Medlemskap

Hotell

Hotellet där gästerna genererar mer energi än de förbrukar

Allt fler väljer att bo på det här hotellet i Stockholm, som är fullpackat med toppmodern estetik, teknik och innovation. Kan du tänka dig något annat ställe där du genererar energi genom att ta hissen? Följ med på en guidad tur in i framtiden.

 • ”Comfort Hotel® Solna är Skandinaviens allra första nollenergihotell."

 • "Vår vision är att bli Skandinaviens mest hållbara hotell – och det ska vi uppnå inom tio år”, lovar en målmedveten och passionerad Sam Radstakke Nissen.

 • Sam är hotelldirektör på Comfort Hotel® Solna, som ligger i Arenastaden i Stockholm.

 • Hotellet, som invigdes 2021, har ett starkt miljöfokus och är även det svenska högkvarteret för den skandinaviska hotellkedjan Strawberry.

Hotellet som säljer el

Vi möter upp med Sam i receptionen. Det är tydligt att stämningen bland medarbetarna är god. Den vänliga receptionisten, som även arbetar som bartender, ler och hälsar. Och vad får du när du kombinerar båda dessa funktioner? En ”barception” kan man väl kalla det, en kombination av bar och reception där du kan köpa drinkar, ekologisk mat och snacks och nybryggt kaffe.


Stämningen känns ungdomlig och dynamisk, och hela kvarteret kännetecknas av innovation, samarbetsplatser, nystartade företag och estetik i företagsanda.


”Ett nollenergihotell är ett hotell som producerar mer energi än det förbrukar. På vintern måste vi ibland köpa energi, men på sommaren kan vi sälja den. Vi genererar el som säljs till ett kraftbolag, som i sin tur säljer elen vidare till sina kunder” förklarar Sam, innan vi går mot hissen för den riktiga rundturen.


Hotellet, och dess miljöfokus, lockar stora företag som ICA och Siemens och andra företag som följer specifika koldioxidmål. Men även vanliga affärsresande och familjer checkar in här. Comfort Hotel® Solna ligger behändigt nära det populära Westfield Mall of Scandinavia och fotbolls- och konsertarenan Friends Arena.

Man klättrar upp för stege till taket av Comfort Hotel Solna med solpaneler.
 • Täckt med solpaneler

  Hotellet består av 10 våningar med 336 hotellrum samt 88 lägenheter för långtidsgäster. Vi tar oss direkt till toppen av byggnaden.

 • På taket finns 2 500 kvadratmeter solpaneler. Detta gör Comfort Hotel® Solna till hotellet med flest solpaneler i världen, och det genererar en betydande mängd energi.

 • ”Det här är världens mest solpaneltäta hotell – det finns helt enkelt inte plats för fler solpaneler”, förklarar Sam medan vi går upp på taket och tittar på utsikten."

 • Hotellet ligger nära Råstasjön, som är känd för sitt fågelliv och sina grönområden. Här möts storstadsinnovation och grön naturmiljö.

 • ”Dessutom återvinns 70 % av allt material och hotellet har miljövänlig rå betong. Solpanelerna står för 75 % av hotellets energi”, tillägger Sam.

 • Men det finns fler smarta lösningar här som du inte hittar någon annanstans.

Det kan vara smart att ta hissen ...

När vi rör oss från taket till hotellrummen får vi reda på ett roligt (och viktigt) faktum: När hissen rör sig med tyngdkraften genererar den energi som senare används för att ta den tillbaka upp igen. Så för en gångs skull kan du ha lika gott samvete över att ta hissen som när du tar trapporna ...


Bland hotellrummen finns allt från dubbelrum av standardtyp till extra stora rum för stora familjer och lägenheter med två sovrum på upp till 63 kvadratmeter. Interiörerna är tysta och minimalistiska och har detaljer i trä. Väggarna är gjorda av betong, och av goda skäl: De bidrar till att upprätthålla en jämn temperatur.


”Betong absorberar mer solljus än andra material”, säger Sam:


”Dessutom används värmen från köket för att värma upp rummen. Fönstren är utformade på ett sätt som tillåter precis rätt mängd solljus – så vi behöver inte kyla ner rummen under sommaren.”

Hotellmanager på Comfort Hotel Solna sitter vid datorn.
 • Checka ditt rum vid incheck

  Vi tar en snabb titt på tvättomaten på vägen tillbaka till där vi började vår rundtur.

 • Gästerna kan tvätta, torka och stryka sina kläder på hotellet utan extra kostnad, vilket gör det enkelt att packa lätt för semestern eller affärsresan. Det är miljövänligt också.

 • När vi är tillbaka i receptionen har Sam ännu en spännande nyhet för oss: Vi håller på att checka in i det mest energieffektiva rummet:

 • ”Med digitala lösningar i receptionen kan nattskiftet avgöra vilka rum som förbrukar minst energi vid varje enskilt tillfälle och checka in gästerna i de rummen först”, säger han.

 • Vi tar en titt på diagrammen, och den här vårdagen förbrukar rum 374 minst energi. Så vi checkar in där och känner oss genast lite bättre till mods!

Senaste artiklarna