Med trenchcoat, hatt, handskar och förstoringsglas spanar rutinerade hotellgäster efter brott mot de smittskyddsåtgärder som hotellen utlovat. Eller är det verkligen så våra Safe Stay-kontrollanter jobbar? Och har du vad som krävs för att bli en av dem?

Hemlig agent ute på uppdrag för att undersöka Safe Stay-åtgärder
En hemlig identitet och ett hemligt uppdrag att göra världen till en säkrare och bättre plats. Det låter som en spionfilm men så kan man faktiskt sammanfatta uppgiften att vara Safe Stay-kontrollant på våra hotell.

Vi vill såklart att du besöker oss, och vi vill såklart att du ska känna dig - och vara - trygg när du är hos oss. Därför startade vi konceptet Safe Stay som består av flera åtgärder och rutiner som ska leda till att smittan inte sprids hos oss. Läs om våra åtgärder här om du vill.

Vill du hjälpa till att skydda gäster från covid-19?

För att hela tiden vara på tårna har vi rekryterat en grupp rutinerade hotellgäster som ska utföra hemliga uppdrag när de bor på våra hotell. De ska sedan rapportera om vi följer smittskyddsåtgärderna som utlovats eller inte.

Nu söker vi ännu fler detektiver att skicka ut på uppdrag. Läs mer om arbetsuppgifterna och hur du söker här nedan. Ännu längre ner kan du läsa intervjuer med tre av våra nuvarande kontrollanter.

Arbetsuppgifter:

  • Checka in på hotell som en helt vanlig gäst, men i all hemlighet kontrollera hotellets Safe Stay-åtgärder.
  • Fyll i en detaljerad rapport efter vistelsen.

Kvalifikationer och personliga egenskaper:

  • Du ska ha erfarenhet av att bo på hotell.
  • Du ska vara noggrann, ärlig, observant och ha öga för detaljer.
  • Du ska vara diskret och inte avslöja din hemliga identitet.
  • Du ska vara medlem i Strawberry.
  • Det är en fördel om du gillar Dry martini. Shaken, not stirred.

Vad du får av oss:

  • Utbildning i hur man inspekterar ett hotell.
  • Kompensation i form av bonuspoäng för varje hotell som du kontrollerar.

Bli en detektiv

Har du vad som krävs för att hjälpa oss att bli ännu bättre? Då vill vi att du kontaktar oss genom att fylla ut detta formulär. Kanske är det du som blir vår nästa kontrollant!

greeting-on-a-distanceVi har vant oss vid många nya rutiner sedan Corona gjorde sitt intåg i allas våra liv.

Referenser från tidigare gästkontollanter

"Du måste få reda på vilka fel du gör för att kunna bli bättre"

safe-stay-controller-merjaMerja med son har som hobby att bo på hotell. Merja gillar att förena nytta med nöje så att vara Safe Stay-kontrollant passar henne perfekt.

Vem är du?

Merja, 60 år. Jag är butiksägare och kreatör inom damkläder. Jag reser på fritiden, oftast med min vuxna son med funktionsvariationer som älskar att bo på hotell. Det är en hobby för oss.

För att bli gästkontrollant går du igenom en ansökningsprocess. Det är inte alla kandidater som kan bli kontrollanter. Varför tror du att du blev utvald?

Jag reser mycket privat, det blir ungefär 2 staycations eller weekendresor varje månad. Jag har också rest mycket i mitt jobb som designer, så jag vet vad jag uppskattar. Vi hyr också ut vårt sommarställe till turister, så jag vet vad gäster förväntar sig. Dessutom har jag jobbat som mystery shopper i över tio år, så jag är van vid att iaktta, notera och fylla i formulär.

Vad gör du på hotellet?

Innan ankomst läser jag igenom frågeformuläret ett par gånger så jag vet vad jag ska titta efter. Jag skriver några korta anteckningar när jag checkat in och kommit upp på rummet. Vid behov läser jag igenom uppdraget en gång till innan jag fyller i formuläret.

Att vara kontrollant är ett viktigt uppdrag som kräver en del av dig, både i ansökningen och när du ska rapportera efter vistelsen. Varför vill du göra det? Vad fick dig att söka?

