Vad tänker du på när du hör Gyllene Tider, vågskvalp och korv uttalas som kåv? Den halländska pärlan Halmstad såklart! Halmstad är inte bara en härlig plats att besöka under sommaren utan bjuder på en mängd sevärdheter och spännande besöksmål året runt. Häng med och läs vidare om några av de 6 bästa!

Tylosand beach in Hlmstad summer
Photo: Patrik Leonardsson

1. Spendera dagen med sand mellan tårna på Tylösand


iStock-tylosand-halmstad.beach


Först på listan måste vi ju bara sätta Tylösand – stranden som gjort Halmstad till ett riktigt sommarparadis. Stranden är 4 kilometer lång och bjuder på mjuk gyllene strand och kantas av skön after beach, fantastiska restauranger, vackra omgivningar och närliggande golfbanor i toppklass.


Med det stora aktivitetsutbudet på och i närheten av stranden är det enkelt att spendera hela dagen där, men det blir även ett perfekt avslut efter en dag med shopping eller utforskande av staden. För visst låter det härligt att sitta med en drink i handen med sand mellan tårna och lyssna till musiken från after beachen som precis börjat?


2. Äventyr, plask och relax på Halmstad Arena Bad


halmstad arena fri anvending * Foto: Anders Andersson*


Om vädret inte lockar till en dag på stranden har du och ditt resesällskap ändå möjlighet att njuta av bad på ett av Sveriges största upplevelsebad! Halmstad Arena bjuder på vattenrutschkanor och äventyrsbassäng där både vildfors, bubbelzon, vattenpist och strömkanal finns utplacerade för att göra upplevelsen lite extra spännande!


Äventyrsbadet har även barnpool och plaskland för de allra minsta och en motionsbassäng för den som vill röra lite extra på armar och ben. Eller varför inte koppla av på relaxavdelningen?


3. Låt kreativiteten flöda på Hallands konstmuseum


Är du konstintresserad kommer du garanterat klappa i händerna när du kliver in på Hallands Konstmuseum. Museet invigdes år 1933 och har ett vackert läge intill Nissan och Norre Katts Park mitt i Halmstad. Här möts du av alltifrån intressanta konstsamlingar av bland annat Halmstadgruppen, Söndrumskolonin, GAN, Thea Ekström, Roj Friberg, Olle Bærtling och Lotta Antonsson. En perfekt plats att spendera förmiddagen med dina vänner!


4. Upplev forna tider på Friluftsmuseet Hallandsgården


edt-friluftsmuseet--hallandsgarden-credit-Lisa-andersson* Foto: Lisa Andersson HACB*


Hallands Konstmuseum förvaltar också Friluftsmuseet Hallandsgården dit du är välkommen året runt. Detta friluftsmuseum erbjuder roliga aktiviteter för både stora och små och är ett utmärkt besöksmål för den som vill uppleva historien på nära håll. Ta chansen att besöka Hörsåsstugan, Eldsberga skolhus eller stallet och upptäck hur man levde här förr, antingen på egen hand eller med hjälp av någon av Hallandsgårdens kunniga guider. På plats finns dessutom ett sommaröppet café, en liten utställningslokal och en populär lekplats.


5. Fyll shoppingpåsarna på Hallarna Halmstad


Hallarna-shopping-center-in-halmstad Foto: Hallarna Halmstad


Den som älskar shopping och mode ska definitivt spana in Hallarna Halmstad! Det är en shoppinggalleria med brett utbud av butiker en bit utanför Halmstad och passar perfekt som utflyktsmål en regnig dag. Stora kedjor och små butiker blandas med restauranger, caféer, skönhetssalonger och lekplats för de små, vilket gör Hallarna till en plats där det är lätt att spendera en hel dag.


6. Kliv rakt in i 1600-talet på Halmstad slott


Halmstad-slott.stockFoto: Niko Virtanen https://nikovirtanen.com


Fascineras du också av historia och gamla kungar och drottningar? Då kommer du älska Halmstad slott. Det ligger vackert intill ån Nissan och stod klart under 1600-talet. På den tiden var Halmstad och Halland danskt och började byggas då kung Christian IV önskade sig en stor och mäktig bostad när han besökte Halmstad. Dock blev slottet svenskt redan år 1645 och idag fungerar det bostad för Hallands landshövding.


Passa på att gå en guidad tur i pampiga lokalerna och lär dig mer om de människor som en gång har vistats och bott på slottet! Borggården utanför används under sommaren ofta för musikevenemang och utomhusteater och varje jul arrangeras en gammaldags julmarknad.


Tips på centralt boende i Halmstad


EDTCC-Norrepark-superior-double-room--2913


Är du sugen på att boka en mysig hotellweekend i Halmstad? Perfekt! Då har vi ett riktigt bra tips på ett centralt boende med närhet till både sevärdheter, besöksmål och restauranger. Clarion Collection® Hotel Norre Park bjuder in till bekväma och trevliga rum för både det stora och lilla sällskapet. Det ligger intill Norre Katts Park och en vistelse där inkluderar såväl en dignande frukostbuffé som Afternoon Sweets och Evening Meal. Välkommen!