Medlemskap

Handgjort glas i Köpenhamn, direkt från ugnen

Har du någonsin varit i en butik där konsten kommer rykande varm från en ugn på 1100 grader Celsius? Designbutiken Studio Arhoj är precis en sådan plats, och den gömmer sig på en shoppinggata i Köpenhamn.

 • Annamaria Hartvig-Claussen gör det hon är bäst på. Hon är glasblåsare och gör sig redo att skapa konst. Från smält glas.

 • “Med rätt temperatur kan glaset blåsas upp, formas och färgas precis som man vill. Men tricket är att den heta glasmassan hela tiden måste hållas i rörelse – annars sjunker den ihop”, förklarar Claussen och roterar skickligt en järnstång.

 • Inför förvånade butiksbesökare som står bara centimeter bort formar Anne-Marie glaset till olika former.

 • Några minuter senare kan kunderna promenera ut ur butiken med ett handgjort konstverk direkt från ugnen.

En annorlunda butik i Köpenhamn

Anders Arhoj äger och driver studion som har fått hans efternamn. Konstnären fokuserar på hållbarhet, design, hantverk och närhet till sina produkter.


“Folk är förvånade över att vi har vår verkstad mitt i butiken. Men det fina med det är att det för oss närmare kunderna och kunderna närmare våra produkter”, säger han entusiastiskt.


“Det här är hantverk när det är som bäst. Vi provar hela tiden nya saker. Om de säljer bra, gör vi fler. Om de inte försvinner från hyllorna, kommer vi på något nytt. Varför ska inte kunderna få se de unika sakerna vi skapar här i butiken och helt enkelt bara ta med dem direkt hem?” frågar Anders retoriskt.


Anders fokuserar på att utforska det visuella förhållandet mellan skandinaviska och japanska designtraditioner. Det betyder att han fokuserar på att hålla liv i de gamla traditionerna med keramik och glasblåsarhantverk, samtidigt som han ständigt provar nya saker.


“Jag fokuserar på form, i motsats till funktion. Det betyder inte att produkten inte kan användas i vardagen, det betyder bara att jag är intresserad av att skapa vackra, roliga föremål. Alla produkter är, och ska vara, helt unika”, säger han bestämt och tydligt.

 • Danskarna älskar hantverk och design

  I butiken tillverkas vaser, koppar, glas och olika användbara föremål i en mängd olika färger och storlekar.

 • Vissa är roliga och söta, medan andra är stilrena och moderna. Här lever allt upp till den höga standard som kännetecknar dansk konst och design.

 • Annamaria torkar en svettdroppe från pannan när hon tar ut en ny, glödande glasbit ur ugnen som så småningom ska bli något exklusivt och unikt. Hon trivs verkligen med sitt arbete som verkstadsmästare.

 • “Jag trodde aldrig att jag skulle praktisera mina yrkeskunskaper i en butik mitt på en shoppinggata i centrala Köpenhamn. Men det är kul att vara nära kunderna och visa upp vårt hantverk för fler människor."

 • "Det är det som gör Köpenhamn och Danmark speciellt. Vi älskar traditioner, hantverk, konst och kultur. Och vi vågar, som Anders, att prova nya, moderna vägar för att nå ut med vår konst.”

Människor i studio för tillverkning av keramik.Handtillverkade och målade kaffekoppar i Köpenhamn.Handtillverkad keramik i studio.Glasblåsning i Köpenhamn.

Senaste artiklarna