Oslo må vara Norges hemvist för ekonomi och regering, men det är också center för några av de största internationella artister, skribenter och kulturella personligheter som Norge har att erbjuda. Testa denna konstrunda runt Oslo, speciellt framtagen för att få ut det mesta av din weekend! Värt att notera: undvik måndagar eftersom de flesta museer är stängda då.

Dag 1


Sevärdheter:  • The Vigeland Park

  • Slottsparken/Det Kongelige Slott

  • Karl Johans Gate (Ibsen sitat)

  • Norske Grafikere

  • Fotografiens Hus


Totalt gångavstånd: 3.7 km

Tid för turen: Ca 2-3 timmar

Google Walking Map


Ät frukost på hotellet och börja sedan dagen en bit utanför centrum med ett besök i Vigeland Parken. Det här är en av Norges mest populära turistattraktioner och den största skulpturparken i världen. Ta en promenad och titta på de över 200 skulpturer i granit, brons och smidesjärn som finns i parken, alla gjorda av samma konstnär, Gustav Vigeland. I parken hittar du alla hans skulpturer. Förutom skulpturerna var han även ansvarig för utformningen av själva parken. Den färdigställdes mellan 1939-1949 och håller öppet året runt, dygnet runt för alla besökare.


Efter en lång promenad i parken är du förmodligen lite hungrig. Är du sugen på lite fransk finess med en norsk twist, gå ca en kvart för att komma till Brasserie Blanch: en topprankad restaurang på TripAdvisor. Kanske känner du för japanskt? Kolla in en annan lokal favorit, Alex Sushi.


När du är mätt, fortsätt din tur mot en av Oslos första stora parker och skyddade kulturella monument Slottsparken, som fortfarande erbjuder trädgårdskonst som den som förekom på 1800-talets mitt. Se också till att få en bild på Det kongelige Slott (Kungliga slottet) när du är där. Det är mycket på gång i parken, följ deras sida på Facebook för att hålla dig helt uppdaterad om vad som händer när du är där.


När du känner dig klar med slottsparken fortsätter du mot Karl Johans Gate för att kika på de berömda Ibsen sitat. De här citaten är permanenta och gjorda av stålbokstäver som gjutits fast i trottoarerna på Karl Johans Gate. Citaten kommer ifrån Henrik Ibsen, en framträdande norsk 1900-tals dramatiker, regissör och poet.


Norske grafikereFoto: Norske Grafikere


I närheten finns Norske Grafikere (The Association of Norwegian Printmakers).


Vi befinner oss centralt i Oslo och Norske Grafikere har mer än 4000 prints från mer än 300 artister. Bland grundarna hittar vi bland andra Erik Werenskiold, Edvard Munch och Harald Sohlberg och det här är Norges bästa ställe att titta på och köpa moderna prints. Utbudet är brett och inkluderar allt ifrån verk med 70-talets talande estetik fram till dagens komplexa konstuttryck. De belyser både nya artister såväl som mer etablerade konstnärer.


Avsluta dagen med en kort promenad till Fotografiens Hus, ett galleri och bibliotek som öppnade i februari 1999. I samma hus finns också the Norwegian Photographer Federation (NFF), Norwegian Advertising Photographers (NRF) och the Institution Photographers Association IFF. Gillar du konstfotografi är det här ett måste.


Nu borde det vara sen eftermiddag och du befinner dig bekvämt nog i citykärnan. Gå hem till hotellet, ät en god middag och se till att få en god natts sömn. Dag 2 coming up!


Dag 2


Sevärdheter:  • Munchmuseet

  • DogA Norsk design- og arkitektursenter

  • Nasjonalmuseet


__Totalt gångavstånd: 3.2 km __
Tid för turen: Ca 3-4 hours

Google Walking Map


God morgon! Denna dag är vigd åt att besöka Norges mest populära museer med ett första stopp på Munchmuseet! Det här museet är helt och hållet didicerat till att visa upp den norske konstnären Edvard Munchs konstverk och liv. Konstsamlingen innehåller omkring 28 000 konstverk och inkluderar även audioguides, filmvisningar och guidade turer. Det finns givetvis även en souvenirbutik och ett kafé om du känner för att spendera lite pengar.


Nästa måste är DogA – Norsk design- og arkitektursenter. Området består av flera byggnader och var ursprungligen en transformatorsstation. Idag är det en mötesplats för design, arkitektur och relaterade områden. The Cultural Heritage Management Office rankar DogA som “gult”, vilket betyder att området är med på en lista över platser som är värda att bevara, kanske är det anledning nog att besöka platsen. 2006 belönades DogA med the National Building Prize, 2007 med the City Prize och 2008 med St. Olav’s Rose, ett kännetecken för norska arv.


Har du tillbringat några timmar på dessa två museum utan att äta så är du förmodligen ganska hungrig vid det här laget. Två bra tips på restauranger i närheten är Café Sara som har ett brett utbud av bra kafémat eller Delicatessen Tapas bar som serverar fina sallader och mackor under lunchtimmarna.


National museum


Photo: Nasjonalmuseet


Om du började dagen stort kan du lika gärna avsluta den på samma vis! Du behöver transportera dig en liten bit för nästa stopp men det är väl värt mödan. Nasjonalmuseet inhyser, bevarar, ställer ut och uppmuntrar allmän kännedom kring Norges mest omfattande konstsamlingar, arkitektur och design. Här hittar du både permanenta och tillfälliga utställningar. Se till att besöka deras hemsida för mer information om vad som händer vid tiden för ditt besök.


Där har du två dagar fullspäckade med konstrundor på Oslos gator!


Känner du för Oslo redan till helgen? Här hittar du alla våra Oslo-hotell!