strawberryLogostrawberryLogo
Medlemskap

T-Michael har tagit modevärlden med storm

Den Bergenbaserade designern T-Michael har butiker i Tokyo, Oslo och Paris. Han har tagit världen med storm med ett klädmärke som bara kunde födas i den regndränkta staden Bergen: Norwegian Rain.

 • Bergen har över 200 regniga dagar per år, så det känns naturligt att världens snyggaste regnkläder först såg dagens (dimmiga) ljus i den norska kuststaden som ligger inbäddad mellan sju berg.

 • ”Det jag tycker så mycket om med Bergen är att det är en liten stad, men det händer ändå så mycket här under året."

 • "Här finns en blomstrande kulturscen med massor av konserter och festivaler, och här finns också bergen och havet. Det är en perfekt plats att bo på, särskilt för någon som jag som reser mycket men alltid kan komma tillbaka."

 • "Jag älskar Bergen. Jag älskar till och med regnet här”, berättar T-Michael för Strawberry. Eller Michael T. Nartey, som han egentligen heter.

Sätt Bergen på modekartan

Designern, som ursprungligen kommer från Ghana, ler brett och självsäkert när han poserar för fotografen. Han är naturligtvis perfekt klädd i sina egendesignade kläder och glider fram på gatorna i ett för en gångs skull solbadande Bergen. Lite ironiskt kanske, med tanke på att det är de regnigaste dagarna som ligger bakom en stor del av hans framgång.

Med den ljusa Bergen-solen i ansiktet är det inte alltid lätt att vara modell, men det fina vädret bidrar bara till att cementera Norwegian Rain-skaparens rykte som en av de coolaste killarna i Bergen. Till och med 57-åringens gång utstrålar lugn, konstaterar fotografen.

I ljuset av detta är det kanske ingen överraskning att T-Michael har lyckats sätta Bergen och Norge på den internationella modekartan.

Modedesigner T-Michael i en av hans butiker i Bergen.

Hans alldeles egna klädmärke – T-Michael

Passionen för kläder och mode har funnits i designerns blod sedan han var ung. Som tonåring blev T-Michael fascinerad av Londons skräddartraditioner och detta blev startskottet för hans intresse och passion för skrädderiets konst. Den passionen tog han med sig till Bergen i västra Norge, när han kom dit i slutet av 1980-talet.

Efter att ha slutfört sin skrädderiutbildning på en yrkeshögskola lanserade han 1996 varumärket med sitt eget namn, T-Michael. Med en modern twist på traditionella plagg fick klädmärket stor uppmärksamhet i modekretsar både nationellt och internationellt.

 • Norwegian Rain och Bergen

  Men det var ett slumpartat möte som skulle förändra allt. För drygt 15 år sedan gick en man med ekonomiutbildning och ett modeintresse in i T-Michaels butik i de smala gränderna i västra Norges huvudstad.

 • Alexander Helle, som var född i Bergen och länge hade drömt om att skapa funktionella regnkläder som inte bara skulle hålla en torr när det norska vädret var som värst, utan som även skulle vara snygga, trendiga och lämpliga.

 • För såväl vardagsbruk som speciella tillfällen. De skulle inte alls påminna om den traditionella sydvästern eller om de trista regnjackor som så många norrmän hade på sig.

 • Eftersom det regnar så mycket i Bergen var det verkligen något som Bergenborna hade behov av. Och, visade det sig, människor på många andra platser också.

 • Besökaren ville ha att T-Michael skulle vara med i hans team, men designern var inte helt övertygad. Han hade inga planer på att designa regnkläder. Faktum är att T-Michael hade för avsikt att ”tacka nej på ett snällt sätt”, som han uttrycker det.

 • ”Så vi drack kaffe på ett kafé i närheten och pratade. Planen var att berätta för honom att jag inte var intresserad, men en timme in i samtalet började vi diskutera hur saker och ting kunde göras. Och resten är historia”, säger han med ett leende.

