Vi skickade norska medieprofilen och globetrottern Vanessa Rudjord till svenska Malmö. En bortglömd storstad som är väl värd ett besök. Här är Vanessas stora guide till Sveriges tredje största stad – fylld med prisade restauranger, nöjen och upplevelser. Följ med på 24 timmar i Malmö!

Hotellfrukost i sängen, hela Malmö vid dina fötter & cykelutflykt


Vanessa spanar på Malmö från hotellrummet på Clarion Hotel Malmö Live.Malmö ovanifrån.


Hotellrum på Clarion Hotel Malmö Live.


Passa på att låna eller hyr en cykel när du är i Malmö. Landskapet är platt och det är superenkelt att ta sig fram med cykel här!


Vanessa vaknar upp på Clarion Hotel & Congress Malmö Live, mitt i Malmö. Hotellfrukost i sängen är första aktiviteten på schemat. Hotellet är byggt som en klassisk skyskrapa och tack vare det får du en grym panoramautsikt över Malmös olika stadsdelar och Öresund från i princip hela hotellet. På  hotellet lånar vi cyklar och ger oss iväg. Cykel är malmöiternas favoritfordon och det enklaste sättet att uppleva staden på!


Morgondopp på Ribersborgs KallbadhusKallbadhuset ligger på en pir på Ribersborg strand, som är en av Sveriges finaste stränder, idyllisk och bekvämt belägen på gång- eller cykelavstånd från centrala Malmö.Att bada i kallbadhus är en svensk, och typiskt skånsk, tradition. Du kliver rätt ner i havet, helst utan kläder, och njuter sedan av bastu och en god fika eller matbit. På Ribersborgs Kallbadhus kan du bada året om, beroende på hur modig du är. Besök gärna den mysiga restaurangen när du är på plats.


Besök på Malmö Saluhall


Malmö Saluhall hittar du mat från alla jordens kanter, från bakverk och delikatesser och kaffe till sallader, blommor och det bästa från havet. Saluhallen har designats av välkända arkitekten Gert Wingårdh och byggnaden för tankarna till 1800-talets saluhallar. Malmö Saluhall ligger bara 200 meter från Clarion Hotel Malmö Live.


Ekologisk lösvikt på Gram och fika på Söderberg och Sara St: Knut samt Solde KaffebarSöderberg och Sara St: Knut: Härligt bageri med supergott kaffe. Ligger på St: Knuts torg, en av Malmös mest populära adresser. PS! Chokladkakorna som serverades här var de bästa Vanessa någonsin smakat!


Solde kaffebar: Kaffebar med eget rosteri. En av Malmös mest klassiska kaffebarer. Här tar man kaffe på allvar och förutom läckra bönor så finns det en mängd goda bakvek att mumsa på. Kul att veta är också att Soldes bönor levereras till flera andra caféer runt Malmö.

Gram vid St: Knuts torg finns ett stort utbud av allt du kan önska dig när det gäller ekologiska produkter, och allt kan plockas med i lösvikt.


Häng på Folkets Park och Möllevångstorget


Malmö Folkets Park är den äldsta folkparken i världen och en av Sveriges mest besökta platser. I över 125 år har den varit öppen.


Möllevångstorget (Möllan) och Folkets Park ligger nästan granne med varandra. Möllan är torget som blivit en oas för dig som älskar god mat. Här samlas restauranger och caféer med all världens mat. Möllan är också en av Malmös mest färgstarka platser, inte minst tack vare alla torghandlare som säljer färsk frukt och grönsaker varje dag. Det är just den här kontinentala känslan som gör Malmö till en så spännande och inbjudande stad.


Folkets Park ligger en kort promenad från Möllan och är väl värt ett besök. Förutom att det är en vacker park finns det också en mängd aktiviteter att ta del av i parken. Vad sägs om konserter, salsaklasser, plaskdamm, Superdupersommar, Äventyrsgolf, glassbar och restaurang, café och bar? Entrén till Folkets Park är gratis.


Lunch på Saltimporten CanteenNästan överallt i Malmö skymtar man Turning Torso, så även utanför Saltimporten Canteen.


