Vesterbro är hem till några av Köpenhamns nyaste restauranger, barer, affärer och gallerior. Det gör området till ett av de mest populära för de hippa och trendiga. Men, det har inte alltid varit så. Området har förvandlats och fått en makeover till något som påminner om om Manhattan’s eget Meat Packing District. Här får du de bästa tipsen på vad du inte får missa i Vesterbro!

Foto: Kim Wyon/Visit Denmark

Från boskapshandel till hippt

Under tidigt 1600-tal, och efterföljande århundraden, var Vestebro och Kødbyen ett centrum för boskapshandel. Kødbyen utgör en stor del av Vesterbro men trots det förflutna hittar du inte många köttdiskar här idag. Den snabba, men hänsynsfulla statusförvandlingsprocessen, där gammalt möter nytt gör det här till en av Köpenhamns mest spännande platser att bo på när du besöker staden. Häng med till Vesterbro!

Kødbyen

Foto: Kim Wyon/Visit Denmark

HotelVesterbro_201401_0358-300x199

I de sydligaste delarna av Vesterbro hittar du Kødbyen (Uttalas kud-bu-en), hem till många av stadens bästa “underground”-restauranger. En av många förtrollande saker med detta område är också att många av de nyare restauranger och barer som öppnar, väljer att behålla skylten från det tidigare företaget. Ett exempel är restaurang Kul, som lever upp till sitt namn och erbjuder moderna, kolgrillade rätter och har sitt namn i en slingrande gul neonskylt.

Eller Jolene, den omåttligt populära baren namngiven i rosa neon ovanför dörren, som har hittat sin fristad i Kødbyen då deras tidigare grannar klagade över buller och för mycket spring på deras gamla adress i Nørrebro.

Kødbyen borde kallas för navet i Vesterbro, men det hade inte varit helt sant. Området är snarare bara en del av flera oberoende enheter som bidrar till att göra denna del av staden till det mest progressiva och intressanta.

Istedgade

HotelVesterbro_201401_0206-300x199 (1)

Istedgade löper västerut från centralstationen (Hovedbanegården) och hela vägen in mot Enghave Park som gränsar till Carlsbergs gamla bryggeri. Inklämt i början av denna gata precis bakom centralstationen hittar du Köpenhamns egna ”Chinatown” (dock en ödmjuk jämförelse till San Franciscos motsvarighet) som skapar en mysig liten hörna med alla sina asiatiska nödvändigheter.

Istedgades historia gör att området i många år kallades Köpenhamns slum, men med den senaste tidens tillflöde av nya pop-up butiker (till exempel Kyoto som har klädlinjer som kommer direkt från produktionsenheter från danska, europeiska och asiatiska tillverkare) och olika restauranger (t.ex. Sticks and Sushi) har området befriats från dess tidigare rykte.

Om du tar dig ännu längre från centralstationen, snubblar du på vinbarer sammanflätade med bodegor, etniska restauranger inklämt mellan turkiska presentbutiker, småhandlare, Halalslakterier och så småningom hittar du den populära lokala musiklokalen Vega.

Vesterbrogade

HotelVesterbro_201401_0082-300x199 (1)

Gatan må låna sitt namn från distriktet men den har en helt egen personlighet. Vesterbrogade startar vid den magnifika Rådhusplatsen (Radhuspladsen), fortsätter förbi Tivoli, blocket av hotell och sträcker sig vidare västerut tills den, vid Søndermarken och Fredrik’s Slot Have, byter namn till Roskildevej. På denna gata är det väldigt lätt att tillbringa en hel dag, med tillgång till alla dess butiker, restauranger och attraktioner.

En dag kan till exempel börja med en rundtur i København’s Museum, följt av en takeaway-lunch från Joe and the Juice tvärs över gatan eller en picknick på Enghavevej-parkens rosenträdgård. Via parken tar du dig vidare mot Carlsbergs gamla bryggeri eller Köpenhamns Zoo. Framåt kvällen kan det vara en trevlig idé att gå runt med barnen i parken Søndermarken. Middagsplanerna kan börja med en cocktail på LeLe’s Tiger Bar följt av mat på den populära danska restaurangen, Madklubben.

Oehlenschlægersgade

HotelVesterbro_201401_0161-300x199 (1)

Oehlenschlægersgade har mer att erbjuda än bara namnet (som är lagom svårt att stava) och dess rawfoodcafé. Det är också känt som ”gallerigatan”. Cirka 100 meter söder om den lokala restaurangen simpleRAW  hittar man Vess, ett galleri som drivs av nio unga killar som är av den uppfattningen att gallerier inte bara ska visa upp okända artisters arbete; utan dessutom vara en plats dit unga kreativa människor kan komma för att nå ut med sin konst till allmänheten.

Ett av de mest kända gallerierna är kanske V1 Gallery, som blandar etablerade konstnärer med lovande nykomlingar. Ett annat är Galleri Bo Bjerggaard, som startade 1999 och visar samtidskonst på europeiska loppmarknader, som till exempel den stora sommarmarknaden som är öppen varje söndag i Carlsberg-området. När du har gjort din runda på Oehlendschlægersgade och ännu inte är nöjd kan du gå vidare till Kødbyen som också har ett stort utbud av gallerier.

Sønder Boulevard

sonderboulevard

Sist men inte minst, på din resa mot Kødbyen, ligger Sønder Boulevard. Tidigare en hårt trafikerad gata som omvandlats och numera har mysiga gräsfläckar idealiska för skönt häng och pizza i solen. Här finns också lokala loppmarknader på sommaren, flera basketplaner och ett av stadens mesta hipstercaféer, Cafe Dyrehaven. Trots att denna gata är tystare i jämförelse med dess nordliga paralleller (Istedgade och Vesterbrogade), har den några av stadens bästa konstverk som täcker Metrons gröna väggar.

Karta

Behöver du en guide till alla gator, affärer och restauranger ovan? Kolla in vår guide till Vesterbro här:

Copenhagen Vesterbro Strawberry

Letar du efter någonstans att bo i Vesterbro eller Köpenhamn?

Vi på Strawberry erbjuder flera hotell i Köpenhamn. Se listan, priser  och läs mer om Köpenhamn här!

Det här är delar ur en artikel skriven av Peder Edvinsson och hämtat ur Strawberry ”Nights” medlemsmagasin på norska.