Stavanger – staden där oljebranschen och undergroundkonstnärer möts. En stad både för adrenalinkickar och inspiration, avslappning och mys. Här är 5 saker som gör att vi älskar Stavanger.

Gamla stan i Stavanger med vitmålade trähus och blomstrande rabatter.
Stavangers gamla stadsdel erbjuder blomstrande ögongodis på sommaren.

1) Allt ligger på gångavstånd


Allt ligger runt hörnet i Stavanger. Med Breiavatnet (en charmig insjö i stadens centrum) som utgångspunkt är du endast ett par minuter ifrån sevärdheter som hamnen, Gamla Stavanger och Fargegaten. Den hjärtformade insjön är på många sätt Stavangers hjärta. Här samlas folk under varma sommardagar för att promenera, paddla och slappna av i Byparken. Samtidigt är det stadens knutpunkt för kollektivtrafiken. Från busshållplatsen kan du ta dig vart du vill.


Upptäck sevärdheter på cykel


Stavangerborna är inte främmande för en frisk havsbris och gillar du att känna vinden i håret kan du hyra en elcykel vid flera laddstationer runt om i staden och ta dig just dit du vill. Det är billigt, roligt och ett fint sätt att upptäcka omgivningarna. Om du skulle tappa bort dig behöver du inte bli orolig, alla cyklarna har GPS. En bit utanför staden finns många cykelstigar i en natursköna miljöer. Vi kan rekommendera utflykten till Møllebukta som passerar det kända minnesmärket Sverd i Fjell. För cykel- och utflyktsentusiaster är det dessutom möjligt att ta sig till det populära landmärket Preikestolen på två hjul. Men då rekommenderar vi en annan typ av cykel som inte är beroende av ström.


Oavsett om du benen eller hjul är du aldrig långt ifrån en attraktion, ett mysigt café eller ett museum.


2) Färgrikedomen


Stavanger är en fantastisk samlingspunkt för kultur, färg och lek. Runt varje hörn uppenbarar sig praktfulla graffittimålningar i allt från Munch till oljesprutade valar. Gatukonsten är från Nuartfestivalen som arrangeras årligen i Stavanger. Då samlas världens bästa graffittikonstnärer och går loss på husväggar som privatpersoner skänker som målardukar till festivalen. Resultatet är fantastiskt.


img_0498Det finns fullt av fantasifulla väggmålningar strödda runt omkring i Stavanger.


Fargegaten och Gamla Stavanger, två kontraster som möts


En välkänd pärla, i det annars vitfärgade Stavanger, är Fargegaten som är målad i regnbågens alla färger. Blå butiker med gula fönsterkarmar och rosa barer med orange dörrar är en fröjd för ögat. Som en kontrast till detta kan du från hamnen se den lilla åsen där det vitmålade Gamla Stavanger kryper upp på land. Stadsdelen har även en känd trähusbebyggelse som har bevarats och har stränga regler som de boende måste följa. De något sneda men charmiga husen får exempelvis bara målas i vitt. Men det gör inte kvarteret ensidigt. De boende är stolta över sin grannskap och visar upp det från sin bästa sida genom att plantera färgsprakande blommor och buskar vid varje fönster och rabatt.


CH - visitnorway.comVitmålade trähus och färgsprakande blomsterrabatter i Gamla Stavanger.


3) Unik natur


Det är få städer som ligger i direkt anslutning till så många spektakulära naturupplevelser som Stavanger. Kjerag för den som gillar att gå på utflykter och Preikestolen för den orädda. Natur hittar du också i stadens centrum. Stavanger är en frodig stad med en uppsjö av gröna små oaser som Breivatnet och den bokstavligt talat blomstrande Gamla Stan. För att inte nämna Flor og Fjære – Norges enda ö med palmer som ligger 20 minuter ifrån staden med färja.


4) Kanelbullarna


Det händer att man får de största kulinariska upplevelserna på de mest oväntade ställen. En kaffepaus på bageriet Kanelsnurren kommer att överraska med deras otroligt saftiga och smakfulla kanelbullar – det är nästan så att bara bullen är värd resan dit.


11292754_10155728232225343_1348302843_nBullarna på Kanelsnurren är vida kända. Vi vet varför.


5) Siddisarna


Stavagnerborna kallas för siddisar, vilket är ett ord som härstammar från det engelska ordet ”citizen”. Det är inte bara siddisarnas konsonanter som är blöta men deras humör är också mjukt. De snygga och skäggiga karlarna som spelar spel med dig på Hanekam, den supertrevliga receptionisten på hotellet, den snälla bagaren på Kanelsnurren och de roliga undergroundkonstnärerna som sitter utomhus under ljusa kvällar och diskuterar politik är alla är varma och inkluderande. Till och med Kryssningsresenärerna som inte är siddisar ler och vinkar när de åker förbi. Stavanger är kort och gott ett ovanligt trevligt ställe, även på en blåsig sommardag.