Med världens mest avslappnade stad i världens lyckligaste land finns det ingen anledning att inte sätta segel mot Danmark den närmsta tiden. Den avslappnade och glada stämningen kanske inte är den avgörande faktorn för alla när man planerar sitt kommande resmål. Därför har ni sammanställt en lista med sex anledningar till varför det är en riktigt bra idé att resa till Danmark.

Christiania
Alla är välkomna att besöka Chrisiania och njuta av deras urval av kaféer, restauranger och barer med färgglada utsmyckningar

Anledning #6: Mitt i Europa (typ)


Belgien kanske är hem till EU-kommissionen men Danmark ligger i stort sett mitt i Europa inklämt mellan de norra och centrala delarna, med alla fördelar det innebär. Du reser enkelt både till Sverige och Tyskland som gränsar till Danmark. Med Öresundsbron, som kopplar samman Köpenhamn och Malmö, tar du dig lätt över med tåg, buss eller bil.


Anledning #5: Fristaden Christiania


Det här är definitivt värt ett besök om du vill uppleva något annorlunda och spännande. Christiania är ett gammalt militärt område i Christianshavn i Köpenhamn som blivit en fristad befriad från skatter och samhällets vanliga lagar och regler. I dag lever omkring 1000 invånare här och området behåller sin unika status med egna regler och lagar. Alla är välkomna att besöka Chrisiania och njuta av deras urval av kaféer, restauranger och barer med färgglada utsmyckningar. Vi varnar dock – följ de regler som finns på området (t. ex. tillåts inga kameror). Det är ett kontroversiellt område med begränsad åtkomst för polis så vi råder er att följa skyltar och regler på området.


ChristiniaFoto av Kim Wyon. Källa: VisitDenmark.dk


Anledning #4: Dansk mat


Sedan lokala kockar införde det nya nordiska manifestet har Danmark gjort sig ett namn inom matindustrin över hela världen. Här hittar du världens bästa restaurang, Noma, och många andra riktigt bra (och prisbelönta) restauranger. Det största kulinariska fokuset ligger på att använda råvaror som är lokalt producerade, i enlighet med säsong, organiska och hållbart producerade. Att förespråka och upprätthålla hälsosamma matvanor är viktigt för den danska regeringen så det är ingen överraskning att matkulturen återspeglar detta tankesätt.


NomaFotokälla: Restaurant Radio


Anledning #3: Danska bakverk


Medan det nya nordiska köket gör danskarna stolta får vi inte glömma att deras traditionella danska bakverk är minst lika läckra. Varje familj har ett eget hemligt recept för sina favoritbullar som de njuter av, men den absoluta favoriten måste vara det danska wienerbrödet. Vad många säkert inte vet är att det var en kock från Wien som började baka wienerbröden i Danmark år 1840. Sedan dess har de varit en lokal delikatess tillsammans med den klassiska kanelbullen.


Anledning #2: Fantastisk öl


Danskarna älskar sin öl och med varumärken som Carlsberg i spetsen är det svårt att undvika denna dryck. De dricker den så ofta att den nästan kan kallas nationaldryck. Öl är faktiskt så populärt att det har fått en helt egen dag i Odense – Danska öldagen infaller den första lördagen i September. Så vare sig du letar efter något på fat (bege dig till en lokal bodega) eller finöl från mikrobryggerier så finns det massor av bra alternativ runtom i Danmark som serverar det flytande guldet. Lokalt tips? Besök Mikkeller & Friends där du kan smaka både deras och andra lokala mikrobryggeriers fantastiska ölsorter.


mikkelerKälla: Mikkeller & Friends


Anledning #1: Hygge


Sist men inte minst, res till Danmark och upplev det nationella fenomentet, Hygge. Det finns ingen bra översättning av ordet utan det bästa sättet att förklara hygge är att man myser med vänner, familj och god mat – för att njuta av allt gott livet har att erbjuda. Fixa ditt eget hygge! Skapa en atmosfär som är varm, trevlig och bekväm. Aktiviteterna kan variera från utomhus till inomhus, mat och dryck, billigt eller dyrt. Det viktigaste är att du omges av personer du bryr dig om. Hygge är förmodligen en av anledningarna till att danskarna betraktas som världens lyckligaste folk.


hyggeFoto av Michael Damsgaard. Tillhör VisitAalborg. Källa: VisitDenmark.dk


Njut av Danmark!