiset för vinälskaren! Och att maten är himmelsk skadar inte det heller.


AstralAstral ligger precis vid Akerselva, mellan Sagene och Torshov. Foto: Astral


När du ändå är på Lilleborg är det ett hett tips att kombinera Astral med lite skratt. Granne med restaurangen ligger nämligen Det Andre Teateret, en improvisationsteater med duktiga skådespelare, låga priser och skratt som duggar tätt. Dryck och popcorn får du köpa med in. Förresten är det inte ovanligt att de ber publiken om hjälp … Törs du?


9. Grefsenkollen restaurant


Högt över stan ligger Grefsenkollen restaurant, matstället som kanske har Oslos vackraste utsikt. Dagtid kan du här köpa nybakat bröd och kaffe, eller ta en pizza på uteserveringen med fjorden glittrande nedanför. Men höjdpunkten är kvällen, inne i den storslagna gamla knuttimrade restaurangen. Här kan du njuta ljuvliga tre- eller femrättersmenyer med de mörka träväggarna som fond, i ljuset av stearinljus och värmen från brasan. Försök få ett fönsterbord, så får du den mörka kvällshimlen och stadens ljus på köpet.


Grefsenkollen restaurantGrefsenkollen restaurant. Foto: Sune Eriksen


10. Naustet


Havnepromenaden sträcker sig hela vägen från öster före Sørenga till Frognerkilen i väster, och du kan gå längs vattnet hela vägen. Här finns många smultronställen att besöka. Ett av dem är Naustet, en del av det nomadiska konstprojektet SALT. Detta lilla mobila kulturhus är faktiskt ett båthus, byggt av material som har hittats vid strandkanten. Här möts du av 60-talsinredning, vinylmusik och vedeldad uppvärmning. Och bäst av allt? Bastu med egen bar! Förboka bastun och få en varm och unik upplevelse med utsikt över Operahuset.


NaustetNaustet. Foto: Hanne Kristine Vederhus / Strawberry


Naustet


Naustet


Vill du ha mer Osloinspiration?


Upplev Oslo på sommaren

Tips på festivaler, uteliv och mat

Guide för dig som besöker Oslo för första gången


Se alla våra hotell i Oslo här.