Som sagt har jag arbetat med Mystery Shopping i flera år, och jag tycker det är intressant och kul att förena nytta med nöje. Kanske kan mina noteringar leda till förbättringar. Som butiksägare vet jag hur viktigt det är att få reda på vilka “fel” man gör för att man ska kunna bli bättre.

Vad vill du säga till de som funderar på att söka?

Håll ögonen öppna och var observant. Jämför inte med andra ställen, koncentrera dig på uppdraget och platsen du befinner dig på nu. Var diskret för att inte avslöja dig.

"känner mig som en spion"

safe-stay-controller-geirGeir Morten, en av våra Safe Stay-kontrollanter. Här är han undercover för att hålla sin identitet hemlig för hotellen.

Vem är du?

Geir Morten, 49 år, projektledare. Reser både i jobb och privat.

Varför ville du bli gästkontrollant och varför tror du att du blev utvald?

Det är kul att få bidra med min synpunkter på hotellet. Självklart lockar extrapoängen en del också... Vet inte varför just jag blev utvald, men jag bor en hel del på hotell och därför vet jag vad man bör förvänta sig i form av service och utbud på hotell.

Berätta vad du gör på hotellet i rollen som kontrollant?

Jag är extra uppmärksam på de punkter som jag ska ge återkoppling på. Jag går igenom min lista noggrant. Utöver det fokuserar jag på att inte avslöja min roll. Jag känner mig som en hemlig spion.

Hur duktiga är hotellen på smittskyddsåtgärder? Ändrar åtgärderna din upplevelse?

Tycker att hotellen är duktiga på att hantera pandemin och jag tycker att åtgärderna är stränga men bra. De förändrar inte min upplevelse.

För att sammanfatta, vad tycker du om att vara med och se till så att hotellen är trygga och säkra platser under pandemin?

Det är fint att få bidra och kunna ge hotellen återkoppling på jobbet de gör, oavsett om det är positivt eller konstuktiv feedback. Känns bra att hjälpa hotellen under en utmanande tid som detta.

"Det känns som att jag hjälper till att förbättra säkerheten"

safe-stay-controller-evaEva vill att gästerna ska känna sig lika trygga på hotell som de gör hemma.

Vem är du?

Eva, 58 år. Jobbar som miljö-, arbetsmiljö-, kvalitetsrevisor. Reser mycket i tjänsten.

Vad gör du när du är ute på ett uppdrag?

Jag kontrollerar så att rummet är rent och fint, och att alla åtgärder är genomförda i övriga lokaler också. Som till exempel handsprit, att avstånd hålls och att affischer och märkningar finns som påminnelser. Även att personalen informerar om åtgärderna och att man får en speciell frukosttid för att sprida ut hotellgästerna.

Vad fick dig att söka och bli kontrollant?

I dessa tider är det extremt viktigt att man känner sig lika trygg på hotell som man gör hemma. Med detta uppdrag kan jag bidra till det!

Har Safe Stay-åtgärderna förändrat hotellupplevelsen?

I början var det en stor skillnad, med frukostpaket och stängda restauranger. Under sommaren och den tidiga hösten lättade restriktionerna lite men det känns som att hotellen har full kontroll över situationen.

Är det några särskilda egenskaper man bör ha som kontrollant?

Man bör ha på sig "detektiv-glasögonen". Våga att rapportera om det man tycker ska förbättras. Var ärlig och objektiv.

För att sammanfatta, vad tycker du om att vara med och se till så hotellen är trygga och säkra platser under pandemin?

Kul, intressant och det känns verkligen som jag hjälper till att förbättra säkerheten.


Redo att ansöka och bli en del av det här gänget? Här ansöker du. Kanske ses vi på ett hotell snart (utan att vi vet att du är kontrollant, såklart).


På tal om trygga och säkra hotellvistelser, har du laddat ner vår app? Använd telefonen när du besöker oss och minska kontaktpunkterna! Med appen kan du checka in och checka ut utan fysisk kontakt. På många hotell kan du även använda mobilen som nyckel för att öppna ditt hotellrum. Läs mer om appen här.