“I’m dreaming of a white Christmas…”. Bing Crosby sjöng om drömmen om en vit jul redan på 40-talet. Och vem drömmer inte om det! Men vad innebär en vit jul egentligen? Det kan handla om ett snötäckt magiskt vinterlandskap, om barns rätt till en trygg jul hemma och om ett nyktert julfirande med alkoholfria, men ack så goda, drycker. Läs mer om hur du kan göra din jul (och nyår) sådär magiskt vit som vi alla drömmer om, i år!

Copperhill
Drömmer du om en vitare jul i år?

Ingen riktig jul utan snö?


Tyvärr lyser snön allt oftare med sin frånvaro, och snö på jul blir mer och mer sällsynt… Men vad innebär egentligen en vit jul, när vi pratar om snö? Enligt Wikipedia är det på juldagen, den 25 december, som det avgörs om vi har en vit jul eller inte. Det är klart vanligast med en vit jul på norra halvklotet som har vinter i december.


Definitionen av en vit jul varierar dock mellan världens länder. I USA är exempelvis den officiella definitionen av en vit jul ett snödjup på 2,5 cm, och den ska ligga på marken lagom till julottan på juldagens morgon. I Sverige däremot, krävs det enligt SMHI bara ett snödjup på 1 cm.


Visste du att senaste gången det var snö i hela Sverige på julen var 2010? Med andra ord är det mer än 10 år sedan! Dock sägs det vara goda chanser till minusgrader och ett snöklätt landskap över stora delar av landet lagom till julafton 2021. Så vi ska inte ge upp drömmen om en gnistrande jul än…


Vill du öka dina chanser att uppleva en vit jul i år? Här listar vi några av Sveriges mest snösäkra orter.


Se upp i backen!


En trygg, nykter och närvarande jul – för våra barn


Julen är barnens högtid. Det ska vara en mysig och idyllisk tid tillsammans med familjen – inte en högtid förknippad med oro, otrygghet och en massa ångest.


Vit jul är ett initiativ från IOGT-NTO-rörelsen. Sedan 2007 arbetar de för alla barns rätt att ha en trygg jul med närvarande vuxna. De vill förändra synen på alkohol vid högtider, så att fler föräldrar väljer att avstå alkohol och istället att dricka alkoholfritt när de firar jul med sina barn.


Läs mer om Vit jul och det viktiga arbetet här.


Julen är våra barns högtid.


Vit månad, vit jul, vitt nyår? Vi har drinkarna för dig!


Att köra en vit månad helt utan alkohol efter alla festligheter som december månad brukar bjuda på, är inte speciellt ovanligt. Januari är ofta förknippat med nystart (ni vet exempelvis hashtaggen #newyearnewme…), hälsa, träning och alla andra synonymer som hör till. Vi behöver nog inte ens ta upp alla fördelar med en vit månad, men det inkluderar bland annat bättre sömn, bättre fokus och bättre psykisk hälsa, för att nämna några.


Varför inte “tjuvstarta” den vita månaden och sippa på lika goda (om inte godare) mocktails och virgin-drinkar när det bjuds på fest under årets sista dagar? Alkoholfria alternativ är en trend som växer allt mer. Idag kan du välja mellan ett stort utbud av non-alcoholic öl, vin, cider, bubbel och färgglada drinkar. Med referens till de nya covid-restriktionerna i Norge, så är det härmed hög tid att utmana normen om att vi måste dricka alkohol när det är fest!


Oavsett vad du väljer att ha i glaset är du alltid välkommen att skåla in det nya året, och allt annat du vill fira, tillsammans med oss på våra hotell!


Spana in alla våra hotell här.


Vad sägs om en färgglad och god mocktail till nästa firande?“May your days be merry and bright – and may all your Christmases be white.”Från oss alla till er alla, en riktigt god och vit jul!