Njut av julen med glädje! Adventsveckorna och julen tycks svepa förbi oss och helt plötsligt är vi inne på ett nytt år, men vi hoppas att du ändå ska få tid till att njuta av den tiden som vi står inför. Här har vi tagit fram 11 stämningsfulla julmarknader i Norge som alla skapar en riktigt härlig julstämning.

Pariserjul på Vinterland i Oslo
Jul i Vinterland i Oslo city.

Norska Østlandet


1. Jul på Bærums Verk


En av landets finaste julgata öppnar på lördag 26 november. På Bærums Verk, strax utanför Oslo tänds julgranen medan tomtenissar och julmusik fyller gatan med en stämningsfull atmosfär. Här väntar bland annat häst och vagn, hundsläp, lekar och julgröt. Det små husen med hemlagade godsaker och julklappar skapar en ordentlig julstämning för både stora och små. Marknadsbodarna är öppna på helgerna fram till 23 december.


När: 26 november - 23 december 2022

Var: Bærums Verk, Bærum


Läs mer om Jul på Bærums Verk.


2. Jul på Norsk Folkemuseum


Julmarknaden är bara en del av upplevelsen som väntar dig på Norsk Folkemuseum. Detta stora, vackra muséum har över 100 marknadsbodar och i tomtenissens verkstad kan barnen skapa egna julklappar. Smaka på norska hardangerlefse (norskt bröd) som tillagas över elden och upplev en historisk resa genom tiden på muséet, vars atmosfär präglas av jultraditioner från förr.


När: 3-4 december och 10-11 december 2022

Var: Bygdøy, Oslo


Se allt som väntar på Norsk Folkemuseum.


Norsk FolkemuseumUpplev jultraditioner från förr och se hur norskt juleribbe (revbensspjäll) tillagades på 1920-talet. Foto: Haakon Harris / Norsk Folkemuseum


3. Jul i Vinterland


Under julen förvandlas Spikersuppe som ligger mitt i Oslos stadskärna till ett härligt juläventyr. Här kan du köpa lokalt producerad mat och handtillverkade julklappar från de olika bodarna. Kanske har du lust på en tur i parishjulet med utsikt över staden? Skridskobana med skirdskoutyrning, julverkstad och pepparkaksverkstad hittar du också här.


När: 12 november 2022 - 1 januari 2023

Var: Spikersuppa vid Karl Johan, Oslo


Läs mer om Jul i Vinterland.


4. Maihaugens julmarknad


Varje år den första helgen i advent arrangeras det julmarknad på traditionsrika Maihaugen. Här finns marknadsbodar fulla med hantverk och handgjorda produkter där du kan hitta både söta, smarta och personliga julklappar. Här finns också många aktiviteter för både barn och vuxna och flera hus som andas jul från förr. Se hus med julpynt från medeltiden och fram till 50-talet!


När: 26-27 november 2022

Var: Maihaugen, Lillehammer


Läs allt om Maihaugens julmarknad.


5. Julmarknad på Fredriksten festning


I regi av Halden Turist blir det julmarknad även på den historiska fästningen i Halden. Varför inte kombinera ett besök på fästningen med värmande glögg, smultringer (norska munkar) och stämningsfull julhandel?


När: 19-20 november 2022

Var: Fredriksten festning, Halden


Läs mer och om julmarknaden här.


Fredriksten festningFoto: Visit Halden


6. Julmarknad på Geilo


Julmarknaderna håller inte bara till inne i stan, du hittar dem också på fjället! I Geilo finns en liten men mysig julmarknad i centrum med lokalt producerad mat, handgjorda julklappar och värmande julbrasa.


När: 18-20 november 2022

Var: Vesleslåttvegen, Geilo


Läs mer om julmarknaden på Geilo.


Norska vestlandet


7. Bergen julmarknad


I staden mellan de sju bergen kommer Bergen julmarknad anordnas varje dag i nästan hela december. Kom till Festplassen, få något varmt i kroppen och strosa bland julglada människor och otaliga bodar. Här finns allt från kläder och design till juldekorationer, mat och dryck. Om du befinner dig i Bergen mellan den 13 november och 31 december får du inte glömma att se världens största pepparkaksstad!


När: 25 november – 22 december 2022

Var: Festplassen, Bergen


Läs mer om Bergen julmarknad.


Bergen JulemarkedBlir du en av besökarna? Foto: Bergen Julemarked


8. Julebyen Stavanger


I Stavanger anordnas flera mysiga julmarknader – i Byparken och i Gamle Stavanger. Här finns det något för alla åldrar!


När: 27 november - 19 december 2022

Var: Stavanger centrum


Läs mer om julmarknaden i Byparken här och om julmarknaden i Gamle Stavanger här.


9. Bypatriotens julemarked i Ålesund


Inne i Korsatunellen mitt i Ålesund centrum väntar Sunnmørsregionens största julmarknad. Tredje helgen i advent fylls området med hantverk, lokalt producerad mat och underhållning för både stora och små.


När: 10–11 december 2022

Var: Korsatunellen, Ålesund centrum


Följ med här för mer information.


Trøndelag (Centrala Norge)


10. Julmarknad i Trondheim


I Trondheim centrum håller julmarknaden igång i flera dagar. Förutom keramik, stickade produkter och smycken kan du även köpa din julgran och underbara smakrika råvaror från Bondens marknad.


När: 1–18 december 2022

Var: Torvet, Trondheim


Läs allt om julmarknaden i Trondheim.


11. Julmarknad på Røros


I december förvandlas gatorna i Røros centrum till en livlig julmarknad. Marknadsbodarna fylls med julmat, glögg och julgåvor. Tomtenissar, sång och stämningsfulla turer med häst och släde väntar också på marknaden.


När: 1–4 december 2022

Var: Bergmannsgata och Sangerhuset, Røros


Läs om julmarknaden på Røros.


Vill du kombinera julklappsshoppingen i advent med en hotellvistelse?


Här hittar du alla våra hotell i Norge.