Vad gjorde nattvakten Hans Andreas Granlund när hissen öppnades och en naken man kom ut? Går nattjobb ut på att streama serier? Vilka arbetsuppgifter görs egentligen när alla sover? Hämta en kopp kaffe och häng med på nattskiftet på Comfort Hotel® Grand Central.

Hans Andreas Granlund Comfort Hotel Grand Central
I Checkin’ In träffar vi gäster, anställda, chefer och andra personligheter inom Nordic Choice. Den här månaden träffar vi Hans Andreas Granlund – en av de nattvakter som arbetar på Comfort Hotel® Grand Central i Oslo.

När börjar och slutar en nattvakt?

Det varierar lite från hotell till hotell, men själv börjar jag klockan 23.00 och slutar klockan 07.00. Ibland uppstår det situationer som kräver att man stannar kvar på jobbet lite längre. Det kan t.ex. bero på att jag ligger efter i schemat eftersom gästerna börjar checka ut redan när flygtågen börjar gå kockan 04.00 eller pga. oväntad städning efter berusade gäster.

Jag arbetar sju nätter i streck och sedan är jag ledig i sju dagar.

Kan du sova på jobb? Eller blir du aldrig trött?

Att sova på jobbet är uteslutet. Jag har ju ansvar för alla människorna på hotellet. Jag är sällan trött. Det är ju på natten jag lever. Om jag är trött beror det på att jag inte kunnat sova mellan arbetspassen.

Hur är din dygnsrytm?

Jag är en utpräglad nattmänniska och jag har haft omvänd dygnsrytm i mer eller mindre 20 år. En sömnspecialist har gett mig diagnosen B-människa, men han ville egentligen kalla mig C-människa eftersom jag är mest aktiv på natten. Han rådde mig att skaffa ett nattjobb eftersom vi annars eventuellt skulle tvingas göra mig till en Michael Jackson, dvs ta tabletter för att sova och tabletter för att vakna.

Tittar du på Netflix på jobbet?

Jag har bara jobbat på Comfort Hotel® Grand Central i två månader och än så länge har jag haft händerna fulla med saker och ting, och rutiner att hantera. Inte så mycket Netflix med andra ord. Men det ska man väl heller inte ha tid med när man jobbar.

lobby-comfort-hotel-grand-centrallobbyn på Comfort Hotel® Grand Central

Vilka arbetsuppgifter har en nattvakt?

Det är egentligen samma som under dagtid. In- och utcheckning, besvara e-mail och svara i telefon. Allokera rum till morgondagens ankommande gäster. Hjälpa gäster att hitta rätt. Om det är något fel på rummet försöker jag fixa problemet eller också ger jag dem ett nytt rum. I undantagsfall, när vi är fullbokade, ordnar jag gästrum på ett annat hotell.

Jag ansvarar även för att fakturera och ta emot betalning från alla gäster som checkar ut den dagen jag går av mitt skift. Dessutom är det städning av lobbyn: golvmoppning, torka av bord och stolar samt träningsmaskiner i vårt gym som ligger precis över lobbyn, tömma papperskorgar och fylla på varor i lobbyshopen.

gym-comfort-hotel-grand-central

Kan du beskriva en typisk natt på jobbet?

Arbetet börjar med en snabb överlämning från receptionisten. Då blir jag informerad om viktiga saker, om det förekommer några. Det kan handla om speciella önskemål från någon gäst, eller om någon gäst ankommer väldigt sent. Eller om någon gäst har informerat om att de ska checka ut före frukosten och därför vill få med sig något att äta.

När informationen är överlämnad börjar jag gå igenom morgondagens ankomster och ser om någon har lämnat några speciella önskemål i sina bokningar. Är det någon som önskar tidig incheckning, en extra säng, uppgradering, har allergi eller behöver ett handikapprum?

room-comfort-hotel-grand-central

Därefter börjar jag med rumsallokeringen. Det vill säga att jag bestämmer vilken rumstyp och vilket rumsnummer varje gäst får. När det är gjort brukar jag svara på e-mail. Det blir ofta avbrott genom att gäster kommer för att checka in eller vill ha något att äta eller dricka, eller på grund av att telefonen ringer. Det är förstås bara trevligt.

Mellan klockan 03.00 och 03.30 går systemet ner för nattkörning, och det är då jag brukar ta något att äta. Detta följs av städrutiner och när det är gjort är systemet normalt igång igen.

Sedan ska alla dagens utcheckningar faktureras och registreras. Därefter gör jag avstämning. Klockan är vanligtvis fem när det är gjort och då använder jag som regel de sista två timmarna till att läsa och svara på e-mail, och småprata med de gäster som är tidigt uppe.

Kan du berätta några trevliga historier från din tid som nattvakt?

Ja, den gången en naken man kom nonchalant springande ut ur hissen och fram till disken och frågade om han kunde får en flaska vin till rummet. Jag svarade vänligt att det kunde det nog inte bli tal om, medan jag försiktigt föreslog att han kanske skulle ha lite mer kläder på sig nästa gång.

Har du några obehagliga berättelser då? Har du sett några spöken?

Jag har hört talas om att finns spöken i korridorerna på hotellet, men jag har ännu inte själv sett något. Lite märkliga knarrljud här och där har jag dock upplevt.

facade-comfort-hotel-grand-central

Vad äter du på natten?

Det blir ofta att jag tar mig en färdiglagad rätt. Fjordland är populärt, och Coop har börjat med en del goda färska rätter i samma stil. Det händer också att jag brer mig några ordentliga godbitar hemifrån, men oftast sover jag tills det är dags att ge sig iväg till jobbet. Det händer också att jag plockar lite från frukostbuffén när den serveras.

Vad är det bästa med att vara nattvakt?

Jag trivs med att vara ensam med mina arbetsuppgifter och att ha tiden på min sida. Dessutom är det ingen som tittar över axeln på mig och följer varenda liten detalj jag gör. Men jag måste erkänna att jag ibland saknar att kunna få svar på en bagatell med en gång om jag undrar över något, hehe.


Hans Andreas Granlund Comfort Hotel Grand Central

6 snabba med Hans Andreas Granlund

Favorithotell? Comfort Hotel® Grand Central, Bardöla Högfjällshotell

Vad är det bästa med att bo på hotell? Hotellfrukosten och långa duschar

Vad är det sämsta med att bo på hotell? Finns det något som är dåligt med att bo på hotell?

Om du får välja – vem skulle du vilja äta hotellfrukost tillsammans med? Familjen.

Vad äter du alltid på hotellfrukosten? Ägg och bacon.

Har du några konstiga resevanor? Hmm, inte vad jag kan komma på. Jag har inte hunnit resa så mycket så jag har inte lagt mig till med några konstiga vanor än.