strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

Mode

En shoppingguide för Köpenhamn: En härlig blandning av lyx och underbar dansk design

Danskarna har skapat en helt unik stil, vilken kan sammanfattas med frasen “Jag vaknade så här”. PR-chefen och modeexperten Frederikke Schantz guidar dig till de allra bästa butikerna i Köpenhamn.

 • “Först och främst måste jag säga att Köpenhamn är en härlig stad att bara vandra runt i. Det är en metropol, men den utstrålar en lokal känsla."

 • Med små kaféer på gathörnen fyllda med stammisar, köpenhamnare som pendlar till jobbet på sina cyklar och den omisskännliga närvaron av dansk design genom hela vår historia”, säger Frederikke till Strawberry.

 • Hon är utbildad skräddare, bosatt i Østerbro och har två barn, och dessutom är hon PR-chef för det danska klädmärket MUNTHE.

 • Men inte nog med det, hon är också mycket aktiv på Instagram och extremt välinformerad om vad som händer i modevärlden.

 • “När det gäller butikerna i Köpenhamn får man en härlig blandning av lyxmode, små lokala butiker och alla otroliga danska designers, sida vid sida.”

 • Danskarnas avslappnade stil

  Danskarna är kända över hela Europa för sin minimalistiska och funktionella stil, både när det gäller kläder och inredning.

 • “Design är som sagt något som de flesta danskar har vuxit upp med, och det är också något som kommer naturligt för oss i vardagen."

 • Köpenhamnsborna har anammat “Jag vaknade så här”-looken, där stil är något att leka med, helst utan för mycket smink och med en önskan om att framstå som avslappnat chic”, säger Frederikke.

Här är Frederikkes bästa tips för dansk design i Köpenhamn

MUNTHE

Adress: Store Regnegade 2

Trendigt, delikat, tidlöst och lyxigt mode för kvinnor. Här hittar du klänningar, blusar och byxor. Butiken erbjuder både MUNTHEs egen kollektion, inredningsmärket Casa de Luxe, och allmän heminredning.

Saks Potts

Adress: Bredgade 73

Ett populärt modemärke som grundades 2014 av Cathrine Saks och Barbara Potts. De är kända för sina livfulla färger, häftiga pälsar (modellen Kendall Jenner har setts bära en grön päls från Saks Potts) och att ge sina plagg en touch med vintage.

“Vi började med att skapa kläder som vi och våra vänner skulle älska att ha på oss”, sa designerna till The Independent.

HAY House

Adress: Østergade 61

HAY är känt för möbler, belysning och tillbehör av hög kvalitet. Det danska varumärket utmärker sig genom att kombinera ljust trä, glas och ull. Många hem i Norden är fyllda med deras färgglada förvaringslådor, ikoniska Dot-kuddar i soffan och en stark önskan om att få tag på en av HAYs livfulla gröna utomhusbänkar.

Wood Wood

Adress: Grønnegade 1

Här hittar du både herr- och damkläder, med en stil som står och balanserar mellan streetwear och avantgarde. Bland varumärken du hittar här finns WTAPS, Adidas, Comme des Garçons, Barbour och CristaSeya.

Studio Arhoj

Adress: Skindergade 7

En inrednings- och keramikstudio där du hittar glas, skålar, kaffekoppar och vaser. Du kan också upptäcka unika skatter som ingen annan har. Det är en helt fantastisk butik.

Andra rekommenderade inredningsbutiker inkluderar Beau Marché, Paustian, Stilleben, Louise Roe och Shop DORA. Och om du fortfarande inte är trött efter allt promenerande, nämner Frederikke följande platser som måste besökas: Lot#29, Time’s Up Vintage, Storm, Nué / Another Nué och I Blame Lulu

 • Bra shoppingtips för Köpenhamn

  Även om danskarna utmärker sig inom minimalism, nordisk stil och en avslappnad attityd, tycker Frederikke att du ska utmana dig själv när du shoppar i staden:

 • “Var sann mot dig själv. Om du älskar färg, kör på. Om du är minimalist, håll dig då till det."

 • "Alltså, jag tittar ofta på minimalistiska kvinnor som bara klär sig i svart/beige och känner mig avundsjuka på deras lugna och lyxiga stil, men om jag har på mig sådana kläder somnar jag när jag ser mig själv i spegeln”, säger Frederikke och skrattar.

 • Själv är hon ofta klädd i en livfull grön kavaj, rosa skjorta och byxor, eller lager på lager med färger.

 • “Hämta inspiration från alla härliga trender som kommer och går över tid, men omfamna bara de trender som passar dig. Jag är en sådan person som tar till sig allt nytt, men det är viktigt att inte tappa bort sig själv på vägen.”

 • “Var sann mot den du är och lycka till med din shopping i Köpenhamn!”

Senaste artiklarna