Om vi skulle göra en lista över alla fantastiska saker du kan göra i Bergen skulle den förmodligen innehålla över 100 saker. Bergen är trots allt Norges näst största stad och är känd som “de sju bergens stad”. Oavsett om du varit i Bergen många gånger och behöver lite nya idéer, eller om du ska besöka staden för första gången, så är detta en kort men härlig lista som kan stilla ditt upplevelsebegär.

Bryggen i Bergen på sommaren
Bryggen i Bergen på sommaren.

1. Beundra konsten på KODE museum, inklusive en konstsamling av Edvard Munch

KODE är en samling av tidigare fristående museer som slogs samman 2006 och i dag fungerar som en enhet. De individuella museerna har dock behållit sina namn och består av: Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Harald Sæverud Museum Siljustøl, Ole Bull Museum Lysøen, och de gamla institutionerna Bergen Kunstmuseum och Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum. Enligt hemsidan har KODE ett gemensamt mål vilket är att samla, bevara, dokumentera, undersöka och visa upp konst och konstobjekt.

Konstsjäl? Då kan du lika gärna spendera hela dagen här. Museerna har över 43,000 konstobjekt, allt från målningar och teckningar, skulpturer, installationer och videos till möbler, hantverk och design.

Blumenthalrommet_NY_2 copy Foto: Dag Fosse, KODE

2. Åk med Fløibanen – bergbanan med hisnande utsikt över staden

Fløibanen hittar man i hjärtat av Bergen ca 150 meter från fisketorget och Bryggens kaj. Resan upp till Fløyen tar ca 5-8 minuter och tar dig 320 meter upp över havsnivån – där möts du av en vacker utsikt! Du kan faktiskt få en förhandstitt med denna fantastiska webbkamera.

Bergbanan går dagligen, året runt, från tidig morgon till sen kväll. När du avnjutit din middag, ta en promenad på Fløyen och avsluta din dag med en kaffe to go från kaféet på vägen tillbaka.

3. Utforska de norska fjordarna genom att ta en båttur

När du har tagit några bilder av fjordarna från hotellrummet är det väl dags att ge sig ut och fånga några riktigt bra bilder från en annan vinkel. Ta en båttur och upplev Norges vackra fjordlandskap på nära håll. Några företag erbjuder färdiga paketturer, Fjordtours erbjuder till exempel ett paket de kallar för “Norway in a nutshell”, som förutom att det inkluderar båtturer också innehåller tågresor i bergen för ytterligare perspektiv på resan. Välj ett paket som passar dig och glöm inte kameran!

4. Upplev den vackra naturen – vandring, fiske och kajak

Nämnde vi att Bergen är perfekt för actionfyllda utomhusäventyr? Det finns massor av vandringsleder uppe i bergen som omger staden. Om du tar bergbanan Fløibanen kan du vara på väg på bara sju minuter!

Marsteinen och Fedje är två destinationer nära Bergen dit du kan åka om du vill testa djuphavsfiske. På dessa platser är fisket extra bra. Njord AS erbjuder dagliga kajakturer och ligger bara 2,5 timmes bilresa öst om Bergen. Det här området är perfekt för kajakutflykter, med massor av småöar men också närhet till det öppet vatten. Det här är bara ett litet smakprov på alla utomhusaktiviteter i Bergen, det finns mycket mer; forsränning, hängflygning, glidflygning och mycket mycket mer.

Man-with-kayak-Voss-102008-99-0007-1500 Foto: Nils-Erik Bjørholt via visitnorway.com

5. Besök Voss – aktiviteter vinter som sommar

Voss är ett område fullt av upplevelser och saker att göra. Under vintern finns det riktigt bra skidåkning här, både alpint och på längden. När vår och sommar kommer måste du plocka fram badkläderna eftersom några av de bästa aktiviteterna inkluderar forsränning och kajakpaddling.

Vi rekommenderar att du tar med lite god lunch från hotellet och ordnar en picknick efter lite vandring i bergen. Förutom naturen erbjuder Voss en rad olika attraktioner, både historiska och kulturella som museer och konstgallerier.

6. Upplev stadens fascinerande historia på Bryggens Museum

Bryggen är en gammal kaj i Bergen med en väldigt rik historia. Det är ett utmärkt exempel på ett medeltida område och har därför blivit upptaget på UNESCOs världsarvslista. 1955 förstördes stora delar av Bryggen då en eldsvåda härjade här. Det var under efterföljande utgrävningar man hittade ett stort antal objekt som gav en utförlig inblick i hur det medeltida livet här hade sett ut. Bryggens museum har tillfälliga temautställningar samt en stor variation av fynd från medeltiden.

skillingsbolle cinnamon bun

Extra: Njut av en söt och god skillingsbolle (kanelbulle) – en lokal delikatess

Om du gillar sötsaker är det här ett måste!

Vi har 8 hotell i Bergen. Boka din vistelse här!