Tusen färger glittrar mellan små barnfingrar. Gamla däck, cigarettpapper och plastrester tvättas och rullas till vackra, färgstarka pärlor, och det som vid första ögonkastet ser ut som skräp förvandlas till de vackraste armband.

IMG_2834


Vad finns det för alternativ för barnen som lever i fattigdom? På den frågan finns inget rätt svar. Skolgång skulle vara det självklara valet, men för många familjer väger tanken på en bättre framtid på lång sikt inte tungt nog. Man behöver ett alternativ som förbättrar situationen här och nu. Lyckligtvis finns det enskilda lokala organisationer, ledda av eldsjälar, som jobbar med att ge just det. De jobbar utifrån förutsättningen att det mesta är bättre än slavarbete.


11


Sébastien Marot är en av dessa eldsjälar. Han är VD för Friends-International, ett räddningscenter för barn i alla åldrar som har hamnat på gatan eller har utsatts för människohandel. På Friends-Internationals Education Center får missgynnade barn möjlighet att lära sig ett yrke.


14


Sébastien berättar att turister som ger pengar till barn på gatan bidrar till att hålla dem borta från utbildning, och bekräftar därmed det som vi tidigare har fått höra. Ett alternativ är att de kommer till utbildningscentret och får undervisning i ett yrke, så att de kan tjäna egna pengar till sitt uppehälle.


16


17


Utbildningscentret har också en butik där man säljer smycken och andra saker som barnen tillverkar. När en produkt säljs, går pengarna till den som har gjort den. På så sätt får barnen en realistisk inskolning till arbetslivet och får viktiga erfarenheter av marknadsmekanismerna. Tillgång och efterfrågan gäller i högsta grad här också, förklarar Sébastien.


22


Han berättar vidare om många ledsamma barnaöden. Han har varit personligt involverad i att hämta ut barn som har blivit offer för människohandel, och har flera gånger blivit hotad till livet på grund av sitt arbete.


24


Men det syns inga spår av cynism eller hopplöshet hos honom. Barnen är ju framtiden.


IMG_2833


Nästa vecka kommer fortsättningen på den här historien.Hälsningar Bjørn Arild