Nytt hotell i familjen – på Svalbard! Det anrika Spitsbergen Hotel står snart redo för nyöppning som Funken Lodge och blir samtidigt ett av Strawberry fristående hotell.

Dubbelrum på Funken Lodge
Ett av de mysiga rummen på Funken Lodge

Nytt hotell i familjen – på Svalbard! Det anrika Spitsbergen Hotel står snart redo för nyöppning som Funken Lodge och blir samtidigt ett av Strawberry fristående hotell.


–  Äntligen kan vi erbjuda våra gäster Svalbard, säger Petter A. Stordalen och fortsätter att berätta om sitt senaste förvärv:

– Jag är otroligt glad att Funken Lodge blivit en del av oss. Hotellet symboliserar allt vi vill erbjuda på Svalbard; respekt för det traditionella i möte med det moderna. Med sin unika historia och toppmoderna komfort är hotellet som gjort för att vara en del av Strawberry.


Bar at Funken LodgeHotellets nya och fräscha bar.


Ett hotell med historia


Byggnaden stod klar 1947 och användes då som arbetarbostad för anställda (”funksjonærer” på norska) på det Store Norske Spitsbergen Kulkompani, ett företag inom gruvdrift som utvann kol på Svalbard. Det var också företagets officiella representationsbyggnad, och under en period Longyearbyens mest magnifika byggnad. Smeknamnet ”Funken” etablerades snabbt bland arbetarna som bodde där på 1950-talet. Nu vrider vi tillbaka tiden och döper om hotellet till Funken igen.


Kryssningsföretaget Hurtigruten Svalbard köpte hotellet 1991 och sedan dess har byggnaden blivit renoverad både utvändigt och invändigt, men inte så omfattande som nu. Funken Lodge ska fortfarande drivas av Hurtigruten Svalbard, samtidigt som det blir det tjugofjärde fristående hotellet inom kedjan Nordic Hotels & Resorts.


Unika upplevelser


Gästerna ska stå i fokus och hotellet ska erbjuda Svalbards bästa service. Hotellet har sedan tidigare Svalbards bästa restaurang men har nu även som mål att bli Svalbards bästa hotell. Funken Lodge har panoramautsikt över Longyearbyen, Svalbards största ort, så i hotellets restaurang njuter du inte bara av god mat och dryck (från hotellets unika vinkällare) utan även av en otrolig vy.


Fireplace Funken Lodge


Hotellets mysiga samlingspunkt. Här du kan slå dig ner och värma dig framför öppna spisen.


Funken Lodge – Fakta  • Antal rum: 88

  • På hotellet hittar du Svalbards bästa restaurang

  • Vinkällare med över 15 000 flaskor

  • Cocktailbar

  • Stora konferensmöjligheter med kapacitet till 140 personer

  • Lounge med stor öppen spis

  • Gym och relaxavdelning med bastu

  • Beläget i Longyearbyen på Spetsbergen, den största ön i ögruppen Svalbard