Pandemiåren innebar stora utmaningar för hela hotellbranschen, men det medförde också att tid för reflektion, nyskapande och förändring har fått större plats. Goda, och mindre goda, kreativa idéer har fötts och blivit en viktig del av Nordic Choice Hotels. På det spåret väljer vi nu, som första hotellkedja i världen, att införa bagagebegränsningar för våra gäster - för att minska vår klimatpåverkan.

Luggage weighing at check in

Varenda pusselbit som kan adderas till vårt arbete för att minska klimatavtrycket och påverkan på vår miljö gör skillnad. Som en del i vårt hållbarhetsarbete, WeCare, väljer vi nu därför att införa bagagebegränsningar för dig som gäst. Undersökningar har visat att gäster tenderar att packa fler saker än nödvändigt när man ska bo på hotell, som exempelvis extra kläder och badrumsprodukter. Med bagagebegränsningarna hoppas vi att du som gäst ska tänka till på vad du egentligen behöver till din hotellvistelse, kanske är det inte nödvändigt med det där extra paret skor eller flera jackor.


Inom flygbranschen har vi sett att resenärer verkligen planerar sin packning och packar smart, vem har till exempel inte blivit expert på att maxa dessa zip-plastpåsar innan säkerhetskontrollen? Smart och planerad packning är vanligt förekommande när vi reser med flyg och förhoppningen är därmed att övergången till bagagebegränsningar hos oss kommer att gå smidigt.


Så funkar det


Hur fungerar det här i praktiken? Jo, beroende på vilken rumstyp du bokar så ingår det olika mycket bagage. På standardrum är det tillåtet med ett handbagage och en mindre väska, som ska kunna rymmas i utrymmet under nattduksbordet. På superiorrum är det tillåtet med en större resväska i tillägg. Längst ner i artikeln kan du se en lista med exakt vad som ingår på den rumstyp du bokar. Känner du att du behöver mer packning än vad som ingår i din bokade rumstyp? Inga problem! Antingen kan du uppgradera rumstyp eller köpa vårt resväsketillägg för 150 SEK/NOK per väska.


Check in, bagsDen här gästen fick köpa vårt resväsketillägg, då hon hade bokat ett standardrum och inte följt bagagepolicyn...


Våra hotellpriser på hemsidan kommer dessutom justeras så att det är tydligt vad som ingår och för familjer kommer det till exempel vara möjligt att köpa ett familjeväskepaket till ett förmånligt pris. Men det kanske ändå är på sin plats att förvarna sonen eller dottern att älsklingsgosedjuret behöver stanna hemma och vakta hemmet framöver (i platsbrist)…


Hotellen kommer framöver att utrustas med ställningar för att mäta bagagens storlek, likt de som finns på flygplatser. Även bagagevågar för att mäta väskornas vikt kommer att finnas i anslutning till hotellreceptionerna. Det finns även planer på att utveckla hotellrummens nyckelkort med alarm så att hotellpersonalen enklare ska kunna upptäcka eventuellt “bagagefusk”, om det blir aktuellt kommer det dock att implementeras längre fram.


BagagevågDet är viktigt att reglerna efterföljs, därför har receptionspersonalen fått gå kurs i hur man hanterar en bagagevåg.


Mäta bagageIbland kan det vara en fråga om centimeter, eller till och med millimeter, och då kan vi ta fram det gamla hederliga måttbandet.


Hållbar och minimalistisk livsstil


Harald Bjugstad-Holm, hållbarhetsdirektör på Nordic Choice Hotels, berättar om idén och processen:


“Vi ser oss som något av rebeller i hotellbranschen. Denna idé är egentligen bara en del av ett stort helhetstänk där vi som hotellkedja dels vill ta vårt miljömässiga ansvar samt uppmana våra gäster till att leva hållbart även när de inte bor hos oss. Vi vet att människor tenderar att packa fler saker än nödvändigt, som eget exempel kan jag nämna att jag får påpeka för min fru varje gång vi reser att hon inte ska packa ner hela huset, utan bara ta med det som vi faktiskt behöver. Det är bättre för miljön och bättre för min rygg, då jag slipper bära mer än jag egentligen orkar.


Vi vill föregå med ett gott exempel och bana väg för en mer minimalistisk livsstil. Kan vi förmå våra gäster, eller åtminstone en del av dem, att konsumera mindre leder det i sin tur till mindre avfall. Produktion av resväskor med material som textiler, gummi och plast ger mycket utsläpp. Vi tror att denna åtgärd kommer revolutionera vår bransch och hoppas att fler hotellkedjor eller fristående hotell vågar ta efter oss. Om vi i det långa loppet kan vara bidragande till att resväskeproduktionen går ned skulle det innebära ett väldigt framgångsrikt hållbarhetsprojekt.”


Packing of travel bag_16_9Smart och planerad packning är det som gäller numera.


Framtida idéer


Harald fortsätter:


“En bagagepolicy för hotellbranschen är ett steg i helt rätt riktning och i linje med vår filosofi. Om vi ser att detta projekt blir lyckat så kan det vara en grogrund för nya idéer, kanske att vi ska införa en barnpolicy i framtiden? Många stör sig på barn som busar hejvilt och är högljudda, så om hotellen begränsas till ett barn per familj kan vi reducera stöket. En annan tanke vi ser över är att hundar bara får skälla två ganger per vistelse, skällande hundar är också ett störningsmoment. Det kan till exempel bli tal om "skällprov" i receptionen vid incheck för att se om hundarna klarar detta.”
Förändringar är, som du märker, på gång och om du ska ut och resa och bo på hotell framöver behöver du möjligen tänka över din packning lite noggrannare - men vi har åtminstone (än så länge) inte några särskilda begränsningar för vätskor!


Visa kurage - lätta ditt bagage!

Det här ingår på våra olika rumstyper

  • Moderaterum - Endast ett handbagage, t.ex. ryggsäck
  • Standardrum - Ett handbagage och en mindre väska
  • Superiorrum - Samma som standardrum samt en större resväska
  • Deluxerum - Samma som standardrum samt två större resväskor
  • Svit - Obegränsat
  • Familjerum - Samma som standardrum (familje-väskepaket kan köpas till)