Medlemskap

Gourmetmat på Bergens högsta berg

Bergen må vara en småstad jämfört med många av dess nordiska syskon, men det betyder inte att de sju bergens stad ligger efter när det gäller otroliga upplevelser.

 • ”Vi får in alla möjliga typer av människor: vandrare, turister, barnfamiljer, kompisgäng och företag."

 • "Det är bara att titta förbi om du är ute efter en upplevelse utöver det vanliga”, säger Anders Rødseth Isager, kökschef på och delägare av Skyskraperen Restaurant.

 • Restaurangen ligger 643 meter över havet, på toppen av det berömda berget Ulriken, och är en av många underbara upplevelser i Bergen.

 • Bor man på något av våra hotell, som designhotellet Hotel No 13 eller Clarion Hotel® Bergen, har man nära till alla butiker, restauranger och turistattraktioner i Vestlandets huvudstad.

Här är vad du inte får missa om du besöker Bergen

Ulriken643


Högtflygande upplevelser är inte vanliga i Europa, men i Bergen väntar en rad fantastiska möjligheter.


Ulriken är det högsta av de sju bergen som omger staden. På toppen ligger både ett café och en restaurang. För dem som känner sig i form finns en sherpa-trappa med 1 500 steg upp till toppen. Ett mindre ansträngande alternativ är att ta linbanan i en av gondolerna Perle eller Bruse till toppen.


Efter en lång vandring är det viktigt att fylla på med mat och dryck. Här finns Anders Rødseth Isager och hans team som serverar ljuvliga rätter av hög kvalitet.


”Vi har ett dubbelt koncept med Ulriken kafé, som erbjuder snabba och hälsosamma alternativ för dem som är på språng eller de som tar linbanan för att njuta av utsikten. Om du vill ha en mer omfattande upplevelse har vi också en gourmetrestaurang som vi kallar Skyskraperen Restaurant”, förklarar kocken.


”Här får du en modern nordisk meny med säsongsbetonade lokala råvaror i form av en trerätterslunch eller femrättersmiddag. Vi använder bland annat lamm som betar här på bergen bakom oss”, säger han och pekar ut mot bergsplatån Vidden.

 • Skyskraperen

  Skyskraperen har öppet varje dag från maj till september och serverar både lunch och middag. Menyn är mer begränsad på vintern.

 • Om man förbokar ett bord ingår linbanebiljett i notan. En sak som däremot är helt gratis är den otroliga utsikten över Vestlandets huvudstad.

 • Här finns även en fantastisk uteservering för de varmare kvällarna. För den som vill ha extra spänning på vägen nedför berget finns det en zipline som är i bruk mellan juni och augusti.

 • Har man ett evenemang med jobbet eller en svensexa med grabbarna hjälper Ulriken643 dig att göra tillställningen riktigt minnesvärd.

Museer som måste besökas i Bergen


Bergen är fullt av fascinerande museer – oavsett om du är intresserad av vetenskap, historia eller konst.


För den som vill ha en smak av norsk musikhistoria är ett besök i Troldhaugen ett måste. I den här traditionella villan bodde den norske tonsättaren Edvard Grieg. På Troldhaugen finns även tonsättarstugan, en liten stuga vid vattnet där Grieg skrev flera av sina mest kända verk. Det finns också en museibyggnad och ett kafé i lokalen samt en konsertsal. Över 400 konserter hålls på Troldhaugen varje år, och på sommaren kan du njuta av en härlig lunch ackompanjerad av tonsättarens imponerande verk.


Troldhaugen är en del av Kode museer och tonsättarhem, som består av sju platser totalt. Här hittar du fler tonsättarhem och mer traditionella konstmuseer, som bland annat har en av världens största Edvard Munch-samlingar.


Akvariet i Bergen ligger i distriktet Nordnes, bara en kort promenad från centrum, och är Norges största akvarium.


Shopping i Bergen


I Bergen råder ingen brist på bra shoppingmöjligheter.


I centrum hittar du en blandning av gallerior, kedjebutiker och oberoende återförsäljare. Grädden på moset i den senare kategorin är Norwegian Rain. Designern Michael T. Nartey, mer känd som T-Michael, föddes i Ghana och växte upp i Norge. Han skapar världens bästa regnkläder i Europas regnigaste stad. Han och hans affärspartner Alexander Helle började för över 15 år sedan och har tagit världen med storm. De har nu butiker i Paris och Tokyo. Deras flaggskeppsbutik ligger på Christian Michelsens gata i deras hemstad Bergen. T-Michael har även delat med sig av sina smultronställen i Bergen till Strawberry.


Den som är intresserad av hållbarhet och vintagekläder bör kolla in Paulina Vintage Boutique, Slit ’an och Vitti Vintage.


Hitta fler utmärkta, centralt belägna hotell i Bergen här.

 • Upplev Bergens kulinariska traditioner

  Har man verkligen varit i Bergen om man inte har provat den lokala fiskesuppen?

 • Purister skulle säga nej. Bergenborna är som tur är stolta över sina kulinariska traditioner och det finns gott om restauranger som erbjuder traditionella rätter – från fiskesuppe till tørrfisk.

 • Kolla in Pingvinen, Bien Basar och Bryggeloftet & Stuene.

 • Färskast fisk och skaldjur, och en unik upplevelse, får man om man provar restaurang Cornelius på Holmen – en 20 minuters båttur från Bergen.

 • Vill man smaka på utsökt, lokal mat med en twist och njuta av fantastisk utsikt kan man besöka restaurang Admiral på Clarion Hotel® Admiral.

 • På terrassen sitter man precis vid vattnet med utsikt över den historiska kajen Bryggen och hamnen Vågen.

Senaste artiklarna