Medlemskap

Torreby Castle – join us on our regal adventure!

Torreby Slott: Följ med när vi går från att vara ordinära till kungliga på ett dygn

Visste du att vi har ett svenskt slott med en fantastisk golfbana i vår hotellportfölj? Torreby Slott i Munkedal, inte långt från Uddevalla, är den perfekta platsen för en weekend med din kära, en golfhelg med vännerna, ett födelsedagsfirande, eller...för en spökjakt? Vi har testat allt det exklusiva som slottet från 1800-talet har att erbjuda – och tro oss: du kommer definitivt vilja dra hit så fort du läst artikeln! Har du tid?

 • "Wow!" är det första vi – två lite kräsna tjejer i 30-årsåldern – tänker när vi skymtar Torreby Slott framför oss.

 • Vi sträcker på oss lite extra för att känna oss en smula mer majestätiska. Inte nog med att slottet är en helt magisk byggnad, det omges också av en fantastisk golfbana – som dessutom råkar vara en av Europas bästa parkbanor.

 • Icke att förglömma att detta ställe otroligt nog är ett hotell! Här kan du bo i rummen som Ingrid Bergman och Monacos prinsar har bott i, och besöka rummet där Greta Garbo har dansat sig svettig.

 • Hotelldirektör Niklas Karlsson möter oss vid den vackra fontänen framför slottet som ger omgivningen dess fina touch.

 • "Här finns det mycket historia, men för att ge en kort summering innan ni checkar in kan jag berätta att Torreby Slott byggdes 1887 på uppdrag av den norske affärsmannen Niels Georg Sørensen."

 • "Det blev sålt av familjen 1948 och 1960 förvandlade den nya ägaren Stig Widell jordbruk och fruktträd i omgivningen till en golfbana med tillhörande golfklubb – till en början med 9 hål och efter ett tag 18 hål."

 • "Detta är faktiskt Sveriges äldsta golfbana och golfklubb", säger Niklas stolt.

Vi kör med stil – i en golfbil

Vi tänker att alla golfentusiaster där ute borde tacka Stig Widell för den imponerande golfbanan! Vi önskar nästan att vi själva var aktiva spelare, för detta hade definitivt varit en upplevelse utöver det vanliga. Sol, grönska, nyklippt gräs så långt ögat når, fruktträd vid hål 1, 2 och 9 (som är från 1908, och som är de enda träden kvar från vad som ursprungligen var 2 500 fruktträd) och utsikt över Sveriges största och djupaste fjord, Gulmarsfjorden.


Torreby image 14Grönt, grönt, grönt så långt ögat når.


Torreby image 19Kan det fresta med golf i dessa omgivningarna?


Torreby image 24Golfbanan ligger bokstavligt talat precis bredvid Torreby Slott.


Niklas undrar om vi vill låna golfbilen och "putta" lite. Ingen av oss spelar som sagt golf och vi ser snabbt att det professionella gänget i snygga golfkläder förmodligen hade fått sig ett gott skratt om vi skulle försöka låtsas att vi hörde hemma på golfbanan. Golfbilen däremot, den lånar vi mer än gärna!

En minst sagt idyllisk plats!

Vi rullar iväg i den lilla golfbilen och förstår snabbt varför detta är en av Europas bästa parkbanor. Vi kör förbi flera personer som tagit en promenad ute i den härliga solen och vi kör vidare förbi en vacker fontän, en idyllisk liten bro och ett par dammar. Det är vacker natur och skog på alla håll och det är först nu vi inser hur enorm den här banan verkligen är.


Torreby image 20Golfbanan som garanterar sinnesro.


Det är tyst, lugnt, grönt... En minst sagt idyllisk plats! Du behöver inte spela golf för att njuta av detta område. Vi upptäcker en liten stig som leder ner till en badplats vid Gulmarsfjorden och bestämmer oss för att ta en promenad ner till vattnet senare ikväll (lite anade vi vilken överraskning som väntar oss där nere, to be continued...).

 • Vad gömmer sig inne i slottet?

  Vi är tillbaka vid slottet och får äntligen möjligheten att se hur ett ordentligt slott ser ut på insidan. Vi öppnar dörren och möts av en stil som andas en mix av exklusivt, gammaldags och hemtrevligt på en och samma gång.

 • Det doftar lite som när man är hemma hos sina mor- och farföräldrar, och det känns mer som att vi är hemma hos någon än att det här är ett hotell.

 • Abba spelas i högtalaren, det är en lugn och behaglig stämning och vi blir serverade småkakor och kaffe medan Niklas pekar runt i rummet.

 • "Mycket av möblerna man ser här och som finns på rummen, samt flera av golven och tapeterna, är original från äldre dagar."

 • "Resten är nyare, men likväl i äldre stil", berättar Niklas medan han visar oss det ena vardagsrummet med mysiga sittgrupper, stora fina mattor, öppen spis och ett enormt vitrinskåp som sträcker sig längs med en hel vägg i rummet.

