Vi skickade norska medieprofilen och globetrottern Vanessa Rudjord till svenska Malmö. En bortglömd storstad som är väl värd ett besök. Här är Vanessas stora guide till Sveriges tredje största stad – fylld med prisade restauranger, nöjen och upplevelser. Följ med på 24 timmar i Malmö!

Hotellfrukost i sängen, hela Malmö vid dina fötter & cykelutflykt

Vanessa spanar på Malmö från hotellrummet på Clarion Hotel Malmö Live.

Malmö ovanifrån.

Hotellrum på Clarion Hotel Malmö Live.

Passa på att låna eller hyr en cykel när du är i Malmö. Landskapet är platt och det är superenkelt att ta sig fram med cykel här!

Vanessa vaknar upp på Clarion Hotel & Congress Malmö Live, mitt i Malmö. Hotellfrukost i sängen är första aktiviteten på schemat. Hotellet är byggt som en klassisk skyskrapa och tack vare det får du en grym panoramautsikt över Malmös olika stadsdelar och Öresund från i princip hela hotellet. På  hotellet lånar vi cyklar och ger oss iväg. Cykel är malmöiternas favoritfordon och det enklaste sättet att uppleva staden på!

Morgondopp på Ribersborgs Kallbadhus

Kallbadhuset ligger på en pir på Ribersborg strand, som är en av Sveriges finaste stränder, idyllisk och bekvämt belägen på gång- eller cykelavstånd från centrala Malmö.

Att bada i kallbadhus är en svensk, och typiskt skånsk, tradition. Du kliver rätt ner i havet, helst utan kläder, och njuter sedan av bastu och en god fika eller matbit. På Ribersborgs Kallbadhus kan du bada året om, beroende på hur modig du är. Besök gärna den mysiga restaurangen när du är på plats.

Besök på Malmö Saluhall

Malmö Saluhall hittar du mat från alla jordens kanter, från bakverk och delikatesser och kaffe till sallader, blommor och det bästa från havet. Saluhallen har designats av välkända arkitekten Gert Wingårdh och byggnaden för tankarna till 1800-talets saluhallar. Malmö Saluhall ligger bara 200 meter från Clarion Hotel Malmö Live.

Ekologisk lösvikt på Gram och fika på Söderberg och Sara St: Knut samt Solde Kaffebar

Söderberg och Sara St: Knut: Härligt bageri med supergott kaffe. Ligger på St: Knuts torg, en av Malmös mest populära adresser. PS! Chokladkakorna som serverades här var de bästa Vanessa någonsin smakat!

Solde kaffebar: Kaffebar med eget rosteri. En av Malmös mest klassiska kaffebarer. Här tar man kaffe på allvar och förutom läckra bönor så finns det en mängd goda bakvek att mumsa på. Kul att veta är också att Soldes bönor levereras till flera andra caféer runt Malmö.
Gram vid St: Knuts torg finns ett stort utbud av allt du kan önska dig när det gäller ekologiska produkter, och allt kan plockas med i lösvikt.

Häng på Folkets Park och Möllevångstorget

Malmö Folkets Park är den äldsta folkparken i världen och en av Sveriges mest besökta platser. I över 125 år har den varit öppen.

Möllevångstorget (Möllan) och Folkets Park ligger nästan granne med varandra. Möllan är torget som blivit en oas för dig som älskar god mat. Här samlas restauranger och caféer med all världens mat. Möllan är också en av Malmös mest färgstarka platser, inte minst tack vare alla torghandlare som säljer färsk frukt och grönsaker varje dag. Det är just den här kontinentala känslan som gör Malmö till en så spännande och inbjudande stad.

Folkets Park ligger en kort promenad från Möllan och är väl värt ett besök. Förutom att det är en vacker park finns det också en mängd aktiviteter att ta del av i parken. Vad sägs om konserter, salsaklasser, plaskdamm, Superdupersommar, Äventyrsgolf, glassbar och restaurang, café och bar? Entrén till Folkets Park är gratis.

Lunch på Saltimporten Canteen

Nästan överallt i Malmö skymtar man Turning Torso, så även utanför Saltimporten Canteen.

