Vi älskar resor och nya äventyr! Och vet du vad? Du behöver inte alltid åka långt för få uppleva sådana. Vi har därför sammanställt en lista med platser i Skandinavien för att uppmuntra din inre äventyrare. Norge, Sverige och Danmark har alla dolda pärlor när det kommer till vilka städer man borde besöka. Bredda din horisont, packa väskan och välja din nästa destination.

Malmö


shutterstock_171935981 (1) Foto: Shutterstock


Malmö är Sveriges tredje största stad men trots det är det lätt att ta sig runt, speciellt om du bor på Comfort Hotel Malmö, som ligger exakt 128 fotsteg från centralstationen (ja – vi har räknat!). Malmö är en mångsidig stad som har mycket att erbjuda och vad staden saknar i storlek, återgäldar den i kultur. Här finns affärer, barer och restauranger från världens alla hörn. Möllevångstorget är speciellt intressant med en levande torghandel där man kan köpa grönsaker, frukt och blommor året runt, eller så många dagar om året som vädret tillåter.


Om du besöker Malmö under sommaren kanske du stöter på det årliga eventet Sommarscen Malmö med konserter, utomhusbio, workshops, teateruppsättningar etc. Eventet pågår i två månader och är helt gratis! Malmö är definitivt värt ett besök för den som besöker Sverige för första gången, eller för den som är nyfiken på vad Skånes största stad har att erbjuda.


Gotland


shutterstock_81657133 Foto: Shutterstock


Gotland är Sveriges största ö och ett riktigt sommarparadis. Där finns unik natur som tydligt skiljer sig från landets övriga. En del växt- och djurarter hittar du bara här, ett exempel är Gotlandssnoken.


Gotland hittar du även raukar som är typiska för ön (se bilden ovan). Det finns inte mindre än 92 medeltida kyrkor att utforska runtom på ön, för den religionsintresserade är Gotland rena himmelriket. Här kan du överraska barnen (och/eller dig själv) och bo innanför Visbys murar i en medeltida miljö på Clarion Hotel Wisby.


Varje år hålls Almedalsveckan på Gotland, en vecka då hela Sveriges politikerelit samlas för att hålla tal, prata politik och mingla, ett hett tips för den politikintresserade helt enkelt. Eller en vecka att undvika för den som helst vill slippa diskutera politik.


Halmstad


shutterstock_84307192 Foto: Shutterstock


Den här lilla pärlan på västkusten är perfekt för en sommarsemester. Halmstad delas av ån Nissan och staden har behållit en hel del av sin äldre charm med korsvirkeshus som härstammar så långt tillbaka som 1600-talet. I stadskärnan hittar man även den medeltida kyrkan St. Nikolai, som byggdes under 1300-talet. Ett stadsområde heter kort och gott “Kärleken”, det tycker vi är anledning nog att besöka staden!


En av Sveriges största musikexporter, Roxette, kommer dessutom härifrån.


Besöker du Halmstad på sommaren måste du ta dig till Tylösand – 7 km kritvit sand som breder ut sig framför dig längs kusten. Halmstad kommer inte göra dig besviken.


Köpenhamn


shutterstock_128602400 Foto: Shutterstock


Den danska huvudstaden är alltid i ropet, men mest av allt slutar den aldrig att utvecklas och erbjuder alltid nya och spännande saker att se och göra. Det finns inget som är för nischat för Köpenhamn och danskarna är alltid öppna för nya smaker och upplevelser. Matkulturen i Köpenhamn är bred och här finns många restauranger som lagar mat enligt den nya nordiska matfilosofin, som fokuserar på att använda typiskt nordiska råvaror och göra dem rättvisa med en fine dining twist. Världsberömda Noma har blivit utsedd till världens bästa restaurang flera gånger, senast 2014. Men! Smakar det så kostar det. För den som inte är helt beredd på Nomapriser, kan du kika på dessa utmanare.


Förutom mat älskar danskarna design och kultur, något det finns gott om i staden. Ta en promenad i populära stadsdelen Vesterbro för att hitta några av stadens mest populära restauranger, barer och butiker. Här är vår egna Vesterbro-guide.


Oavsett vilken årstid det är, är Köpenhamn alltid fullt av liv, fest och hygge!


Tromsø, Norge


shutterstock_184432970 Foto: Shutterstock


På 1800-talet kallades Tromsø “Paris of the North”, troligen för att människorna där upplevdes mer världsvana och sofistikerade än vad besökare från söder hade förväntat sig. Det här är Nordnorges största stadsområde med över 72,000 invånare.


På grund av stadens geografiska läge har man perioder med konstant sol, midnattssol, och perioder med konstant mörker, midvintermörker. Under midvintermörkret kan man dock ofta se norrsken, ett vackert naturfenomen som lyser upp hela himlen i olika färger. Att bo på Clarion Collection Hotel With i hamnen är en riktigt bra idé.


Tromsø är en kulturell mittpunkt i norra Norge och håller många event som Tromsø International Film Festival och Bukta Tromsø Open Air Festival – en musikfestival som arrangeras årligen, för att nämna ett par.


Stavanger, Norge


shutterstock_214392016 Foto: Shutterstock


Stavanger är Skandinaviens främsta oljestad och många av de som kommer till staden i affärer bor antingen på Comfort Hotel® Square eller Clarion Hotel Stavanger. Det är den tredje största staden i Norge och även en av de äldsta. Här finns fullt med grönområden och parker redo att åtnjutas såväl sommar- som vintertid. Precis intill Bjergstedparken hittar man Stavangers konserthus där otaliga konserter hålls varje år, allt från klassiskt till rock. 2008 utsågs Stavanger till en av European Capitals of Culture.


Stavangers domkyrka härstammar från 1100-talet och är ett speciellt landmärke i staden.


Bergen, Norge


shutterstock_164093594 (1) Foto: Shutterstock


De sju bergens stad, Bergen är Norges näst största stad och fylld till bredden med saker att göra. Första stoppet är Bryggen; en världsarvslistad plats typisk för Bergen som andas historia. Dessa gamla byggnader härstammar från Hansatiden och var en viktig plats för sjöfartshandel. I dag består Bryggen mest av museum, butiker, restauranger, caféer och barer.


Bergen har många utomhusaktiviteter att erbjuda, till exempel forsränning, fjordkryssningar, vandring, bergsklättring och mycket mer. Ta en tur med linbanan Fløibanen till Bergens högsta bergstopp, Fløyen (320 m.ö.h.), för fantastisk utsikt.


För den konstintresserade kanske Bergens konsthall kan vara något. För en full guide till staden, kolla in vår guide till Bergen här.


Så vart vill du åka i år? Kanske en av dessa städer, kanske alla. Oavsett vad du väljer, erbjuder Skandinavien avslappning, äventyr, kultur och spänning.