Detta är tips på saker som man inte gör varje dag, varje helg eller ens varje år. Sådant man gör för att skapa höjder och svängar i ett liv som mestadels består av plan raksträcka. Detta är upplevelser och äventyr som ger livet innehåll. Saker du kan göra för att komma bort från vardagliga rutiner som får livet att bara rulla på. Detta är tips som får livet att bli längre.

Happy senior couple having fun driving

1. Bo på en plats som aldrig har existerat tidigare och som snart upphör att existera

Hur ofta kan man säga att man har bott på en plats som bara har existerat i fem månader? Det kan du säga om du har sovit på Icehotel i Jukkasjärvi. Hotellet består helt av snö och is från Torne älv. Varje år byggs hotellet upp från grunden i ny form, omsorgsfullt format och handgjort av ett 40-tal konstnärer från hela världen. I fem månader står det där, innan det smälter tillbaka ner i älven som det en gång skapades av.

Här kan du bo i standard isrum med inredning och säng(!) byggd av is, eller en mer genomarbetad svit, formgiven av konstnärer. Det går också att bo i varma rum. Om du stannar flera nätter rekommenderar hotellet att ta åtminstone en av nätterna bland iskonst.

Deluxe suite at IceHotel - the victorian apartment_original"En fun fact om mig, undrar du? Hm, jag har sovit en natt i en svit gjord av is."

I hotellets närområde finns det också massor av saker att göra: turer med hundspann, snöskoterfärder, norrskenssafari, forsränning eller middag ute i vildmarken. Det kan du läsa mer om här, om du vill.

IceHotel entrance under northern lights. Photo: Asaf Kliger_originalMagiska Icehotel under norrskenet.

2. Boken om dig och mig

Är du en mor- eller farförälder med den stora lyckan att ha barnbarn? Gör barnbarnets liv till ett äventyr. Bokstavligt talat. Skriv ett brev varje år, på barnets födelsedag, om året som har gått. Hur barnet har växt, vad det har lärt sig och vad ni två har gjort tillsammans. Kanske är det egentligen inte ett brev, utan ett kapitel. Ett kapitel som blir en bok som kan fortsätta i familjen i generationer. Boken om er.

3. Upplev piccolos och traditionell service i Finlands huvudstad

Hotel Kämp öppnade 1887 och var då Helsingfors första officiella 5-stjärniga hotell. Det har de hållit fast vid. På detta aktningsvärda hotell, mitt i stadens hjärta, kan du få känslan av att kliva in i historien. Här möts du av den klassiska dörrvakten med hatt, medan piccolon bär ditt bagage upp till rummet. Klä dig i dina finaste kläder och låtsas som du kommer direkt från gamla Hollywood.

Breakfast at Hotel Kämp_originalGod morgon! Får det vara lite bubbel till de perfekt kokta äggen?

4. Res till ert förflutna

Har du en utvald person som har varit din utvalda i flera år? Hyr en liten lägenhet eller ta in på hotell och påminn er själva om hur det var då. När ni bodde litet men när det inte spelade någon roll för ni ville bara vara nära, nära, nära. Boka hotellvistelsen i staden där ni bodde. Besök platserna där ni brukade vara, gör de saker ni brukade göra. Gå i era egna fotspår.

5. Besök en annan planet (inte riktigt, men nästan)

En resa till Svalbard, världens nordligast bebodda område, är inte en upplevelse som de flesta har i bagaget. Hit kan du åka året runt, beroende på hur du vill att himlen ska se ut. Mellan maj och augusti går solen inte ner på Svalbard. Tänk skotertur i ett gnistrande snölandskap. Mitt i natten. I fullt dagsljus. Nästan som att besöka en annan planet.

Vill du dessutom resa tillbaka i tiden? Ta en båt eller snöskoter till den ryska gruvstaden Pyramiden på Svalbard. Det speciella med den här staden är att alla byggnader och gator är tomma. Övergivna. Det enda levande här är fåglar, polarrävar och en och annan isbjörn.

Pyramiden settlement at Svalbard_originalPyramiden – den övergivna staden på Svalbard.

Från november till februari är det polarnatt på Svalbard. Dagsljus = noll. Svalbard är det enda stället där man kan se norrsken på dagarna. Ät lunch medan den becksvarta himlen lyses upp av månen, stjärnorna och magiska ljusspel.

Blir du sugen? Bo på Funken Lodge i Longyearbyen. Här får du hjälp att boka alla aktiviteter!

6. Sätt Blåtur i system

“Ut på tur, aldrig sur”. Norrmännen kan det där med att åka på tur. Men har du hört talas om en blåtur? Det är en överraskningsresa med okänd destination där en eller två personer arrangerar, planerar och bokar allting. Resterande resenärer får knappt veta någonting förutom tid och mötesplats.

Slå dig ner med papper och penna. Låt brainstormingen börja. Vilka ska resesällskapet bestå av? Nya vänner, gamla vänner, en blandning, många, få eller bara en? Kom överens om ett pristak. Sätt några regler, förslagsvis dessa:

Turas om att vara planeringsansvarig. Bestäm hur ofta blåturen ska ske; kvartalsvis, en gång i halvåret eller årligen? Livssituation och budget brukar avgöra det. Bara den som planerar turen vet något. De andra dyker upp på avtalad plats vid avtalad tid och vet inte vad som väntar dem.

Det kan vara en övernattning i en trädtoppsstuga, vandring med alpackor, en konsert i en annan stad, laserdome, karaoke, sightseing, nattbad eller kanske har någon hyrt ett slott. Bara fantasin sätter gränser – och här bör faktiskt fantasin sättas på prov!

7. Besök det sociala experimentet, fristaden Christiania

Du har säkert hört talas om Christiania. Men har du varit där? Christiania ligger i Christianshavn i Köpenhamn och var ett nedlagt militärområde innan närboende ockuperade det för att göra om det till en lekplats 1971. Husen befolkades snabbt av hippies. Sedan dess området huserat människor som önskar sig ett alternativt samhälle. Och ett alternativt samhälle är det verkligen: reglerna i Christiania är inte baserade på danska lagar och cannabis säljs öppet på Pusher street.

Få en guidad tur av Christiania! Det är inte en vanlig rundtur, utan en personlig sådan från en invånare, en christianit. Det hela börjar med att guiden berättar om Christianias historia och sedan får du höra guidens personliga berättelser om livet i fristaden. Därför blir varje tur unik. Du kan läsa mer och boka på rundvisergruppen.dk.

Det är inte tillåtet att ta bilder i Christiania. Därför finns det ingen bild ovanför denna bildtext.

8. En burk fylld med solstrålar

Välj en regnig dag och riv ett pappersark i små bitar. Skriv ner en idé eller önskan till ditt framtida jag på var och en av pappersbitarna. Sedan lägger du alla papperslappar i en burk. När du känner att livet behöver något litet extra, dra en lapp. Och lappen du drar är bindande. Du behöver inte utföra det som står där och då, men du måste göra något som tar dig närmare det. Boka en biljett, gör lite research, bjud in någon till att vara med.

Det kan vara något så enkelt som att köpa en blomsterbukett. Att skriva ett brev och skicka det med frimärke via post. Baka något gott och sätta det vid ytterdörren till grannen. Äta middag på stranden. Små saker som sätter guldkant på vardagen.

Låt dig inspireras av dessa tips, så att du aldrig behöver säga "tiden går alldeles för fort!" igen.