 • "Här kan du sitta och njuta av en bra bok, eller umgås med vänner. Vitrinskåpet hittades när slottet skulle renoveras för många år sedan tillsammans med dessa gamla böcker från 1800-talet."

 • "Vi har inte vågat röra böckerna, men har ställt ut dem här i vitrinskåpet", berättar Niklas medan vi beundrar den lilla bokutställningen.

Bo i samma rum som en kändis? Ja, tack!

Vi går upp för en mysig knarrande trappa och kommer till ett stort sällskapsrum med dörrar till fem av hotellrummen. De resterande två rummen ligger överst, på tredje våningen. Totalt finns det 28 sängplatser – vi får nämligen veta att ett rum kan bestå av upp till tre angränsande rum, så här är det bara att ta med dig hela familjen!

På varje dörr hänger det en bild av en känd person som har bott i rummet. Vi blir visade bort till Greta Garbos och Ingrid Bergmans favoritrum – de två rum som vi har turen att spendera natten i. Vi blir glatt överraskade när vi öppnar dörren till Ingrid Bergman-rummet då vi möts av tidernas "prinsessäng" och ett rum som definitivt är större än våra första lägenheter...


Torreby image 7Vem skulle tro att detta slott har huserat några av de största kändisarna Norge och Sverige har haft?


Originalföremål från 1890-talet står framme och den gammeldags, vackra stilen får oss att känna oss en aning majestätiska. Vi får nästan känslan av att vi väntar in en kung eller att någon annan högt uppsatt person ska dyka upp – eller möjligen att en museivakt ska komma och be oss hålla oss borta från de ärevördiga antikvarierna. Ska vi verkligen få sova här inne?


Torreby image 44Ingrid Bergman-rummet.


Torreby image 42Originalföremål från 1890-talet på Ingrid Bergman-rummet.


Torreby image 27Det hade inte varit fel med lite me-time i detta viktorianska badkaret, eller hur?


"Som ni ser är sängarna i en gammeldags stil, men de flesta sängarna är nya från England. Men vi vill bevara den äldre stilen på hela slottet även om inte allt är original", säger Niklas innan vi går vidare upp till tredje våningen, till ett av de största rummen på slottet som visst var en lägenhet till en kvinna i nästan 70 år!


Torreby image 5Greta Garbo-rummet. Och ja, Greta Garbo har självklart bott här.


Torreby image 31Gemensamt vardagsrum där du kan ta fram datorn en slå dig ner med en bra bok. Eller varför inte bara titta på alla historiska föremål placerade inne i vitrinskåpet?


"Hon var till en början medlem i golfklubben och det slutade med att hon flyttade hit. Hon var inte den enda från golfklubben som gjorde det. Det här ansågs vara ett tjusigt och exklusivt ställe att bo på. Denna kvinnan hade ett livstidskontrakt vilket innebar att hon fick bo här oavsett vad som hände med byggnaden, så hon blev boende här även när det blev ett hotell. Hon var 92 år gammal när hon fick sitt gröna kort, och gick bort vid 102 års ålder. Man kan minst sagt säga att hon tog vara på sitt livstidskontrakt", ler Niklas.

Fest, bal, julbord, konferens? Torreby fixar det!

Det är inte bara det perfekta stället att kombinera golf, middag och övernattning – det finns också goda möjligheter för att arrangera allt från bröllop, fest, födelsedagsfirande, baler till julbord, konfirmation och släktträffar. Här får du hjälp till att göra din fest eller ditt event till one of a kind.


"Det finns plats till upptill 90 gäster i festsalen. Strax innan sommaren hade 1:a klass på den lokala gymnasieskolan sin avslutningsbal här – då var det verkligen en levande stämning på slottet", säger Niklas innan han berättar att de ska ta emot omkring 90 bröllopsgäster i samma sal nästa helg.


Torreby image 16Torreby Slott - det perfekta stället för tidernas bröllop. Bröllop ute och sen fest inne? Ja, tack!


Flera brudpar har haft både bröllopsceremonin och bröllopsmottagningen på Torreby Slott – men slottet kan definitivt användas till mer än bara fester och skoj. Varför inte ta jobbmötet eller nästa konferens på ett slott för en gångs skull, med både mat och teamaktiviteter på agendan?

Dinner at Torreby Slott
 • 3-rätters hela veckan

  Magen kurrar och det har blivit dags för att kolla in vad en 3-rätters middag på ett slott har att erbjuda. Varje fredag och lördag serveras slottsmiddag klockan 19, och vi är spända på att ta reda på vad för slags middag vi kommer att bli serverade...

 • ...låt oss berätta att middagen smakar precis som vi föreställt oss att det smakar när alla kungligheter samlas för ett högtidligt firande – och servicen är helt fantastisk!

 • Vi blir serverade lax till förrätt, viltkött till huvudrätt och chokladfondant till efterrätt – och inte minst ett fantastiskt vin till varje måltid som verkligen sätter pricken över i:et.

 • Alla gäster blir serverade en härlig 3-rätters meny under hela veckan, och självklart tar restaurangen hänsyn till alla allergier och övriga preferenser som anmäls i förväg.