Med Norwegian Rain ser du bra ut – oavsett väder

Istället för ett nej blev det starten på ett långvarigt och givande samarbete. T-Michael förklarar för Strawberry att design och Norwegian Rain i grunden handlar om problemlösning.

”När du bor i en stad där det regnar två av tre dagar och du måste vänta till den tredje dagen för att se bra ut har du redan förlorat. Vi insåg att det inte fanns någon därute som kombinerade stil med funktionalitet. Eftersom vi har kombinerat dessa två och dessutom erbjuder fantastisk produktkvalitet så tror vi att vi har löst ett problem som många har”, säger T.

Den sista faktorn bakom varumärkets framgång finns i filosofin som designern kallar för ”en japansk känsla för stil”.

”Det handlar om att lägga mycket tid på att ta bort allt som är överflödigt i plagget. Sedan är det bara det väsentliga kvar. I kombination med varandra gör dessa tre element – skräddarsydda kläder, funktionalitet och ”en japansk känsla för stil” – det möjligt för oss att skapa ett plagg som andas, är 100 % vattentätt och hållbart från och med dag ett”, säger han stolt.

”Du bör kunna använda din Norwegian Rain-jacka varje dag. Om det börjar regna är du redo”, tillägger han.

Norwegian Rain i världen

Idag designar Norwegian Rain allt från regnjackor till sydvästare och väskor. Varumärket säljs i exklusiva butiker världen över och har egna butiker i Oslo, Paris och Tokyo.

Och Bergen, förstås.

”Bergen är kanske inte den första staden man kommer att tänka på när man talar om mode.”

”Nej, det är det kanske inte. Men jag tror att det kan vara en fördel. Om vi hade varit baserade i London eller Paris skulle vi befinna oss i samma kretsar som andra designers. Saker och ting kan snabbt bli rätt lika varandra”.

”Fördelen med att vara ’ensamma’ i Bergen är att vi kan skapa verkligt unika saker och inspireras av det som händer i staden. Här skapar vi våra egna intryck. Sedan kan vi resa runt i världen och hämta inspiration från andra platser när vi behöver det”, förklarar T-Michael.

Deras flaggskeppsbutik i Bergen, Norwegian Rain & T-Michael, ligger centralt på Chr. Michelsens Gate. Det är bara några minuters promenad från boutiqehotellet Hotel NO 13 och Clarion Hotel® Admiral. Om du bor på ett av dessa två hotell har du nära till alla butiker, barer, restauranger och turistattraktioner i västra Norges huvudstad.

 • Bergsvandring i Bergen

  T-Michael hämtar en del av inspirationen till nya designer från den vackra naturen runt Bergen.

 • Staden, som är mest känd som staden mellan Norges sju berg, erbjuder otroliga naturupplevelser bara några minuters promenad från centrum.

 • Oavsett om det handlar om en joggingtur längs en bergsstig, en brant vandring uppför den populära Stoltzekleiven-stigen eller en vandring till stadens högsta punkt, Ulriken.

 • Efter lite efterforskning upptäcker vi snabbt att T-Michael inte är någon passionerad bergsentusiast – inte ens efter 35 år i Norge.

 • ”Jag är väl inte någon bergsälskare direkt, men det är alltid härligt att komma upp i bergen. Bara för att rensa huvudet och njuta av tystnaden."

 • "Men det måste ändå sägas: Varje gång jag är i uppe i bergen tänker jag ”varför gör jag inte det här oftare?”, skrattar han.

 • ”Men det är jätteroligt att ha den här möjligheten så nära staden. Det finns få städer i världen som kan mäta sig med Bergen i det avseendet.”

 • Det är inte heller särskilt många städer som kan mäta sig med Bergen i fråga om nederbörd. Men låt inte det avskräcka dig från att resa till denna vackra stad med smala gator och sneda trähus.

 • Om det regnar har du en utmärkt ursäkt att ta på dig något nytt som du har köpt på Norwegian Rain...

Senaste artiklarna