En road trip längs Norges sydkust erbjuder en unik möjlighet att kombinera kust, kultur och häpnadsväckande natur. Ät färsk fisk- och skaldjur, besök idylliska städer och njut av det milda väder södra Norge erbjuder. Längs Norges sydkust finns massor av spännande upplevelser, här är några av höjdpunkterna.

Stavanger at night

Start: Stavanger


Staden Stavanger grundades år 1125 och har en lång och intressant historia. Det sägs att det är den stad i Europa som har flest trähus. Staden är centrerad runt en vacker hamn och tornar sedan upp sig över vattnet. Ströva i Stavangers gamla idylliska stadsdelar som består av 173 trähus byggda på 1800-talet. Här hittar du också det topprankade konserveringsmuseet, Canning museum, som visar hur en typisk konserveringsfabrik såg ut under 20-talet.


Som fjärde största stad i Norge kan man nästa kräva att att det ska finnas ett brett kulturellt utbud. Det gör det också. Här finns nästan två dussin museer att välja och vraka mellan. Om du hellre vill lära dig mer om norsk sjöhistoria kan du besöka Stavanger Maritime Museum. Det ligger i ett gammalt sjömagasin och du kan njuta av en kopp kaffe tillsammans med en fantastisk utsikt över vattnet. Efter en lång dags sightseeing kan du sedan slappna av i spa-avdelningen på det populära Clarion Hotel Stavanger.


shutterstock_156955226Photo: Shutterstock


Från Stavanger till KristiansandKristiansand är en av de mest besökta platserna i Norge och det finns en god anledning till det. Här kan du uppleva natur, god mat och kultur, allt vackert paketerat! Om du vill komma nära Skandinaviens natur- och djurliv så har du kommit rätt. Utforska Dyreparken, Norges största zoo sett till artantal, eller ta en romantisk promenad i den lite undangömda parken Ravnedal. Här visar sig naturen från sin bästa sida med träd, sjöar, svanar, svampar, vackra blommor och magiska färger på branta bergväggar.


I Kristiansand hittar du också en fantastisk fiskmarknad, Fiskebrygga. Varför inte njuta av färsk fisk i denna härliga atmosfär? På gångavstånd från Fiskebrygga hittar du Clarion Hotel Ernst, perfekt placerat i stadskärnan. Hotellet serverar dessutom en av stadens mest populära frukostar. Fyll på med ny energi för att orka med ytterligare en dag fylld med nya upplevelser.


shutterstock_202218964Photo: Shutterstock


Från Kristiansand till SandefjordNär du kör till Sandefjord från Kristiansand kommer du passera de två halvöarna Østerøya och Vesterøya. Kuststräckan på Østerøya har många bra fiskeställen att erbjuda men också andra aktiviteter som till exempel kajakpaddling. Längs kuststräckan på Vesterøya finner du massor av vandringsleder med många bra utsiktsplatser att stanna till vid. Det finns också lämningar från ett tyskt fort från 1941 här. Sandefjord är en modern stad men med lång historia. Gokstadsskeppet upptäcktes här och dateras så lång tillbaka som år 890. En replika av skeppet återfinns i hamnen. Sandefjord är också känt för sin valjakt och man kan lära sig mer om vilken betydelse valarna haft för staden på Hvalfangstmuseet.


shutterstock_81828988Photo: Shutterstock


Från Sandefjord till OsloDet perfekta avslutet på din road trip är Oslo. I egenskap av Norges huvudstad erbjuder Oslo verkligen något för alla smaker. Passa på att besöka världsberömda Oslo opera house, bara beundra dess innovativa arkitektur eller passa på och se en föreställning. Här har du också möjligheten att promenera längst vattnet och njuta av den vackra hamnen. Avrunda kvällen med ett glas vin och spendera natten på Clarion Collection Hotel Folketeateret, Norges vackraste art-deco byggnad designat med Empire state buildning som inspiration.


Operaen i Oslo photo_Erik_BergFoto: Erik Berg via operaen.no


Vi älskar verkligen den norska kuststräckan – det är ingen hemlighet.