Medlemskap

Finländarna är världens lyckligaste folk – och Kelly från Colombia tror hon vet varför

Finland har utsetts till världens lyckligaste land sex år i rad. Vi reste till Finland för att ta reda på varför...

 • The World Happiness Report utsåg Finland till världens lyckligaste land år 2023.

 • Det nordiska landet toppar listan för sjätte året i rad.

 • Många är nyfikna på vad det är som gör att finländarna är så lyckliga.

 • "Man kunde säga att jag har erfarenhet om Finland både före och efter att landet började klättra på dessa listor", säger Kelly Brito leende.

Kellys teori om de lyckliga finländarna

Kelly, som är ursprungligen från Colombia, har bott i Helsingfors sedan 2016. Hon besökte Finland för första gången som utbytesstudent år 2012. Efter sju år i landet har hon utvecklat en teori om varför Finland fortsätter att toppa dessa listor år efter år.


– Det är en väldigt intressant fråga. Varje gång listorna publiceras och medierna skriver om dem, reagerar finnarna med skratt. Egentligen så vet jag inte om finländarna ser sig själva som världens lyckligaste folk. Om man skulle byta ut ordet ‘lyckligast’ mot ‘mest tillfredsställd’ tror jag att fler finnar skulle hålla med. Men ‘tillfredsställd’ är ju ett så tråkigt ord jämfört med ‘lycklig’! Det ger inte lika bra rubriker, skrattar hon.


Nyckeln är säkerhet


Kelly har lagt märke på en betydande skillnad mellan Finland och hennes hemland.


"Något som jag uppskattar mest efter att ha bott i Helsingfors i sju år är den allmänna känslan av trygghet. Naturligtvis händer det saker här också, men man behöver helt enkelt inte oroa sig för vissa saker på samma sätt som i Colombia eller andra delar av världen. Finnarna lämnar dörrarna olåsta och telefonen på kafébordet när de går på toaletten. Det skulle aldrig hända i många delar av världen", säger Kelly.


"När man slipper oroa sig för dessa saker kan man använda denna frigjorda hjärnkapacitet, tid och energi på något helt annat", säger hon entusiastiskt.

Kvinna dricker vin på en utomhusterass i Helsingfors.
 • Visste inget om Finland

  Kelly visste väldigt lite om lycklighetsrapporterna när hon steg på planet år 2012. Kelly erkänner att det var en kulturkrock att komma till den finska huvudstaden.

 • "Det är kanske ingen överraskning", skrattar hon.

 • "Jag kommer från regionen La Guajira, som i stor utsträckning är en öken. Där är det inte ovanligt med temperaturer på över 40° C, så bara vädret har varit en stor förändring", säger hon.

 • Kelly arbetar vid Helsingfors universitet och använder grundläggande finska. Det är särskilt en sak denna colombian har lärt sig att uppskatta under sina år i Finland.

 • "Kaffet här är fantastiskt. Finländare konsumerar mest kaffe per person, med Norge som god tvåa. Som en colombian finns det få saker som gör mig lika lycklig som en god kopp kaffe."

Vad Kelly har lärt sig efter sju år i Helsingfors

Efter att ha spenderat sju år i landet kan hon konstatera att flera av myterna hon fick höra om finländare inte stämmer överens med hennes egna erfarenheter. En av dem var att finländare är introverta och blyga.


"Finländare uttrycker inte sina känslor lika expressivt som andra, så det kan ibland vara svårt att läsa av dem. Men om du lär känna en finländare väl, har du en vän för livet", säger hon.


"Dessutom tycker jag att finländarna är mer direkta och ärliga. Man lär sig mycket om den andra. Det blir mindre småprat och mer ärliga samtal. Jag har lärt mig att uppskatta det", säger Kelly.


När Strawberry frågar henne om hon hart lärt sig något nytt under sina år i landet, får vi ett bestämt svar.


"Köande. Jag vet inte om det är en nordisk grej, men finnarna älskar att köa. Respektera kön", skrattar hon.

Senaste artiklarna