Medlemskap

Hur Birgitte blev förälskad i Köpenhamn, jazz och kultur

Birgitte flyttade till Köpenhamn för att studera teologi och bli präst. Men hon blev så förälskad i stadens kultur och människor att hon hoppade av sina studier och följde sitt hjärtas sanna önskan: jazzen.

 • Med blå toner och välkända texter sjunger Birgitte Soojin en gammal Billie Holiday-klassiker på en av stadens jazzbarer. Hon älskar jazz. Och hon älskar Köpenhamn.

 • "Det är något med jazz som berör själen. Det är samma sak med Köpenhamn. Det växer på en och blir till en kärleksaffär", säger jazzsångerskan.

 • När hon flyttade från Norge till Köpenhamn för nästan 20 år sedan växte snabbt en djup kärlek till staden, dess människor och dess unika jazzkultur fram. Hon studerade teologi med avsikten att bli präst, men det var inte meningen att det skulle bli så.

 • "Du stöter på en unik frihetskänsla som du inte hittar någon annanstans i världen. Här kan alla vara den de vill vara. Och om du vill dela dig själv med andra är Köpenhamnsborna generösa och inkluderande människor", säger Birgitte och tillägger:

 • "Jag kämpade för att hitta min egen väg i livet. Men det förändrades när Köpenhamn blev mitt hem."

Noma och alkemisten

Denna känsla av frihet och generositet som Birgitte talar om kan till viss del förklara varför Köpenhamn har gjort sitt avtryck i världen. Här finns några av världens bästa restauranger, som Noma och Alchemist med sin 50-rättersmeny. Och du kommer även att upptäcka en del av den finaste designen, konsten och kulturen. Med en bra portion av tradition och historia vågar denna stad hela tiden utforska nya trender och impulser. Allt pulserar i samklang, som en catchig jazzmelodi när den är som bäst, utan att förlora sig själv.


Birgitte tar en snabb paus mellan de klassiska jazzlåtarna hon valt för kvällen och tar en klunk ur ett litet glas för att fukta sina stämband.


"Köpenhamn är rikt på så många olika sätt. Här finns något för alla. Och det händer hela tiden något i denna metropol som gör att den inte vilar eller är nöjd med sig själv, utan att för den sakens skull förlora sin traditionella identitet eller sin historiekänsla. Om du ger denna stad en chans kommer du inte heller att vilja lämna den", säger Birgitte.

Kvinna dricker kaffe på café i Köpenhamn.
 • Birgittes kulturella pärlor i Köpenhamn

  Om du är intresserad av jazz kan du se en årlig jazzfestival i början av juli som lockar de största artisterna från hela världen.

 • Under resten av året kan du också njuta av en rejäl dos jazz på några av de unika platserna som finns här.

 • Efter nästan 20 år som sångerska har Birgitte blivit mycket bekant med vad Köpenhamn har att erbjuda.

 • Här är sex kulturskatter som hon tycker är värda att besöka för att få en smak av vad som gör denna stad så unik.

1. Hvide Lam Café


Adress: Kultorvet 5


Bildades 1807 och är ett av de fem äldsta värdshusen i Köpenhamn. Här hittar du klassiska danska smörgåsar och naturligtvis snapsar. Jazz ingår i menyn nästan varje kväll.


2. Bo-Bi Bar


Adress: Klareboderne 14


Detta är enligt uppgift den äldsta traditionella puben i Köpenhamn. Ursprunglig interiör, dammig atmosfär och fortfarande många författare och konstnärer som bor här. Allt känns autentiskt men ändå modernt och coolt.


3. La Fontaine


Adress: Kompagnistæde 11


En av de äldsta jazzklubbarna i Europa. Fantastiskt beläget. Fantastisk musik. Passar perfekt för söndagskvällar. Jazzstandarden här är hög. Priserna är rimliga och personalen är vänlig. Obs: Det är svårt att hitta sittplatser, så kom i god tid.


4. Hviids Vinstue


Adress: Kongens Nytorv 19


Köpenhamns äldsta vinbar, som grundades 1723. Njut av danska smörgåsar och kall öl i den autentiska krogen. Hviids Vinstue är framför allt känd för sitt glögg, som serveras varje år den 11 november kl. 11.00. Fantastisk service och härlig atmosfär.


5. Café Intime


Adress: Allégade 25


En jazz- och festlokal som har funnits i över 100 år. Du finner denna unika plats i Köpenhamns stadsdel Frederiksberg. Stig in och upplev historien när du är med och skapar den. Detta mysiga och varma ställe är väl värt ett besök.


6. Allégade 10


Adress: Allégade 10


Denna restaurang ligger också i hjärtat av Frederiksberg och är en av Köpenhamns äldsta med anor från 1780. Traditionell dansk mat, vacker trädgård och underbar service. En av mina favoriter. Här kan jag koppla av och njuta av en kopp kaffe, ett glas vin eller en utsökt dansk måltid i lugn och ro.

Senaste artiklarna