Saltimporten Canteen har ett enda mål: att göra världens bästa lunch. Och det har de lyckats med. Varje dag ställer sig malmöiterna i kö för dagens lunch. Här är valmöjligheterna små, faktiskt icke existerande; en enda rätt serveras (men ny varje dag), plus en vegetarisk. Lika sparsmakat är det med desserten, men det är alltid lika gott med fancy mjukglass, om man är sugen på något sött efter maten.


Unik konst på Moderna MuseetEtt av Europas ledande museer för modern konst, och ett unikt samarbete mellan Malmö, Region Skåne och svenska staten. Den unika byggnaden är ett före detta elverk som omvandlats till museum, och som nu symboliserar de många kontraster man kan se i Malmö.


Vintageshopping


I Malmö kan du hitta allt från dyra märkesbutiker till små boutiquer med lokal design och unika vintagebutiker. Liebling är en butik med ett noggrant utvalt utbud av kläder, skor och accessoarer. Butikens fokus är närproducerad slow fashion och hållbarhet.


Drink i skybar före middag


Maffiga Clarion Hotel Malmö Live.


Skybaren bjuder på goda drinkar och en fantastisk utsikt.


Receptionen på Clarion Hotel Malmö Live.


Skybaren på Clarion Hotel Malmö Lives 25:e våning erbjuder goda drinkar och en helt fantastisk utsikt över Malmö och Öresund.


Middag på populära BastardVanessas favoritställe i Malmö! Bastard är en gastrobar med rustik känsla i charmiga lokaler. Maten är underbar, servicen kul och vänlig och som extra bonus har Bastard en härlig bakgård som de håller öppen på sommaren.


Fransk känsla på Boulebar


Boulebar Drottningtorget är en liten bit av Sydfrankrike mitt i Sydsverige. Detta är en kedja med sex boulebarer i Sverige och Danmark, men vi vågar påstå att boulebaren på Drottningtorget i centrala Malmö är den allra finaste. Här kan du njuta av drinkar (eller såklart pastis), bistromat och traditionella boulebanor inom- eller utomhus i deras franska park.
Nyfiken på vem Vanessa är?


Vill du veta mer om Vanessa Rudjord? Läs vår exklusiva intervju med henne här!


Besök Vanessa Rudjords blogg
4 fakta om Malmö som du kan briljera med


Läs vår artikel där vi kokat ner allt du behöver veta om Malmö.
Länkar och adresser till platserna vi besökte i Malmö


Hotell


Clarion Hotel Malmö Live

Adress: Dag Hammarskjölds torg 2

Läs mer om Clarion Hotel & Congress Malmö Live


Restauranger & caféer


Malmö Saluhall

Adress: Gibraltargatan 6

Läs mer om Malmö Saluhall här


Gram

Adress: Mäster Danielsgatan 3      

Läs mer om Gram här


Söderberg & Sara St: Knut

Adress: Mäster Danielsgatan 3

Läs mer om Söderberg & Sara här


Solde Kaffebar

Adress: Regementsgatan 2

Läs mer om Solde Kaffebar här


Saltimporten Canteen

Adress: Hullkajen, Grimsbygatan 24

Läs mer om Saltimporten Canteen


**Bastard

**Adress: Mäster Johansgatan 11

Läs mer om Bastard


Boule Bar Drottningtorget

Adress: Drottningtorget 8    

Läs mer om Boulebar


Skybar på Clarion Hotel & Congress Malmö Live

Adress: Vån 25 på  Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Dag Hammarskjölds torg 2

Läs mer om Skybaren här


Butiker


Liebling

Adress: Davidshallstorg 8

Läs mer om Liebling och besök deras webbshop här


Sevärdheter/Upplevelser


Ribersborgs Kallbadhus

Adress: Limhamnsvägen, Brygga 1     

Läs mer om Ribersborgs Kallbadhus här


Folkets Park

Adress: Falsterbogatan 9

Läs mer om Folkets Park


Möllevångstorget

Adress: Möllevångstorget /Bersgatan

Läs merb om Möllevångstorget


Moderna Museet

Adress: Ola Billgrens plats 2-4

Läs mer om Moderna Museet
Vill du veta mer om Malmö?


Se även våra andra underbara hotell i Malmö.


Mer läsning:


7 tips på Malmös bästa restauranger


Malmös bästa bruncher och frukostar


8 barer för en grym after work i Malmö
** Av:** Eva Lindewall & Linnea Amedé