Luleå må vara känt som vinterstad, men med sitt fantastiska läge vid Bottenvikens kust förvandlas staden varje vår till en levande skärgårdsstad med myllrande uteserveringar, sevärdheter och ljusa nätter. Här kan du läsa mer om aktiviteter du inte får missa!

Med en fatbike kan du ta dig fram över de flesta terränger utan problem!
Med sina breda hjul är en fatbike perfekt för att upptäcka Luleå, oavsett terräng Foto: Peter Rydström

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!

1. Ta en turbåt ut till Luleå skärgård


Du kan inte besöka Luleå sommartid utan att ta en turbåt ut till stadens vackra skärgårdslandskap! Med hela 1312 öar, kobbar och skär finns det mycket att välja mellan. Klubbviken-Sandön är en riktigt populär och uppskattad skärgårdsö att besöka. Här får du inte missa Klubbviken Havsbad som har en välbesökt restaurang, en väldigt fin badstrand, minigolf och många andra aktiviteter.


En återkommande succé varje säsong är räkkryssningen på M/S Laponia. Slå ihop det bästa av två världar och njut av läckerheterna och något gott i glaset medan Luleås vackra skärgård passerar förbi utanför. Underhållning, sång och musik är också ett uppskattat inslag under den tre timmar långa turen.


Besök trevliga Klubbviken Havsbad när du åker till populära Klubbviken-Sandön. Foto: Per Pettersson


Klubbviken-Sandön är ett perfekt utflyktsmål över dagen. Foto: Per Pettersson


Kom ihåg att packa badkläderna! Foto: Per Pettersson


Gå till hamnen minst 15 minuter innan avgång. Foto: Laponia rederi


Upplev Luleås vackra skärgård från middagsbordet. Foto: Laponia rederi


Njut av de blå vidderna i Luleås skärgård. Foto: Laponia rederi


2. Lata dagar på Luleås badstränder


Med tanke på att Luleå toppar solligan år efter år är det ett måste att ta med badkläderna när du besöker stan! När solen gassar är en skön och lat dag på stranden det enda som lockar. Ta med hela familjen, vännerna eller kanske bara en bra bok och välj och vraka mellan Luleås många badstränder. Till de flesta badstränderna tar du dig enklast med buss eller hyrbil. Vill du bada men saknar bil? Inga problem! I Luleå centrums norra del hittar du Gültzaudden, en badstrand på promenadavstånd mitt i stan.


Promenera längs med sanddynorna på på ön Skvalpen och låt vattnet svalka tårna. Foto: Helena Holm


Vad är sommaren utan lek och bus på stranden? Här på Storsand. Foto: Helena Holm


Glöm inte frespeen eller racket! Likskär strand. Foto: Helena Holm


Långa, härliga dagar på Thuvholmsundet! Foto: Helena Holm


Med sina många soltimmar behövs ett dopp eller två på stranden Niporna. Foto: Helena Holm


3. Hyr en fatbike, kajak eller stand up paddle board!


Låt dig inte hindras av myrar, sand eller sten – med en fatbike kan du ta dig fram över de flesta terränger utan problem! Med sina extra breda däck har denna cykelmodell tagit Luleå med storm. Luleås fina skärgård lämpar sig också riktig bra till både kajakpaddling och stand up paddle boards.  Ouroboros erbjuder både fatbikes, kajaker och stand up paddle boards till uthyrning och guidade turer.


Med sina breda hjul är en fatbike perfekt för att upptäcka Luleå, oavsett terräng. Foto: Peter Rydström


Ge dig ut på fjärden och njut av närheten till vattnet. Foto: Graeme Richardson


Testa balansen på en stand up paddle board. Foto: Harald Born


4. Gammelstad kyrkstad och Friluftsmuséet Hägnan


Strax utanför Luleås centrum ligger världsarvet Gammelstads kyrkstad – en av Luleås mest besökta sevärdheter! Från 1600-talet utvecklades orten till en kyrkstad när kyrkstugor byggdes för att kunna erbjuda logi till de långväga sockenborna som annars skulle ha svårt att ta sig till gudstjänsten och hem igen på en och samma dag. I centrum står en vacker medeltida stenkyrka från 1400-talet, omgiven av 405 unika stugor och 552 kammare.


Boka en guidad tur på Gammelstad Visitor Center och ta del av stadens fantastiska historia med miljöer och byggnader som listats som världsarv av UNESCO! Passa på att besöka Friluftsmuséet Hägnan när du ändå är i krokarna! Muséet arrangerar många olika aktiviteter för sina besökare året om. På sommaren är det ett friluftsområde med allt från olika vandringar för barn till midsommarfirande. Muséets bondgård fylls också med många olika djur som går hem hos barnen. Perfekt som dagsutflykt!


Strosa runt i världsarvet Gammelstad Kyrkstad. Varför inte boka en guidad tur? Foto: Susanne Lindholm


Kyrkan i Gammelstad Kyrkstad är daterad från 1400-talet. Foto: Susanne Lindholm


Friluftsmuséet Hägnan bjduer varje år in till traditionellt midsommarfirande! Foto: Susanne Lindholm


Packa picknickkorgen och spendera dagen utanför stan vid Hägnans friluftsområde. Foto: Susanne Lindholm


På Friluftsmuséet Hägnan finns en bondgård med många olika djur. Populärt hos barnen! Foto: Susanne Lindholm


5. Kom närmre naturen i Bälingebergets naturreservat


Om du inte kan lämna Luleå utan att ge dig ut i skogen är Bälingebergets naturreservat riktigt bra för den som vill ha lättare vandring, och dessutom ett välkänt utflyktsmål för Luleåborna. Det finns gott om fina rastplatser längs med vandringslederna och det går även bra att elda på angivna platser. Från toppen av berget har du en fin utsikt över både Bälingeträsket och Luleälven. Njut av orörd natur och stillhet, bara ca 2 mil utanför Luleås centrum.


Bälingebergets naturreservat erbjuder lättare vandring och är ett populärt utflyktsmål hos Luleåborna! Foto: Helena Holm


6. Väck din inre tävlingsmänniska


Även solsäkra Luleå drabbas ibland av lite sommarregn och mulet väder. När vädret inte tillåter utomhusaktiviteter är Alcatraz event center ett perfekt alternativ! Här kan du utmana familjen, kompisgänget eller kollegorna på paintball, arkad, bowling, lasergame, boule, biljard och mycket mer! Varför inte gå all in och köra 3- eller 5-kamp? Här finns också konsertlokaler och återkommande event och konserter. Alcatraz ligger ca 4-5 km utanför centrum och du kan ta dig hit till fots, cykel, bil eller buss.


Utmana familjen eller vännerna på gokart! Foto: Daniel Holmgren


Alcatraz har ett stort utbud på olika aktiviteter. Om ni har svårt att välja spel kan ni alltid satsa på tre- eller femkamp. Foto: Daniel Holmgren


Med väst och laservapen är det bara att ge sig in i labyrinten! Foto: Daniel Holmgren
Ska du till Luleå? Boka ditt hotell här!

Missa inte vår sommarrea!

Boka sommarens hotell till ett riktigt bra pris – se alla våra sommarerbjudanden här!