Hur bestämmer man vad ett hotell ska heta? Hur kommer man fram till att ett nytt hotell ska bli ett Comfort Hotel®, Quality Hotel™ eller Clarion Hotel®? Och har det någon gång gått helt åt skogen med ett nytt hotellprojekt? Detta, och lite till, får du svar på av Chief Property Officer, Catarina Molén-Runnäs.

Portrait of Catarina Molén-Runnäs
I Checkin' In möter vi gäster, anställda, chefer och andra personligheter i Nordic Choice Hotels värld. Denna månaden möter vi Catarina Molén-Runnäs, Chief Property Officer i Nordic Choice Hotels.

Catarina har ansvar för Nordic Property Management, företaget i Strawberry som bland annat bygger och inreder våra hotell. Efter civilingenjörsstudierna gick hon från att jobba med tunga anläggningar som broar, tunnlar och vägar till att jobba med textilier och hotell, som hon själv säger. Vardagen är inte lika glamourös som folk tror:


– Jag går oftare i hjälm och skinnbyxor än klänning och klackskor, säger Catarina. Skinnbyxor är väldigt lätta att torka av, säger hon och ler.


Hur startar ett hotellprojekt?


– Det finns flera olika sätt att starta ett hotellprojekt på. Det kan vara stadsutveckling i ett område när man tänker sig att ett hotell kan passa in eller så har man en tomt där man börjar bygga ett hotell från grunden. Det vanligaste är att en fastighetsägaren har en fastighet som tidigare varit ett kontor, postbyggnad, bank eller liknande och som inte längre uppfyller det tidigare syftet men den skulle bli ett fantastiskt hotell.


Embedded content: https://www.youtube.com/embed/hH0aAkhv-rw


Spahotellet Yasuragi var ursprungligen en kurs- och konferensgård designad av en japansk arkitekt och det var det som gav idéen till det japanska konceptet.


Hur lång tid tar det innan ett hotellprojekt faktiskt blir ett hotell?


– Det är en lång process. Från det att vi får en idé om ett hotell till dess att vi öppnar dörrarna, kan det ta upp till 4-5 år. Saker och ting tar tid. Det är många lagar och förordningar att ta hänsyn till, förhandlingar och avtal som ska göras innan hotellet kan börja byggas. De flesta människor börjar tänka på hotellet året innan det öppnas. Det är då som hotellet börjar ta form ordentligt, hotellrummen säljs och anställda rekryteras, och det är då det blir intressant att prata om hotellet i media, särskild veckorna precis innan öppnandet.


Innan hotellet slår upp dörrarna för gäster och lokalbefolkning, är det tusentals frågor som ska besvaras och hotellet ska få ett koncept. Är det affärsresenärer eller fritidsgäster som är i fokus? Hur ska hotellet bidra till sin närmiljö? Och ska det vara ett lyxhotell, spahotell eller ett budgethotell?


Hur bestämmer ni om ett hotell ska bli ett Comfort Hotel®, Quality Hotel™ eller Clarion Hotel®?


– Hotellkedja bestäms egentligen ganska snabbt. Vi ser på marknaden och destinationen som hotellet ligger på, vilka gäster vi har tänkt ska bo på hotellet, vad som befinner sig i området runt omkring och så måste vi titta på andra hotell som vi har på samma destination. Behöver vi ett budgethotell eller ett upscale-hotell i denna stad? Vi ser också på de fysiska förutsättningarna för bygget. Om det finns plats för mindre och praktiska hotellrum med färre gemensamhetsutrymmen och hotellet ligger centralt, är det självklart att hotellet blir ett Comfort eller Comfort Xpress Hotel.


Hur väljer ni hotellnamn?


Det väljer vi utifrån läge och destination men det kan även komma från en tävling som vi till exempel gjorde med Quality Hotel™ The Weaver i Göteborg. Ibland är namnen ganska självklara, som till exempel Amerikalinjen där byggnaden har en rik historia, eller hotellet Sommerro som ligger i Sommerrogata i Oslo. Flygplatshotellen har flygplatsnamnet i sitt namn. Ganska logiskt egentligen.


Facade of Amerikalinjen hotel Det läckra boutiquehotellet Amerikalinjen öppnade 15 mars 2019 mitt på Jernbanetorget i Oslo.


Hur väljer man inredningsstil när hotellet ska hålla stilen i många år?


