Vare sig du vill slappna av till lite härlig blues eller dansa swing på stadens torg så går det att ordna när jazzfestivalen är i stan! Trots att jazzens ursprung återfinns i den amerikanska södern har den letat sig hela vägen till Norden – och Köpenhamns jazzfestival kvalificerar sig dessutom som en av de bästa i världen. Här är årets bästa jazzevent i Norden – och vad du inte får missa:

Köpenhamns jazzfestival
Copenhagen Jazz Festival. Foto: Simon Christensen

Köpenhamns Jazz Festival


Datum 2018: 6 juli – 15 juli


Om du älskar jazz måste du planera din semester i Danmark under Köpenhamns jazzfestival. Finns det något bättre sätt att besöka stadens bästa klubbar, caféer, barer, konserthus, parker och torg än till tonerna av dina favoritjazzmusiker? Festivalens växande populäritet gör att man förväntar sig att omkring 250,000 besökare (nämnde vi att det är en av Europas största jazzfestivaler) kommer för att se årets headliners som bland andra inkluderar! Det är hög tid att planera. Och att planera rätt.


Här är två tips: Se till att ladda ner den behändiga festival-appen CPHJAZZ app för att kunna navigera bland över 1000 konserter – och skräddarsy ditt eget festivalschema. Och glöm inte att boka ditt boende i tid! Hittar du ingenting i Köpenhamn? Kom ihåg att Malmö endast ligger 30 minuter bort med tåget.


Oslo Jazz FestivalDatum 2018: 12 augusti – 18 augusti


För de som är lite rädda för Köpenhamns jazzfestivals omfattning, finns ett annat alternativ. Åk över till Norges huvudstad i augusti för den årliga sexdagars jazzfestivalen i Oslo. Trots att det är en mindre festival storleksmässigt, erbjuder den en handfull omsorgsfullt utvalda internationella och lokala jazzmusiker som ger intima spelningar på mindre klubbar.


Det är fullt tillräckligt många akter för att kunna njuta av några artister varje dag och fortfarande ha tid över till att upptäcka staden. Oslo jazz Festival lägger stor vikt vid att kunna erbjuda intima och minnesvärda konserter så missa inte akterna de just tillkännagett. De är små, men vi slår vad om att de kommer vara fantastiska.


Tips: Planera tidigt! 10 av konsertlokalerna ligger på gångavstånd till varandra (totalt är det 4.2km promenad mellan alla ställena). Glöm inte heller att boka boende i Oslo i tid!


Stockholm Jazz FestivalFoto: Eva Dahlgren


Datum 2018: 12 oktober – 21 oktober


Okej, denna festival äger ju inte riktigt rum under sommaren, men den är värd att drömma om redan nu. Stockholms Jazz Festival är en av Sveriges äldsta och Stockholms största jazzevent. Festivalen genomgår nu en förvandling för att göra den större och bättre. Den är utspridd på över 20 platser i hela stan! Biljetter och eventdetaljer utannonseras inte förrän i augusti men de har redan avslöjat flera artister som ska spela under festivalen. Så, medan resten fortfarande är hemligt kan vi ju minnas att de svenska stjärnorna Arne Domnérus och Monica Zetterlund samt internationella stjärnor som Count Basie, BB King och Stan Getz en gång har beträtt festivalscenen.


Tips: Konsertlokalerna ligger inom 1 km avstånd från varandra så om du inte är från stan och inte har en hyrbil, bo centralt. Om du har bil – för din egen skull, låt bli den.