I år blir det ingen kroppskontakt med främlingar i kön på julmarknaden. Inte heller något “Du äääärrr den bääässsta kollegan eevvver” på julfesten. Men det finns mycket annat fint, härligt, värmande och mysigt du fortfarande KAN göra. Här får du inspiration och tips på vad du kan göra nu till jul, uppdaterad efter bästa förmåga enligt rekommendationerna.

Man med tomteluva på en digital date hemma vid köksbordet.
Så kom julen och allt blev normalt igen. Eller? Nej. Pandemin och de efterföljande restriktionerna kastar fortfarande en skugga över vardagen. Men! Det blir inte roligare än man gör sig och du KAN få en fantastisk jul - helt coronasäkrad.

Här är reglerna som gäller nu och i jul  • Håll ordentligt avstånd från andra när du rör dig ute, omkring 2 meter.

  • Var max åtta personer vid Lucia-, advents-, jul- och nyårsfirandet. Och annars också. Ju färre du träffar, desto mindre smittrisk. Kan ni ses ute så gör gärna det.

  • Behöver du resa? Tänk på att göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Undvik kollektiva färdmedel om det går.

  • Vi behöver alla hjälpas åt att skydda riskgrupper. Kan du göra något för att underlätta? Handla mat eller hålla kontakten över telefon? Det är lika relevant nu som i våras.


Det här KAN du göra för att komma i julstämning


Du KAN fortfarande arbeta ideellt. Julen är inte lika varm och trygg för alla, så vad sägs om att exempelvis sticka en halsduk, baka pepparkakor eller saffransbullar som kan läggas i Julkassen 2020. På volontarbyran.org kan du se om det finns något du kan hjälpa till med där du bor.


Du KAN klä hela familjen i svart och sticka ut i skogen för att hugga er egen julgran mitt i natten. Det är inte tillåtet att stjäla granar, så detta blir spännande. Lite för att hela familjen kan hamna i trubbel och till viss del för att du inte har någon aning om hur trädet ser ut eftersom det är mörkt. Risken att komma hem med en stor buske är stor.


Du KAN göra pepparkaksbakningen lite roligare. Lämna pepparkaksformarna i lådan och skär ut formerna på egen hand. Skriv ditt namn, gör rumpor, testa 3D-pepparkakor. Byt ut det klassiska pepparkakshuset mot ett pepparkakshotell?


Du kan hugga julgranen i tre delar. Vi vet inte varför man ska göra så, men du KAN göra det.


Du KAN skriva egen text till en välkänd julsång. Hur populär blir du inte om du reser dig mitt i julmiddagen och sjunger om hela familjen till melodin “Mer Jul”?


Du KAN sprida julglädje till de i ditt närområde som behöver julens magi mest av allt. Lämna en julklapp under granen på ett hotell nära dig. Läs mer om Ensam julgran söker klappar.


Du KAN ha en riktigt seriös pulkatävling (om det finns snö) och avsluta den med en olidligt spännande final. Uppmuntra medtävlarna att vara kreativa med både färdmedel och utstyrsel (tänk dig en boxare på väg in i ringen). Ha priser! En pokal till vinnaren och medaljer för andra och tredje plats. Glöm inte halvlek med varm choklad i termos.


Du KAN köpa julklappar utan att åka till en galleria. Du kan nämligen handla presentkort online, eller köpa och ge bort en hotellweekend eller hotellupplevelse som en frukost eller middag på någon av våra restauranger. (Du kan till och med köpa presenter med Strawberry-bonuspäng.) Här hittar du vår julklappsbutik! PS. Du får 10% rabatt på presentkort året ut!"Alla älskar tomtar av toarullar! Eller?"Eller så KAN du hålla egen tomtenisse-sweatshop och få barnen att tillverka hemgjorda julklappar. Alla älskar tomtar av toarullar! Eller? Googla julpussel med toarulle så får du massor av kreativa tips på hur man pysslar ihop renen Rudolf, snögubben Olof från Frost eller självaste jultomten.


Du KAN dricka vinglögg varje dag fram till jul. Tidernas bästa julkalender.


Du KAN gå ut i skogen och leta kottar, kvistar och mossa att dekorera hemmet med. Inredningsbutikerna tar 99 kr för en kotte, just saying.


Du KAN göra gammaldags julpynt med en apelsin som du sticker kryddnejlikor i. Tänk bara inte för mycket på att den ser exakt ut som en mikroskopförstoring av Coronaviruset.


Du KAN börja med något som du aldrig trott att du skulle göra. Till exempel använda en löpar-app som personlig tränare. (Frisk luft är bra efter att ha suttit inne och pysslat med levande ljus).


Du KAN starta en gissningstävling med familjen. När ges den första vaccinsprutan i Sverige? När droppar moster av efter för mycket portvin? Vilken dag äter familjens yngsta upp hela chokladkalendern eftersom tålamodet tagit slut? Lägg en marsipangris i vinstpotten så blir det extra spännande.


Du KAN bli medlem i Strawberry och boka en hel drös av hotellnätter varje tisdag i december.


Du KAN strunta i att köpa det där onödiga till mamma som har allt och bara önskar sig "fred på jorden och snälla barn". Donera istället pengar till en välgörenhetsorganisation i hennes namn! Skapa ett kreativt och fint handskrivet kort och lägg det under granen eller skicka med posten om ni inte firar tillsammans i år. Visste du att du kan donera bonuspoäng till cancerfonden och UNICEF?


Du KAN dela med dig av allt du hittar på för att komma i julstämning. Lägg ut en bild på Instagram och använd hashtaggen #alltdukan. Eller börja med att kolla hashtaggen för inspiration!


christmas-tree-close-upDu kanske inte kan göra alla jultraditioner i år, men det finns fortfarande massa saker du KAN göra för att komma i julstämning. Dessutom kan du alltid trösta dig med att 2020 snart är över.
Vill du ha ännu fler tips på vad du KAN göra nu, men som inte har något med julen att göra? Det finns samlat här.