– Hotellkedjorna har var sitt koncept och ”look and feel” som ger viss vägledning. Det gäller att ha en tidlös bas och sedan tillsätta detaljer och tillbehör. Det är lite som att bygga upp en garderob. Du har basplagg med blått och svart, kanske en klänning eller två och så lägger du till trendiga tillbehör. Och så handlar det lite om kunskap. Vi har ju hotell som hållit stilen en del år och som blivit renoverade, så vi vet vilka material som är slitstarka.


Så, hur mycket får egentligen Petter A. Stordalen bestämma?


– Petter är såklart väldigt engagerad i hotellprojekten, det är ju trots allt hans företag! Han kommer med många goda idéer och förslag och uppmuntrar oss till att tänka nytt och kreativt. Men varken Petter och Torgeir (CEO i Strawberry red.amn) har för det första inte tid att engagera sig i allt, och de vet att de inte kan vara med och bestämma minsta detalj så de är bra på att delegera uppgifter.


Där Petter har gått helt lös är på TAK i Stockholm. Vi kallade honom för projektledaren där för han hade så mång idéer och förslag att komma med. Du kan titta igenom alla hotellprojekt och se några som han varit extra engagerad i. Receptionen på Clarion Hotel© Post i Göteborg var till exempel hans idé. Och den fantastiska statyn av Jaume Plensa i trappan på At Six hade inte varit där om det inte vore för Petter.


Reception at Clarion Hotel Post Den fina receptionen på Clarion Hotel Post är gjord av Orrefors-kristaller.


Vad är det bästa med ditt jobb?


– Det är nog människorna. Jag träffar så otroligt många människor i mitt jobb, allt från snickare till kockar och hotelldirektörer. Och det absolut roligaste är att jobba tillsammans med mina kollegor och jobba med ett hotellprojekt från idé till färdigställande, med ett fantastiskt och unikt hotell som slutresultat.


När har det gått riktigt dåligt med ett hotellprojekt?


– Nu måste jag nästan tänka lite på vad jag ska säga, säger Catarina och ler lite lurigt. I nästan alla hotellprojekt har vi stött på utmaningar. På Amerikalinjen, till exempel hade vi översvämningar gå grund av rören ute i gatan. Vi blev lite förvånade när vi kom in och såg att vattnet sprutade. 4-5 månader innan öppnandet, stod med vatten upp till låren och det var ju inte precis det jag hade föreställt mig.


Vilket hotellprojekt har varit din favorit?– Nej, nej, nej – fråga mig inte om det, säger Catarina förskräckt samtidigt som hon ler. Det är som att fråga om jag har ett favoritbarn!Några projekt är mer krävande än andra, men jag tycker inte mindre om dem på grund av det. Det är samma med barn, det du minns bäst är kanske när man klarat något eller löste något tillsammans. Så i efterhand tänker jag att de hotellprojekt som varit de mest utmanade eller svåra, är de som varit de mest roliga.


Finns det någon byggnad i Norden som du gärna hade sett som hotell?


– Ja, flera faktisk. Stockholm slott hade varit trevligt men det hade nog blivit ineffektiva hotellrum. Och så har vi Centralposthuset i Stockholm som hade blivit fint som hotell. Går jag runt i staden och ser en byggnad som skulle kunna passa som hotell, händer det att jag kontaktar fastighetsägaren och frågar. Särskilt om det är en äldre byggnad som står och förfaller lite. Då kan vi ju likaväl förvandla det till ett flott hotell!
Vi får se om det blir ett kungligt hotell i Stockholm någon gång i framtiden, eller nytt liv i Centralposthuset. Innan dess kan du titta närmare på våra unika hotell i Norden & Baltikum här..


Titta närmare på några av våra hotell som byggs i Norden:

Läs fler intervjuer


Catarina Molen-Runnäs portrait photo

6 snabba med Catarina Molén-Runnäs

Vilket är ditt favorithotell? Svår fråga! Jag vill helst inte ta ett av våra hotell, för då börjar jag bara tänka på saker som borde renoveras. Därför väljer jag Hoxton Holborn i London.

Vad är det bästa med att bo på hotell? Att sova i en härlig hotellsäng med svala och rena lakan.

Vad är det värsta med att bo på hotell? Det sker verkligen inte ofta, men när man får ett hotellrum där någon har rökt.

Om du hade kunnat välja – vem hade du ätit hotellfrukost med? Ian Shrager (Känd hotellägare och grundare av Studio54 red.amn.)

Vad äter du alltid på hotellfrukosten? Yoghurt med bär och müsli

Har du några konstiga vanor när du reser? Jag tar alltid med mig träningskläder i hopp om att jag ska träna. Men jag åker oftast hem med rena kläder…