Saltimporten Canteen har ett enda mål: att göra världens bästa lunch. Och det har de lyckats med. Varje dag ställer sig malmöiterna i kö för dagens lunch. Här är valmöjligheterna små, faktiskt icke existerande; en enda rätt serveras (men ny varje dag), plus en vegetarisk. Lika sparsmakat är det med desserten, men det är alltid lika gott med fancy mjukglass, om man är sugen på något sött efter maten.

Unik konst på Moderna Museet

Ett av Europas ledande museer för modern konst, och ett unikt samarbete mellan Malmö, Region Skåne och svenska staten. Den unika byggnaden är ett före detta elverk som omvandlats till museum, och som nu symboliserar de många kontraster man kan se i Malmö.

Vintageshopping

I Malmö kan du hitta allt från dyra märkesbutiker till små boutiquer med lokal design och unika vintagebutiker. Liebling är en butik med ett noggrant utvalt utbud av kläder, skor och accessoarer. Butikens fokus är närproducerad slow fashion och hållbarhet.

Drink i skybar före middag

Maffiga Clarion Hotel Malmö Live.

Skybaren bjuder på goda drinkar och en fantastisk utsikt.

Receptionen på Clarion Hotel Malmö Live.

Skybaren på Clarion Hotel Malmö Lives 25:e våning erbjuder goda drinkar och en helt fantastisk utsikt över Malmö och Öresund.

Middag på populära Bastard

Vanessas favoritställe i Malmö! Bastard är en gastrobar med rustik känsla i charmiga lokaler. Maten är underbar, servicen kul och vänlig och som extra bonus har Bastard en härlig bakgård som de håller öppen på sommaren.

Fransk känsla på Boulebar

Boulebar Drottningtorget är en liten bit av Sydfrankrike mitt i Sydsverige. Detta är en kedja med sex boulebarer i Sverige och Danmark, men vi vågar påstå att boulebaren på Drottningtorget i centrala Malmö är den allra finaste. Här kan du njuta av drinkar (eller såklart pastis), bistromat och traditionella boulebanor inom- eller utomhus i deras franska park.


Nyfiken på vem Vanessa är?

Vill du veta mer om Vanessa Rudjord? Läs vår exklusiva intervju med henne här!

Besök Vanessa Rudjords blogg


4 fakta om Malmö som du kan briljera med

Läs vår artikel där vi kokat ner allt du behöver veta om Malmö.


Länkar och adresser till platserna vi besökte i Malmö

Hotell

Clarion Hotel Malmö Live
Adress: Dag Hammarskjölds torg 2
Läs mer om Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Restauranger & caféer

Malmö Saluhall
Adress: Gibraltargatan 6
Läs mer om Malmö Saluhall här

Gram
Adress: Mäster Danielsgatan 3      
Läs mer om Gram här

Söderberg & Sara St: Knut
Adress: Mäster Danielsgatan 3
Läs mer om Söderberg & Sara här

Solde Kaffebar
Adress: Regementsgatan 2
Läs mer om Solde Kaffebar här

Saltimporten Canteen
Adress: Hullkajen, Grimsbygatan 24
Läs mer om Saltimporten Canteen

**Bastard
**Adress: Mäster Johansgatan 11
Läs mer om Bastard

Boule Bar Drottningtorget
Adress: Drottningtorget 8    
Läs mer om Boulebar

Skybar på Clarion Hotel & Congress Malmö Live
Adress: Vån 25 på  Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Dag Hammarskjölds torg 2
Läs mer om Skybaren här

Butiker

Liebling
Adress: Davidshallstorg 8
Läs mer om Liebling och besök deras webbshop här

Sevärdheter/Upplevelser

Ribersborgs Kallbadhus
Adress: Limhamnsvägen, Brygga 1     
Läs mer om Ribersborgs Kallbadhus här

Folkets Park
Adress: Falsterbogatan 9
Läs mer om Folkets Park

Möllevångstorget
Adress: Möllevångstorget /Bersgatan
Läs merb om Möllevångstorget

Moderna Museet
Adress: Ola Billgrens plats 2-4
Läs mer om Moderna Museet


Vill du veta mer om Malmö?

Se även våra andra underbara hotell i Malmö.

Mer läsning:

7 tips på Malmös bästa restauranger

Malmös bästa bruncher och frukostar

8 barer för en grym after work i Malmö


** Av:** Eva Lindewall & Linnea Amedé