Snart är äntligen julbordssäsongen här igen. Men efter nästan ett år sen sist kanske du har glömt bort vad planering och förberedelser inför denna höjdpunkt egentligen innebär. Därför har vi gjort en lista över det viktigaste som du bör tänka på, både inför och under själva julbordet.

Fem gäster ler och skålar med vin runt bordet under ett julbord.
Äntligen tid för julbord – med allt vad det innebär! Men det är faktiskt en hel del som behöver fixas och förberedas inför en av årets stora höjdpunkter.

Alla julbord 2023

Läs om alla våra julbord här!
chevronRight

Före julbordet

Boka restaurang

Är du årets julbordsansvariga? Det allra första som behöver göras är att boka lokal eller ställe, och helst göra det så tidigt som möjligt. Det är lätt hänt att man kanske tänker "så länge jag bokar innan december så är det nog lugnt". Men det är först till kvarn som gäller om du vill unna er något av de bästa julborden och det bör helst vara bokat och klart i slutet av september.

våra hotell och restauranger hittar du ett stort antal julbord som är redo att välkomna dig och ditt team med kollegor eller vänner.

Ska du anordna ett stort event för hela företaget, och behöver både catering, underhållning och hotellrum? Kontakta oss på meetings@strawberry.se.

Malmo-live-christmas.jpgDet första (och viktigaste) som måste göras är att boka platsen ni ska vara på.

Boka underhållning

Känner alla varandra på årets julbord? Eller har ert företag fått ett plötsligt tillskott av unga, nya och lovande talanger? Oavsett vad så är det aldrig fel med lite festliga lära-känna-varandra-lekar, julklappsleken eller varför inte ett julquiz?

Vill du få igång dansgolvet? Vad sägs om att anlita en DJ... eller kanske ett dansband? Våra eventlokaler har plats för både och!

Clarion Hotel Ernst - Atriet - Entertainment dance band_16_9Dansband eller DJ – eller både och?

Boka hotellrum

Funderar du på att vara en klok och ansvarsfull person genom att avsluta kvällen tidigt? Tänk efter en vända till. För när kollegan hoppar upp på bordet klockan 22:30 och har slipsen knuten runt huvudet, är det redan för sent att åka hem!

Vi rekommenderar er därför att boka hotellrum i direkt anslutning till julbordet. Sedan är det bara att krypa ner under täcket med kläderna på när ni till sist blir utkastade på grund av klagomål från boende i området. Men glöm inte att boka sen utcheckning – du kan behöva det!

Clarion Hotel & Congress Oslo Airport in Oslo, Norway - standard room_16_9Boka hotellrum i närheten av årets julbord och njut av en god natts sömn, hotellfrukost och varför inte sen utcheck?

Hitta en outfit

Detta är ett ypperligt tillfälle att få klä upp sig till öronen. Så det är dags att ge dig ut på jakt efter en klänning eller kostym, glitter och paljetter, fluga och lackskor.

Om du vill ägna en tanke åt miljön finns det ett stort utbud av snygga vintageoutfits i de flesta second hand-butikerna runt om i landet. Men kanske det även kan finnas något lovande långt inne i garderoben hos vänner och familj. Både billigt och hållbart!

Vad sägs om höga klackar? Ja, vi har ju alla ambitionen att behålla dem på under hela kvällen... Men låt oss vara ärliga mot oss själva – det kommer aldrig att hända! Ta med ett par platta ballerinaskor i väskan, du kommer inte ångra dig!

Festkjoler på kleshengereNär det vankas julbord är glitterklänningen mer än välkommen!

Tänk på dagen efter dagen före

Efter varje bakfylla säger du "aldrig mer!", ändå glöms detta ständigt bort inför varje ny fest som kommer. Naturligtvis säger vi inte att du måste hålla det nykterhetslöfte som du avlade i affekt. Men var försiktig.

Köp både smärtstillande och vätskeersättning i förväg, så blir dagen efter lite mer överkomlig.

Under julbordet

Vett & etikett

Vi vet såklart hur underbart gott det är att frossa i sig allt som ett svenskt julbord kan tänkas att erbjuda. Men det finns faktiskt en del saker att tänka på, förutom att inte ta mer mat än vad man orkar äta upp, inte prata med mat i munnen eller att inte vifta med armarna så att rödvinet hamnar på duken – eller i värsta fall på bordsgrannens kläder.

Oftast består julbordet av en stor buffé och det medför en gyllene regel: ät julbordet i lugn och ro. Ett klassiskt svenskt julbord ska nämligen ätas i en viss turordning. Här gäller det att lägga upp en strategi och ta lagom mycket mat på tallriken under dina turer, för att inte bli för mätt för fort. Och glöm inte att ett stort dessertbord väntar på dig, så spara gärna lite plats för din dessertmage.

Här är fem turer som du kan ha i åtanke:

  1. Starta julbordet med allt som stavas sill.
  2. Sedan fortsätter du med all annan typ av kall fisk.
  3. Nu är det dags för kallskuret kött (julskinka!), sylta och pastej.
  4. Äntligen tid för köttbullar och småvarmt så som omelett, Janssons, revbensspjäll och lutfisk.
  5. La Grande Finale – dessertbordet med ris à la Malta, ostar, julgodis och ja, you name it!

hotel-c-christmas-ham-2.jpgHar du koll på julbordets olika turer?

Hamna inte under julbordet

Julborden svämmar ofta över av goda drycker så som glögg, julöl, vin och snaps. Men kvällen är ofta lång, så drick i lagom mängd! Eller varför inte julmust?!

Annars är det lätt att hamna under det bordet som kollegan från din avdelning står uppe på, han med slipsen runt huvudet du vet.

Red christmas tea - gløgg_16_9Julbord, julfest och glöggmingel hör julen till.

Julflirt

Singel? Nu har du äntligen chansen att ta kontakt med personen som du har spanat in i smyg under lunchrasterna i sju månader! Så skriv ner några samtalsämnen för att stilla nerverna och använd detta gyllene tillfälle för att ta reda på om det finns en liten gnista där.

Eller så visar det sig att du kanske ska hålla dig på den säkra sidan och fortsätta dejta på Tinder och utanför företaget…

christmas-dinner-party-coupleKan det uppstå en liten gnista på årets julbord?


Oavsett vad julbordet erbjuder: stort eller litet, klackarna i taket eller en lugn men ack så trevlig kväll – så får du allt du behöver på våra hotell.

Vi hjälper dig med bokning, planering, catering och underhållning. Så att du bara behöver tänka på att skriva det där talet och därefter njuta till fullo av både maten, kvällen och ditt sällskap.

Kontakta oss på meetings@strawberry.se för att boka ditt julbord idag!

Alla julbord 2023

Läs om alla våra julbord här!
chevronRight