558 hotellrum. Över 1.000 gäster varje dag. Utmaningarna inom hållbarhet och miljö är enorma inom hotellbranschen och Clarion Hotel® Sign, Stockholms största hotell, är beredd att ta fighterna.

Antonius Berthagen hållbarhetskoordinator på Clarion Hotel Sign
Antonius Berthagen är hållbarhetskoordinator på Clarion Hotel® Sign, och initiativtagare till solcellerna.

När vi träffar Antonius Berthagen, hållbarhetskoordinator på Clarion Hotel® Sign, har det inte gått många dagar sedan hela 107 kW solceller lyftes upp på hotelltaket. Ett hållbarhetsprojekt som kommer spara hotellet hela 5 ton koldioxid per år.


Det motsvarar den årliga hushållselen i 36 lägenheter, elen som krävs för att koka 8 miljoner koppar kaffe eller elen för att värma en bastu i 760 dygn i sträck, berättar Antonius.


Och på Stockholms största hotell finns inte bara en vilja - utan ett ansvar - att vara i framkant och driva på hållbarhetsfrågor inom hotellbranschen. Miljöcertifieringen ISO 14001 har en aktiv del i verksamheten, där framför allt vatten, avfall, kemikalier, energi och transport är viktiga och närvarande fokusområden.“Det gör att gästerna väljer oss framför konkurrenterna.”Nu lyfter solcellerna Clarion Hotel® Signs hållbarhetsarbete till nästa nivå. För Antonius, som varit både initiativtagare och projektledare, är solcellerna en avgörande pusselbit för att kunna energioptimera alla värme- och kylsystem.


Alla hotell inom Strawberry ska bli 100% LED. Bara LED-lampor, och inget mer halogen. För oss på Clarion Hotel® Sign blir det en ännu större effektpåverkan än så, eftersom våra solceller då kommer kunna ta över 6-7 procent av energiförbrukningen. Då har vi nått långt.


Solceller Clarion Hotel SignAntonius Berthagen tillsammans med VD Henrik Berghult. Foto: Jonas Borg


Från hotellgästerna kommer inget annat än positiv respons på de 568 kvadratmeterna med solceller på Clarion Hotel® Signs tak:


De vill vara med och driva utvecklingen av en grönare värld framåt. Och initiativ som solceller blir den tipping point som gör att gästerna faktiskt väljer oss framför konkurrenterna, berättar Antonius.


Drömprojektet: bygga Stockholms största botaniska trädgård


Att framtiden är - och måste vara - grön är det idag ingen som ifrågasätter, och som hållbarhetskoordinator på Stockholms största hotell är hållbarhetsarbetet alltid pågående. Och idéer finns det gott om. Antonius förutspår ett hårdare tag mot plast, både vad gäller den egna verksamheten, men även att ställa högre krav på leverantörer.


Drömmen vore att bygga om vår innergård till centrala Stockholms största botaniska trädgård, så vi kan rena all luft på hotellet på naturlig väg samtidigt som vi får en levande innergård.


En annan möjlighet som lyfts upp är att använda både taket och andra outnyttjade ytor för grönsaksodling. Idéerna och möjligheterna är många.


Andra hållbara insatser på Clarion Hotel® Sign  • När du gymmar på Clarion Hotel® Sign förvandlas ditt svettiga träningspass till el, som går direkt ut i Stockholms elnät!

  • På frukostbuffén finns många ekologiska och Fairtrade-märkta alternativ. Med mindre tallrikar reduceras matsvinnet avsevärt.

  • 100% palmoljefri mat och MSC/ASC-märkt fisk

  • Hotellet mäter sin förbrukning och arbetar aktivt för att minska användning av vatten, avfall, kemikalier och transporter.

  • No waste bar - klimatsmarta drinkar i baren. Med bra kommunikation och samarbete mellan avdelningarna hittar personalen användningsområden för alla delar av frukt och grönsaker.


gym-clarion-hotel-signDin energi och muskelkraft förvandlas till ren el på Clarion Hotel® Sign's gym. Foto: Charlie Malmqvist

Antonius Berthagen Clarion Hotel Sign

Antonius Berthagen

Gör: Hållbarhetskoordinator på Clarion Hotel® Sign

Ålder: 33 år

Bakgrund: Tidigare servitör, bartender, sommelier

Älskar: Extremsporter av alla slag, speciellt allt som har med havet att göra