Medlemskap

Fem åkattraktioner som du kanske inte vågar prova på Liseberg: ”En riktig adrenalinkick!”

Nöjesparken Liseberg är den största sevärdheten på Sveriges västkust. Här är en lista över parkens galnaste berg-och-dalbanor. Gör dig redo för en vild åktur.

  • ”Vi ställde oss i kö men då blev jag plötsligt jätterädd. Jag ändrade mig och kände att jag inte ville åka ändå”, säger Charlie, 10.

  • ”Det är okej”, säger pappa Kalle och tröstar honom. Familjen har precis bestämt sig för att inte åka Helix, en av de första åkattraktionerna man stöter på när man kommer in på Liseberg i Göteborg.

  • Den har en g-kraft på över 4 och en topphastighet på 100 kilometer i timmen och är ett verkligt prov på ingenjörskonst. Men det är inte parkens mest extrema åkattraktion.

  • Enligt Lisebergs pressrepresentant är parkens mest fartfyllda åkattraktioner Valkyria, Helix, Balder, Loke och Lisebergbanan.

  • Charlie, 10, och hans syster Ingrid, 5, tillbringar en hel dag på Liseberg med föräldrarna Guro och Kalle.

De fem vildaste åkattraktionerna på Liseberg

Valkyria


Innan du ens påbörjar dagen i parken måste du ladda ned Liseberg-appen till din mobil. Den ger en översikt över väntetiderna för alla åkattraktionerna, och du kan till och med ställa dig i en virtuell kö. Ange bara antalet personer i din grupp och er ankomsttid, så meddelas du när det är er tur att ta den valda åkturen. Detta är en fantastisk lösning för familjer som försöker tillgodose allas behov och preferenser.

  • Valkyria ligger nära centrum av parken och är den åkattraktion som du kommer att höra de mest skräckslagna och glada skriken från.

  • Det är Europas längsta berg-och-dykbana med en fallhöjd på 50 meter. Precis innan fallet kommer ett kort ögonblick där du hänger över kanten innan berg-och-dalbanan rusar genom en underjordisk tunnel i 105 kilometer i timmen.

  • ”Det där kan man kalla en adrenalinkick”, säger pappa Kalle och ler brett efter att ha åkt Valkyria för första gången.

Helix


Nästa attraktion på listan är den berömda Helix. Den sätter ribban högt så fort du ser hur den är – och du kan känna fjärilarna i magen även från marken. Helix är Skandinaviens längsta berg-och-dalbana och även den med flest specialfunktioner. Den har flera loopar, en g-kraft på 4,3 och hastigheter på upp till 100 kilometer i timmen. Den tar dig högt upp i luften och faller sedan hastigt. Allt detta sker på under två minuter. Man kan förstå varför en 10-åring skulle banga den här attraktionen – du upplever viktlöshet tre gånger...


Balder


Balder är en berg-och-dalbana i trä. Den börjar som en riktig klassiker med en liten kurva, följt av en brant uppförsbacke där du bara ser moln. Sedan kommer en liten sväng för att bygga upp förväntan ytterligare. Och sedan går den rakt ner. Den brantaste backen är 70 meter lång, med en topphastighet på 90 kilometer per timme och en sammanlagd höjd på 36 meter. Tyvärr var åkattraktionen stängd när Strawberrys testfamilj besökte Liseberg. Men skulle de ha åkt Balder?


”Ja”, säger Charlie självsäkert.


Loke


Det här är en så kallad ”gyro swing” – vilket i princip är en gunga som roterar och svänger medan du sitter vänd mot parken. Vid den högsta punkten är du och dina dinglande ben 42 meter ovanför marken. Maxhastigheten är 100 kilometer i timmen och åkturen tar ungefär en och en halv minut. Kön var lite för lång för att vår testfamilj skulle ge det ett försök, men att döma av alla skratt och skrik är det här en riktigt häftig åkattraktion.


Loke ligger precis bredvid Balder.


Lisebergbanan


Det här är Lisebergs verkliga klassiker. Berg-och-dalbanan är 1,3 kilometer lång, har en topphastighet på 80 kilometer i timmen och tar tre minuter att åka. Det är nöjesparkens mest besökta åkattraktion och ett måste för äventyrsälskare i alla åldrar.


”Jag var jätterädd i början eftersom den gick rakt ner. Jag skrek! Men sedan var det bara roligt”, säger Charlie.


Strawberry önskar dig lycka till – och kom ihåg: Det är okej att banga ur när du står i kö...

Karusell Helix på Liseberg i Göteborg.Familj pratar med varandra vid karusellerna på Liserberg i Göteborg.Roller coaster at Liseberg in Gothenburg. Family spending time at Liseberg in Gothenburg.

Helix

Göteborg

Senaste artiklarna