Älskar du idén att åka på festival men känner dig tveksam till att tälta en hel vecka á la Woodstock? Låt oss då presentera den skandinaviska favoriten – stadsfestivalen.

Ung kvinna som dansar
Få ut det mesta och de bästa av en stadsfestival med vår guide!

Oavsett om du vill njuta av musik eller lite lokal konst hela helgen, erbjuder stadsfestivalerna det bästa av två världar: en dag full av intressanta aktiviteter OCH en god natts sömn! Om du redan planerat att stanna i stan, grattis – då har du tagit första steget mot att få njuta av en riktigt trevlig stadsfestival. För att verkligen glädjas åt en skandinavisk festival behöver du fundera över vad du behöver ta med, här är en snabb lista på tips!


1. Solskyddsfaktor, solglasögon och/eller keps


Det är ingen hemlighet att solen kan vara skadlig för din hy, även i Skandinavien. Eftersom de flesta festivaler är utomhus, se till att smörja in dig med solskyddsfaktor så att din näsa inte blir något hämtat direkt ur den klassiska julsången Rudolf med.. Ja ni fattar.


2. Paraply/poncho/plastpåse


Oavsett hur du väljer att hålla dig torr är det en sak som är säkert, du kommer behöva något slags vattenavvisande material som skyddar både kropp och knopp. Skandinavisk sommar, i all sin glans, kommer troligtvis (med säkerhet) bjuda på några droppar.


3. Extra strumpor


Inte enbart för att festivalen kommer att “rock your socks off”, utan också för att du kommer väldigt långt med ett par extra strumpor när det första paret blivit blött. Att stå i folkhavet med kalla och blöta fötter kan förstöra upplevelsen även för den mest hårdhudade festivalbesökaren.


4. Cash!


Du kommer förmodligen bli hungrig eller törstig (eller rent av sugen på att spendera lite) några gånger, så det är en bra idé att ta med lite extra pengar. Många festivaler tar numera kort men det är alltid en god idé att hålla sig på den säkra sidan och ha lite kontanter i fickan. Den här typen av festivaler har dessutom vanligtvis ett brett utbud av god mat och dryck så det kan hända att du äter två eller fler middagar!


5. En varm tröja/kofta


Lager på lager! Än en gång, de flesta festivaler hålls utomhus så du kommer förmodligen behöva lite förstärkning när kvällen kommer. Om solen har värmt dig hela dagen kommer du behöva hjälp att behålla temperaturen med en härligt mysig tröja, genom hela natten.


6. Badkläder


Trots att festivalen är placerad i stan får du inte glömma att många av Skandinaviens städer har vattenhål att erbjuda. Se till att ta med en uppsättning badkläder, man vet aldrig om solen välsignar festivalen och du blir sugen på ett dopp.


7. Vattenflaska att fylla på


Detta är alltid en bra idé, dels för att spara in på onödigt skräp, men också för att se till att du får i dig tillräckligt med vätska. Om du hamnar i ett trångt läge, långt fram vid scenen, vill vi inte att du ska svimma.


8. En stor handduk (eller filt)


Om du tar med dig en extra stor badhandduk, kan du använda den som picknickfilt efteråt! Det är alltid en bra idé att ha en med sig, om vädret är varmt kan du sitta på den och om det blir kallt på kvällen kan du använda den som en värmande filt.


9. Mobilen


Festivaler hålls på stora områden med massor av saker att göra. Om dina vänner vill se något annat än det du vill, är det en bra idé att ha en fulladdad mobil så att ni kan hitta varandra senare. Skulle strömmen ändå ta slut, har många festivaler laddningsstationer som hjälper dig att hålla batteriet igång. Och Instagramflödet.


10. Din biljett (och program)


Duh! Det här är varje tankspridd persons viktigaste tips. Om du glömmer att ta med din biljett kanske du inte får se ditt favoritband alls. Vi vill inte vara en del av att INTE ha påmint dig om detta.


Det finns givetvis mycket mer att lägga till på listan, men det här är en sammanfattning av vad vi tycker är viktigast att ta med när du besöker en skandinavisk stadsfestival.