Kombinationen av 102 helt olika rum, en av stans bästa pizzerior i huset och läge mitt i Oslo gör Christiania Teater till ett av stans härligaste hotell. Vi guidar dig igenom hur vi upplevde en kväll i Oslos Italien!

A sign in red light with the text "Wine a bit"
Det är populärt att sitta under neonskyltarna i foajén på Christiania Teater

Jag tror mig veta på ett ungefär var Christiania Teater ligger. Vid Eidsvolls plass i slutet på Karl Johan mot slottet, och ganska nära Nationaltheatret. Det är en av höstens sista varma dagar och Oslo är ute på gatorna, på uteserveringarna, i parkerna. Jag kan inte skylla på trottoarträngseln, men utan att jag märker det passerar jag det lilla boutiquehotellet.


När jag vänder tillbaka på Stortingsgata ser jag en stor flagga med texten Teatro som vajar i den ljumma brisen som smyger sig upp längs gatorna som vätter ut i hamnen och Oslofjorden.


Christiania teater - outside_16_9Hotel Christiania Teater ligger endast 2 minuters gångväg från Nationaltheatret station och flygtåget i Oslo.


Christiania Teater byggdes i början av förra århundradet som teater. Sedan ett antal år har det varit hotell och 2016 växlade Christiania Teater upp till eget varumärke efter att varit ett Clarion Collection Hotel i några år. I samband med det byggdes också Teatro, som både är en bar, ett chambre separée och en pizzarestaurang i den högre skolan. En av delägarna i Teatro är superkocken Ole Jonny Eikefjord.


Christiania Teater  - restaurant tables_16_9Trevliga omgivningar inne på Hotel Christiania Teater.


Norges Neapel


Spåren efter den historiska teatern är tydliga, på flera ställen har originalbelysningen behållts, och detsamma gäller det mäktiga trapphuset och till och med teatersalongen. Men där teatern tidigare höll till i en byggnad, sträcker sig hotellets 102 rum över tre egendomar och två trapphus.


Christiania Teater - Hotel bed_16_9Frestar det med en natt i en hotellsäng i en historisk och mäktig byggnad?


Innanför den diskreta hotellentrén möts vi direkt av några som avrundar dagen med vin i väntan på att bordet ska stå klart på Teatro två trappor upp. I det öppna trapphuset, en trappa ner, skakar en bartender fram ett par drinkar till några hotellgäster som ska iväg på första föreställningen på Nationaltheatret. En trappa upp klappar en reklambyrå på vift ihop sina bärbara datorer för dagen. I rummet bredvid lobbyn, dukas det upp för en privat vinprovning.Det känns som om vi är på väg att checka in på ett hotell i NeapelVi fastnar i den gamla teaterfoajén som tjänstgör som lobby. Konst och designdetaljer blandas upp av neontavlor, marmorväggar, speglar och åtskilliga meter i takhöjd. Att vi nyss stod ute på gatan i Oslo känns långt bort nu. Snarare känns det som vi är på väg att checka in på ett hotell i Neapel. Känslan blir ännu starkare när en av servitörerna kilar förbi med en nygräddad pizza som ska delas som snacks av paret som är på väg till teatern.


Christiania Teater  - pizza in the making_16_9På hotellrestaurangen Teatro gräddas utsökt pizza.


Ytterst populär pizza och glass


På vägen upp genom huset möts vi av fler pizzaleveranser, den här gången som room service. På varje våningsplan möts vi också av en liten lounge, med soffor och fåtöljer och tv, uppskattade sällskapsytor för de hotellgäster som vill ha arbetsro eller ta arbetsmöten. Totalt har Christiania Teater 102 rum, rejäla och med stora badrum, unikt möblerade och alla med olika tapeter. Rummen högt upp, mot gatan och parken bjuder på fin utsikt över Oslos takåsar. Senare upptäcker jag att med fönstret öppet och ljumma vindar ger sorlet från gatan och spårvagnarna ännu en förnimmelse av en stad vid Medelhavet.


Sedan Teatro öppnade har det skrivits spaltmeter om deras fantastiska pizzor och hemgjorda glass. Det har gjort Teatro till en självklar och viktig del av Oslo innerstads restaurangliv.


Christiania Teater  - pizza served_16_9Pizza och öl i härlig miljö.


Restaurangen är öppen sju dagar i veckan och redan vid klockan fyra börjar första sittningen. Sedan öppningen har restaurangen drivits av Jon-Andreas Lysebo.


"Det har varit tacksamt att jobba med pizza och glass. Vi kan servera högsta kvalitet och ändå är priset på den nivån att en hel familj kan komma och äta hos oss på en vanlig vardag."


Förälskelse och lång vinlista


Fortfarande är det de mer kända pizzorna som beställs mest, som den med parmaskinka och chorizo. Men allt fler har tagit steget över till de vita pizzorna på Teatro, som inte har en bas av tomatsås, men istället löjrom, blomkål eller rökt sik.


"Att utmana med vita pizzor har varit en bra idé. De flesta har ju alltid en favoritpizza, och den har de ju hittat på vanliga pizzerior. Men vår löjromspizza har varit med från början, och den är fortfarande en av våra stamgästers stora favoriter."


Christiania Teater  - Teatro_16_9Teatro serverar både vita och röda pizzor och är mest känt för pizzan med parmaskinka och chorizo.


Teatro har en av Oslos mest omfattande vinlistor och med en röd tempererad italienare från distriktet Langhe i glaset, hugger vi in på en röd pizza med oxfilé och rökt chili, och en vit med rökt sik och créme fraiche.Hettan från den röda pizzan värmer oss. Men rökt sik på vit botten segrar till slutFrån vårt fönsterbord blickar vi ut över Teatro, där förälskade par, hotellgäster och familjer passas upp med pizza och dryck. Den mysiga matsalen med sin dämpade belysning, stoppade möbler och vita dukar skapar en intimitet. Vi förstår snabbt varför Teatro drar fullt hus varje kväll, våra pizzor är underbara. Krispiga och fräscha med perfekta smakkombinationer. Hettan från den röda pizzan värmer oss men den rökta siken på vit botten segrar till slut.


En symfoni av glasskulor


Med den röda pizzan som alibi beställer vi in glass och sorbet från kökets italienska glassmaskin. På en träplanka serveras vi en symfoni av kulor och smaker som yoghurt, valnöt och honung, lakrits och hallon, mascarpone och mörk choklad, vit choklad och körsbär, mangosorbet och citronsorbet.


Christiania Teater - nærbilde mat_16_9Härlig och läckert arrangerad dessert på Teatro.


Nere i baren har fler gäster samlats. För en drink efter maten, eller före. Här och var sitter en och annan hotellgäst och försöker hinna igenom dagens mejlskörd, ifrån chambre separée hörs ett glatt sorl och på gatan strosar de som inte kan få nog av Oslos kanske sista ljumma kväll förbi. Det är kväll på teatern.