Årets största readag, som numera pågår en hel helg och i vissa fall hela veckan, återkommer alltid i slutet av november för att kickstarta julhandeln. Men för att inte stödja konsumtionshetsen under Black Friday vill vi tipsa om 7 saker som du kan göra istället för att shoppa nytt och billigt – där du samtidigt bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle!

Black friday
Kommer du handla under Black Friday i år? Vad sägs om att göra en god handling istället?

1. Utmana dig själv och dina vänner – ingen shopping alls under 24 timmar


Buy Nothing Day, eller En köpfri dag som det även heter i Sverige, är en internationellt uppmärksammad kampanjdag som infaller samma dag som, alternativt dagen efter, Black Friday. Syftet med dagen är en protest mot konsumtionssamhället och du deltar genom att skippa all form av shopping – under 24 timmar.


Använd gärna hashtaggen #BuyNothingDay på sociala medier och uppmana dina vänner att sprida budskapet!


2. Handla genom att göra en god handling – stöd välgörenhet


Välj rätt handling på Black Friday. Stöd de som ständigt arbetar för att göra många av årets mörka dagar lite ljusare. Välj den organisation som ligger dig varmast om hjärtat.


Visste du att du kan donera dina bonuspoäng i Strawberry till UNICEF och Cancerfonden? 10.000 poäng ger 300 kr, 20.000 poäng ger 600 kr, och så vidare.


Läs mer om hur du skänker dina bonuspoäng här.


Stöd välgörenhet under Black Friday.


3. Om du verkligen måste shoppa – köp second hand eller byt med varandra


Vi förstår att shoppingsuget kan göra sig påmint, speciellt under en lönehelg innan jul och med alla roliga festligheter som december månad brukar innebära. Välj second hand eller byt med varandra! Och hur härligt är det inte att få ge ny kärlek till något som varit pre-loved av någon annan? Det behöver inte bara handla om kläder eller skor. Vad sägs om att byta sticklingar, inredning eller böcker med varandra?


Circular Monday (tidigare White Monday) är en dag som infaller måndagen innan Black Friday och uppmuntrar till att välja cirkulära alternativ framför att köpa nytt.


Planerar du en weekend i Stockholm? Vi har listat våra second hand-favoriter här!


4. Ge en gåva eller av din tid – skapa en våg av generositet i världen


Känner du till att det finns en dag (ja, det finns en hel del bra dagar att uppmärksamma i samband med Black Friday) som heter Giving Tuesday? Dagen inträffar tisdagen efter Black Friday och handlar om att ge en gåva eller ge av din tid och att tillsammans göra världen till en lite bättre plats. Du kan exempelvis ge bort en frukost, bli blodgivare, starta en insamling, göra en volontärinsats eller ge bort något som du inte längre behöver.


Varje år anordnar många av våra hotell Ensam julgran söker klappar, vilket innebär att de samlar in julklappar som sedan skänks till en stödorganisation i närområdet som hotellet har valt ut. Var med genom att ge gåvor till de som behöver julens magi mest av alla. Ge barn en bättre jul – lämna en julklapp under granen på ett hotell nära dig!


Läs mer om hur du deltar här.


Vi vill sprida julmagi till så många som möjligt runt om i världen.


5. Hyr eller låna – istället för att köpa


Vi pratar inte bara om böcker på biblioteket eller ett bilsläp inför din flytt. Att hyra eller låna saker blir allt mer vanligt och utbudet ökar för varje dag som går. Det är perfekt för saker som du bara behöver använda någon enstaka gång och som annars bara blir liggande och tar plats. Det kan bland annat vara kläder till ett specifikt tillfälle, väskor, möbler, verktyg, spel och sportutrustning.


Vi lovar att både din plånbok och dina förvaringsutrymmen kommer att tacka dig!


6. Gratis kaffe + gott samvete


Du har väl inte missat att du som är medlem i Strawberry alltid är välkommen in på något av våra hotell för en rykande färsk och gratis kopp kaffe (eller te) med påtår inkluderat – varje dag, även då du inte bor hos oss!


På våra hotell kan du alltid njuta av kaffet med gott samvete. Varje kaffeböna är ekologisk och Fairtrade-märkt och tillsammans med vår kaffeleverantör, Löfbergs Lila, stödjer vi ett projekt i Honduras som syftar till att lära kvinnliga bönder att odla ekologiskt kaffe.


Läs mer om dina medlemsförmåner här.


Varje kaffeböna som vi serverar är ekologisk och Fairtrade-märkt.


7. Lev mer hållbart – även när du bor på hotell


Det går att kombinera en välförtjänt och härlig hotellvistelse med en hållbar livsstil! Och vi hjälper dig gärna på vägen med några enkla tips. Du kan exempelvis välja att äta lite grönare och tänka på att bara ta så mycket mat som du vet att du orkar äta upp – ta hellre flera gånger från buffén. Spara på lakan, handdukar och vatten. Välj kollektivt resande eller använd benen så mycket du orkar, och ha alltid ambitionen att källsortera dina sopor.


Inom Strawberry delar vi en tradition och en kultur att göra mer än det som förväntas av oss – för gästerna, våra medarbetare, samhället och miljön. Vi kallar detta arbete för WeCare. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete WeCare.