Bad, solnedgång och sälar (!)

Om du är på Torreby Slott finns det med andra ord ingen anledning att åka in till centrum av Uddevalla, eller Smögen, för att hitta ett middagsställe – men en dagsutflykt kan självklart stå på agendan. De flesta håller sig däremot på hotellet, berättar Helene Skjenneberg, VD på Festningshotellene, när vi pratar med henne:


"Smögen är en vacker sommarstad, och Uddevalla likaså. Trots det åker de flesta hit bara för att vara på slottet och få slottskänslan med god mat, sinnesro, golf och natursköna omgivningar. Eller om man är här för ett event. Det finns till och med badmöjligheter vid vattnet precis här nedanför, en väldigt idyllisk plats", säger Helene.


Torreby image 37Sjöidyll en kort promenad från Torreby Slott.


Vi tar Helene på ordet och tar den mysiga promenaden ner till sjön. Vi tycker nog att det är en aning för kallt för att bada, men vi ser ett par hoppa i från bryggan som har en romantisk stund tillsammans innan de går in i den privata bastun intill.


Vi hör ljud från vattnet och plötsligt ser vi huvudet på en liten säl (!) samtidigt som solnedgången målar idylliska färger på himlen i bakgrunden. Långt i fjärran hör vi några kor, och när vi tittar ut över vattnet får vi båda en varm känsla i kroppen. Detta är verkligen en plats för lugn och ro, vila och rekreation, och en plats för samtal om allt mellan himmel och jord. Solen dyker upp ännu en gång innan vi går tillbaka till slottet igen.

Bara snälla spöken på Torreby Slott, eller..?

När vi är redo att gå och lägga oss inser vi att vi faktiskt är de enda gästerna på hotellet! Vi kunde därför ha klarat oss utan spökhistorierna från Niklas och vi ångrar oss definitivt att vi ens nämnde ordet spöke i hans närvaro..


"Han som tog över slottet när det blev en golfklubb här, kände snabbt att det spökade här. Saker kunde till exempel plötsligt gå sönder – det stod en vas på ett bord som sprack en gång. Saker har trillat ner från hyllorna, ljusstakarna har fladdrat våldsamt trots att det inte har blåst. Vid flera tillfällen har dessutom djur vägrat att gå in här, en hund tvingades nästan in men skällde så intensivt väl inne att man skulle kunna tro att den skällde på någon.."


Torreby image 36Hotelldirektör Niklas Karlsson har några spökhistorier på lager, för de som tror på sånt.


Niklas kan däremot lugna de oroliga en smula:


"Med det sagt så kom det faktiskt ett medium hit för ungefär ett år sedan och rensade bort "sinnet" hos spökena. Efter det har det varit en lugn och väldigt stilla känsla i hela slottet. Spökena här blev helt enkelt snälla", säger Niklas.


När vi lägger oss, klamrar vi oss fast i tron om att spökena har blivit snälla, men vi känner oss ändå inte helt övertygade. Sängarna är däremot så sköna att en av oss somnar direkt. Den andre av oss ligger istället och lyssnar efter ljud från spöken in på de sena småtimmarna, innan drömmarnas värld sakta men säkert tar över tankarna.

 • Överraskande frukost

  Precis som middagen kvällen innan snålas det inte med frukost. På ett bord vid fönstret, med utsikt över den gröna golfbanan och bredvid radion som spelar skön musik, är det uppdukat för två.

 • Vi möts av ett stort fat fyllt till bredden med croissanter, kanelbullar, frukt och bär, yoghurt och granola, skinka, salami, brieost, kaffe, äppel- och apelsinjuice och olika typer av bröd.

 • "Välkommen till frukosten, hoppas det smakar gott. Önskar ni några ägg förresten? Eller något annat? Vi brukar servera frukost vid bordet när det är få gäster här. Blir det fler så dukar vi upp det som en buffé, men med samma utbud", säger Niklas.

 • Vi tackar artigt nej till något mer – vi förstår inte ens hur vi ska få i oss allt som redan finns framför oss. Vi får med oss resterna i en låda och är glada över att inte behöva lämna denna lyx och åka hem till torrt bröd, vanliga sängar och stress.

Hyra hela slottet för en natt, sa du?

Vi överväger starkt att komma tillbaka till jul för att andas lite härlig julstämning. Vad ger en mer julkänsla än en julbuffé på ett julpyntat slott med julmusik och snö? Eller varför inte släppa loss dina dance moves på samma våning som Ingrid Bergman, Greta Garbo och Monacos prinsar har dansat sent inpå småtimmarna (för att bara nämna några..)?


Med den fantastiska servicen, den härliga sinnesro, natursköna omgivningar och fantastisk mat och dryck vet vi att detta är ett slott som kan rekommenderas till alla som vill unna sig lite lyx – ja vad sägs om att hyra hela slottet för en natt? Men tips från oss är att inte fråga Niklas om spökhistorier först...

Senaste artiklarna