Årets längsta dag närmar sig snabbt och du vet vad det betyder. Ännu en svensk midsommar du sent ska glömma. Varje år håller vi svenskar tummarna för att vädret ska bli fint på midsommarafton. Det är utan tvekan en av våra viktigaste högtider. Då får man lov att frossa i kopiösa mängder färskpotatis, olika sorters sill och våra älskade svenska jordgubbar. Vad vore väl en midsommar utan alla dessa klassiska tillbehör. Ingen matjessill? Ingen fest! Men innan du börjar dina påkostade förberedelser inför årets längsta dag, kolla in tipsen nedan för det perfekta midsommarfirandet.

Midsommarblommor i krans
Midsommarblommor i en krans.

1. Välj det perfekta läget


Location, location, location! Allt handlar om platsen. Midsommar är till för att tillbringas på landet. Den svenska försommaren är den bästa tiden på året och förtjänar att ses från en grönskande plats. Äger du själv ingen sommarstuga? Se till att hitta en vän som gör det, eller hitta ett trevligt hotell vid havet (i Sverige är du alltid nära naturen), se bara till att det finns en väl tilltagen gräsplätt för alla festligheter.


2. Bjud dina gäster på färskpotatis, matjessill och svenska jordgubbar


Ja, som nämnt, potatis och sill står för basen. Men viktigt är också gräddfil och gräslök. Även knäckebröd, gubbröra och riktigt smör är hårdvaluta. Till desserten: svenska jordgubbar såklart! Bästa tillbehören är gräddmjölk och/eller glass.3. Se till att ha ett ordentligt lager med alkohol


Vanligtvis funkar alltid öl. Men på midsommar är snapsen hjälten. Utan snapsen blir sillen ledsen. Akvavit, Skåne eller O.P. Anderson, välj din favorit och se till att fylla snapsglasen på bordet!


4. Res midsommarstången


Fastän ursprunget till midsommarstången är okänt har den blivit ett av de viktigaste tecknen för midsommar. Det spelar egentligen ingen roll hur den ser ut, det viktiga är att du har en. Notera, det här är av största vikt då du behöver ha något att dansa runt, se nästa punkt. För instruktioner om hur du bygger midsommarstång, klicka här.


Midsommarfirande med midsommarstången som mittpunkt Foto: Susanne Lindholm


5. Fräscha upp dina moves


Japp, dans kring midsommarstången är ett måste! Ursprungligen var dansen runt midsommarstången relaterad till fertilitet men nu för tiden är det mest ”Små grodorna”, ”Uppå källarbacken” och ”Jänta å ja” etc. Det finns få saker som kan förena vänner och familj så väl som att unisont hoppa runt som små grodor i ring.


6. Organisera tävlingar och lekar


Klassiska lekar är kul för alla. Hoppa säck, potatisstafett och hästskokastning är bara några av lekarna vi alla älskar. Om du anordnar en stor fest, glöm inte megafonen så att du lyckas förmedla reglerna trots allt skratt och stim bland gästerna.


Glada barn som firar midsommar. Foto: Kola Productions / Visit Dalarna


7. Ha alla möjliga typer av myggskydd


Se till att du är ordentligt förberedd. Allt från bordsrökelse och myggnät till myggspray – inget tar kål på feststämningen lika snabbt som en myggattack. Trots att kliandet kanske frambringar en del spännande dansmoves, tror vi inte att dina gäster uppskattar de otrevliga, kliande betten.


8. Påminn dina gäster att ta med regnkläder


Eller ha några ponchos att låna ut. Man vet aldrig vad vädergudarna planerar. Ösregn och bortblåsta partytält är ingen ovanlighet. Å andra sidan, glöm heller inte badkläderna om det finns tillgång till hav eller sjö.


Glad midsommar!