Ska du till Karlstad och behöver rekommendationer på sevärdheter och saker att göra? Vi har samlat de bästa tipsen från personalen på Karlstadshotellet Clarion Collection Hotel Bilan!

stora torget, karlstad, fredsmonument, byggnad
Gör även ett besök till Stora Torget i Karlstad som är Sveriges största torg.

Mitt i deltaområdet vid Vänerns strand ligger Värmlandspärlan Karlstad. Här möts du av charmiga små broar över Klarälvens olika grenar, som skapar liv och rörelse i stadsbilden. I Karlstad får du helt klart mycket stad på liten yta, med gångavstånd till både restauranger, barer, muséer och andra sevärdheter du inte får missa!


Kaffe och öl för finsmakare i Inre Hamn


Karlstad - exterior of Löfbergs rosteri och kaffebarNjut av nybryggt kaffe på Löfbergs Rosteri & Kaffebar.


I Inre Hamn finns mycket att välja bland för både kaffeälskare och ölfantaster. Det är omöjligt att missa landmärket Löfbergs Lila, som har både huvudkontor och rosteri här. Ta in doften av morgonens rostning och besök Löfbergs Rosteri & Kaffebar. Passa på att gå på en av deras kaffeprovningar eller bryggkurser.


Vart: Tolagsgatan 1


När: Öppet året runt - se Löfbergs hemsida för aktuella öppettider.


Karlstad - Good Guys Tap signGood Guys Tap erbjuder stans godaste ölsorter.


Inre Hamn erbjuder också en mängd trevliga restauranger och barer, som Ankdammen och Olssons Bazar. För ölfantasten är mikrobryggeriet Good Guys ett absolut måste!


Vart: Ankdammen ligger på Tynäsgatan 12 Magasin 1, Olssons Bazar hittar du på Tullhusgatan 1 och Good Guys på Tynäsgatan 10B.


Mariebergsskogen - perfekt för barnfamiljen


Karlstad - ingång till MariebergsskogenVackra Mariebergsskogen är något man inte får missa när man besöker Karlstad.


Mariebergsskogen är Karlstads alldeles egna stadspark - och ingen liten sådan! Totalt är parken hela 78 hektar stor, men de största dragplåstren här är såklart badstranden, Lekträdgården, djurparken Lillskogen med flera svenska lantdjur, Restaurang Terrassen och Naturum Värmland. Mariebergsskogen funkar alltid för en utflykt, med picknickar, sol och bad på sommaren och skridskoåkning och julmarknader på vintern.


Vart: Treffenbergsvägen


När: Stadsparken har öppet året runt, men kolla in deras kalender för mer information om öppettider för restaurangen och kiosken, aktuella marknader, utställningar och aktiviteter för barnen.


Sandgrund Lars Lerin - akvarellmålningar som får dig att tappa hakan


Karlstad -  exterior of Sandgrund, Lars LerinFör konstälskare, Karlstadsintressenter och Lars Lerin-fanatiker är Sandgrund ett måste.


Få kan ha missat Karlstadsprofilen Lars Lerin, som blivit en världskänd konstnär och uppskattad tv-personlighet i Sverige. Självklart finns han representerad i hemstaden Karlstad med en egen konstutställning. Det spelar ingen roll om du förstår dig på konst eller inte - du får inte missa Nordens främsta akvarellkonstnär!


Vart: Västra Torggatan 28


När: Öppet tisdagar-söndagar, men kolla alltid in deras hemsida för avvikelser på helgdagar.


Scalateatern


Karlstad - Scala TeaternScala teatern.


Varför inte kombinera kvällens middag med lite underhållning? På Scalateatern pågår alltid ett gäng teaterföreställningar, konserter och musikaler. Kolla in vilka shower som de har i sitt program just nu!


Vart: Västra Torggatan 1


Löfbergs Arena


Löfbergs Arena är inte bara hemmaplan för hockeylaget Färjestad BK, utan gästas ofta av konserter, föreläsningar och shower med namn som Lars Winnerbäck och Mia Skäringer.


Vart: Norra Infarten 79


När: På arenans hemsida kan du se alla aktuella matcher, konserter och event.


Nöjesfabriken


Bowlinghall, konserter, nattklubb, mjukglass och tapas. Allt detta finner du hos Nöjesfabriken - en fartfylld plats med en mysig innergård och god mat som du inte får missa.


Vart: Karlagatan 42


Upplev Karlstad från Vänern och Klarälven med Båtbussarna


Karlstad - Klarälven, utsiktNjut av det stilla vattnet och den svaga brisen på Klarälven.


Det ultimata sättet att ta sig runt och uppleva en stad måste ändå vara med båt. Under sommarmånaderna trafikerar de populära Båtbussarna Vänern och Klarälvsdeltat. Hoppa på från Café Slusswakten, Mariebergsskogen eller Inre Hamn - det kostar som en vanlig bussresa, med några få undantag för vissa linjer.


Vart: Från Café Slusswakten går linje 91 och 92. Linje 94 går från Mariebergsskogen. Linje 93, 95 och 96 går från Inre Hamn.


När: Juni-augusti (se mer information inför årets säsong här)


Sightseeingtåget i Karlstad


Även om Karlstad är en väldigt promenadvänlig stad är det aldrig fel med en guidad tur! Stadens egna Sightseeingtåg, Loke, erbjuder de två rutterna Stradsträdgårdsturen och Älvturen.


Vart: Starthållplats vid Stora Torget


First Camp vid Skutberget


Vid Vänerns strand ligger Skutbergets camping - ett friluftsområde med en mängd olika aktiviteter att välja mellan. Förutom anläggningen med stugor och campingytor finns beachvolley, minigolf, frisbeegolf, windsurfing, fotbollsplaner, mountainbikebana, elbilar och kajakuthyrning. Självklart finns även strand- och klippbad och en motionscentral med löpspår.


Vart: Bomstadsvägen 117, ca 8 km väster om Karlstad


När: Området är öppet året om, men har såklart olika utbud under sommar- och vintersäsong. Kolla in deras hemsida för aktuell kalender.


Bo på före detta länsfängelset Clarion Collection® Hotel Bilan


Clarion Collection Hotel Bilan Facade_16_9


Den 3,5 meter höga muren som omger hotellet avslöjar byggnadens historia.


Clarion Collection Hotel Bilan ligger i hjärtat av Karlstad och var 1847-1968 Värmlands länsfängelse. Här har fångar som Raskenstam och Sillbodalsprästen suttit av sin tid. Självklart finns det ett fängelsemuseum på källarplan som du inte får missa.
Som hotellgäst får du njuta av en härlig frukostbuffé, Afternoon Sweets och Evening Meal som serveras i vad som en gång var fångvaktarens bostad.


Det sägs även att spöken har checkat in på hotellet. Läs mer om hotellsbyggnadens historia och de mystiska händelser som både personal och gäster har upplevt här.


Vart: Karlbergsgatan 3


När: Museet har öppet dagligen kl 08:00-22:00, fri entré
Är du rädd för spöken? Då rekommenderar vi att du istället bor på Clarion Collection® Hotel Drott eller Clarion Collection® Hotel Plaza - spökfritt, centralt, god mat och sköna sängar.