Att Malmö är Sveriges tredje största stad har du såklart koll på, liksom att Möllevången eller Möllan som det också kallas är en populär stadsdel och att det är här du kan köpa landets godaste falafel. Här nedan har vi samlat några andra Malmöfakta som du kan briljera med när staden dyker upp som samtalsämne!

Turning Torso, Västra hamnen
Turning Torso, Västra hamnen

Gamla Väster • Invånare

  Här bor det över 162 100 män och 166 300 kvinnor. Vill du prompt veta totalen får du använda huvudet, eller hämta miniräknaren. Genomsnittsåldern för malmöborna är 36 år och 70% av alla hushåll består av en eller två personer. Här hittar du fler demografiska fakta om staden.


 • Historia

  År 1275 blev Malmö för första gången omnämnd som stad. Men det var inte förrän år 1658 som den danska staden blev svensk. (Inte konstigt att lite av den grötiga dialekten fortfarande sitter kvar hos malmöborna.)


 • Kända stadsdelar

  Gamla staden i Malmö kanske inte säger dig så mycket. Däremot gör kanske Lilla torg, Stortorget, Drottningtorget och Gustav Adolfs torg. På dessa platser finner du allt från mysiga barer till finare restauranger och torgen är alla belägna i Malmös stadskärna.
  Västra hamnen är Malmös yngsta stadsdel som de senaste årtionden gått från att vara ett grått industriområde till ett av Malmös mest eftertraktade bostadsområden. Västra hamnen växer så det knakar och då syftar vi inte bara på Turning Torso. Hyllie och Limhamn är två väletablerade stadsdelar i västra Malmö.
  Limhamn med sina trevliga bostadsområden och Hyllie med sina nya och intressanta handels- och byggnadsprojekt. Exempelvis köpcentret Emporia.
  Rosengård är en annan välkänd stadsdel i Malmö, mycket tack vare Zlatan Ibrahimović. Här spelade han sina allra första matcher och gjorde sina allra första mål. Till minne av Zlatan har fotbollsplanen ”Zlatan court” byggts på hans gamla innergård.Lilla torg


Flygfoto över Malmö


Ribersborg • Kända malmöiter

  Malmö har inte bara alstrat fotbollsproffs utan även skickliga låtskrivare, artister, författare, designers, skådespelare och komiker. Med Anita Ekberg, **Sven Melander, Lukas Moodysson **och Sissela Benn i spetsen.Anita Ekberg


Sven Melander


Lukas Moodysson


Zlatan Ibrahimović