Häng med till Quality Hotel™ Friends i Solna, norr om Stockholm. Hotellet som aspirerar på titeln Sveriges mest miljövänliga hotell. För personalen på Quality Hotel Friends är det en självklarhet att tänka grönt och långsiktigt.

– Vi vill vara en god förebild för hur man driver hotell och samtidigt tar hänsyn till miljön, säger Milica Krunic, marknadskoordinator på hotellet. Spana in vad hotellet gör för att bli bäst på hållbarhet!


Solceller på taket


I februari 2017 hände något stort. Då installerades 110 kiselpaneler på hotellets tak. Tack vare det kan en stor del av hotellet nu drivas med grön energi från solen. – Vår byggnad är 94 meter hög och har ett stort tak och vi såg en möjlighet att minska vårt ekologiska fotavtryck. Om jordens resurser ska räcka i framtiden måste vi ändra vårt sätt att leva och driva företag på, säger Milica.


110 kiselpaneler på hotellets tak.


Eftersom Quality Hotel Friends är en hög skrapa så är detta Sveriges högst belägna solceller.


Att jobba med att installera solpaneler är inget för den höjdrädde.


– Den gröna elen som solpanelerna kommer att producera motsvarar 29 MWh per år. Det är tillräckligt med el för att till exempel koka 1 miljon ägg, ladda 5 miljoner smartphones eller koka 290 000 liter kaffe! berättar Milica.


Bort med kemikalier – in med ultrarent vatten


Housekeeping på Quality Hotel Friends har fått bättre arbetsresultat och en säkrare arbetsvardag sedan man ersatte rengöringskemikalierna med ultrarent vatten.


Personalen på Housekeeping-avdelningen bytte ut alla kemikalier mot ultrarent vatten. Det vattnet genomgår en filtreringsprocess som tar bort salt, kalk och mineraler. Renare rum och snällare mot både miljö, gäster och anställda.


Från halogen till LED


*Numera kommer ljuset från LED-lampor. *


Under 2016 byttes alla hotellets halogenlampor ut till LED-lampor i badrummen på alla 400 rum. Tack vare det sparas ca 90.000 kWh per år!


Laddningsstationer för elbilar


Ladda bilden enkelt utanför hotellet.


För den som kommer med elbil finns det nu laddningsstationer för elbilar finns nu utanför entrén!


Mindre vatten går till spillo


Snålspolande duschkranar minskar vattensvinn utan att tumma på komforten.


Duscharna i alla hotellrum fick flödesbegränsare för att minska förbrukningen av vatten och värme.
milica-krunic-building-quality-hotel-friends.jpg Milica Krunic är marknadskoordinator på Quality Hotel Friends.


Varför är miljöarbetet så viktigt för er, Milica?

–  Vi driver ett stort hotell och vår verksamhet påverkar miljön och samhället. Det är vi och hela Strawberry medvetna om och vi vill vara en god förebild för hur man driver hotell och samtidigt tar hänsyn till miljön. Vi kan alla vara en del av lösningen. Det går att påverka på så många led. Det är allt från hur vi tvättar våra sängkläder, hur mycket grönsaker vi serverar och hur vi länge vi låter vattenkranen rinna till hur korta transportsträckorna för all mat ska vara. Vi vill inspirera andra till att det går att hitta lösningar på allt. Jag citerar Petter Stordalen: ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Det är kanske inte hans citat från början men det är ju sant!


Hur är det att jobba på en så miljömedveten arbetsplats?

– Det gör mig väldigt stolt. Jag vet att alla mina medarbetare gör en insats varje dag och ständigt letar efter nya hållbara sätt att jobba på. Det inspirerar mig! Att jobba här är givande och meningsfullt och det visar på att det vi gör idag kommer att spela en roll i framtiden.


Är ni Sveriges mest miljövänliga hotell?

– Det är något vi strävar efter att bli och om vi en dag kommer dit så kommer vi inte nöja oss. Man kan alltid göra mer och vi letar ständigt efter nya och innovativa sätt att bli bättre på, säger Milica Krunic.


Quality Hotel Friends i Solna
Fler gröna initiativ på Strawberry  • Stadsodling på hotelltaket – Clarion Hotel Post, Göteborg
    16 000 liter jord har placerats på hotellets tak. Odlingen ska förse hotellet och dess restauranger, Vrå och Norda, med närodlade grönsaker, baljväxter och kryddor. I första hand är det chili, ingefära, rotfrukter och baljväxter som ska växa fram.

  • Vi serverar ekologiska ägg på nästan alla våra hotell

  • Clarion Hotel var den första hotellkedjan att bli helt palmoljefri

  • På våra hotell kan du räkna med att alltid få en kopp kaffe som är både Fairtrade och ekologisk


Vill du läsa mer om Strawberry engagemang i miljö och människor? Läs mer här!
Av: Eva Lindewall, Digital Content Producer, Strawberry