Sune Nordgren är Strawberry egen konstkurator. Ett av hotellen som han har inrett med konst är Clarion Hotel® Malmö Live och här berättar han om några av konstverken som smyckar hotellet.

Konstverk med texten Forever i rött, hänger på väggen i receptionen på Clarion Hotel Malmö Live.
Bloody Forever, som är den hela titeln på konstverket, specialbeställdes för att hänga i receptionen på Clarion Hotel Malmö Live.

På Clarion Hotel® Malmö Live möts man av ett fantastiskt konstverk i receptionen som ropar ut "Forever". Vad är historien bakom verket?


Konstverket handlar om vänskap och commitment, i det här fallet hotellets löfte till sina gäster: We are here for you - Forever. Verket består av 325 inkapslade LED-ljus som styrs av ett program så att bokstäverna pulserar och det ser ut som blod som droppar ner från dem.


Konstverket är skapat av konstnärsparet Tim Noble och Sue Webster, födda 1966 och 1967. De tillhörde pionjärerna inom Y.B.A (Young British Artists) i slutet av 1980-talet med vänner som Damian Hirst, Tracey Emin och Sarah Lucas. De har med tiden utvecklat en punkig stil som innefattar mycket texter, men också rörlig bild. Bloody Forver, som är verkets hela titel, är tillverkat speciellt för Clarion Hotel® Malmö Live av NeonCircus utanför London och sköter sig helt själv så länge strömmen är påslagen. Verket är försäkrat för 1,5 miljoner kronor."jag måste finna ett alternativ till de fyra klockorna som visar tiden i Malmö, London, New York och Tokyo."När förstod du att den skulle hänga i hotellets reception?


När jag såg den mörka och stumma väggen bakom den höga disken förstod jag att jag måste finna ett alternativ till de fyra klockorna som visar tiden i Malmö, London, New York och Tokyo. Någonting som kan fascinera gästerna som står i kö för att checka in, någonting som rör sig och lyser upp.


Mirror sculpture at Clarion Hotel Malmö Live_16_18Spegelskulptur av Gunilla Klingberg.


Vad finns mer för konst på Clarion Hotel® Malmö Live?


På hotellet hänger det allra största konstverket vi har i hela samlingen: Den argentinske konstnären Fabian Marcaccios nästan 30 meter långa målning "Re-Sketching Democracy" från 2004. Vi visste att den var svårplacerad när vi köpte den men i Malmö fick den äntligen sin slutgiltiga placering och fungerar helt strålande mot de mörka skifferväggarna mellan hotellet och konserthuset. Bilden är av ett vildsint och ohämmat utbrott men har samtidigt en fantastisk energi och närvaro, som livar upp den strama, men tjusiga arkitekturen."rummets ljuskällor reflekteras och bildar en spännande plats i en annars tråkig transportgång"På hotellet återfinns också en vacker skulptur av svenska Gunilla Klingberg, som består av enbart speglar, som tillsammans bildar fyra pilar som pekar i olika riktningar. Det omgivande rummets ljuskällor reflekteras och bildar en spännande plats i en annars rätt tråkig transportgång. Nu aktiveras i stället platsen till en selfie spot. I lobbybaren har vi också hängt imponernade fotografier av Vera Lutter och Axel Hütte.


Foto av Vera Lutter i lobbyområdet på Clarion Hotel Malmö Live_16_9Foto av Vera Lutter i lobbyområdet.


Hur valde ni konsten till hotellet?


För Petter A. Stordalen var det viktigt att få in Marcaccios gigantiska målning. På Malmö Live fanns väggarna som kunde ta de stora formaten. Så vi ville gärna upp i skala, men också tillföra ljus till den mörka interiören. Vi ville ha in stora signalverk som gör det lättare att orientera sig bland de stora husblocken och "gatorna" som leder mellan hotell, konferens och konserthus.


Big artwork on floor 3 at Clarion Hotel Malmö Live_16_9Tack vare Clarion Hotel® Malmö Lives stora ytor kan även konsten ta stor plats och fungera som signalverk som ska göra det lätt för besökarna att orientera sig i huset.


Vilka hotell jobbar du med nu?


Oslo är riktigt hett just nu. Fyra hotell är på gång samtidigt. Nya Clarion Hotel® The Hub får ny konst som kompletterar den som redan fanns där när det hette Royal Christiania. Clarion Hotel® Oslo i Björvika kommer att samarbeta med det nya Munch-museet bredvid och konsten på hotellet har Munch som tema. Nya Amerikalinjen vid Jernbanetorget blir en riktig pärla med mycket sparsmakad konst.


Vid Solli Plass ska det fina gamla Lysverket, ett av de finaste Art Deco-byggnaderna i Oslo, bli det unika hotellet Sommerro. Där har jag bara varit inne en enda gång och precis börjat fundera på hur allt det fina som redan finns där kan utmanas och kompletteras med konst. Men som om detta inte var tillräckligt så ska också det vackra gamla huvudpostkontoret i Köpenhamn (Villa Copenhagen, reds. anm.) få sin egen konst. Här planerar vi en imponerande entré med en riktigt anslående konstsignal!


Photo in a staircase at Clarion Hotel Malmö Live_16_18Fotokonst i toppen av en trappa på Clarion Hotel® Malmö Live.
Artikeln publicerades första gången i Nights Magazine nr 16, 2018.
Vill du omge dig med konst och design?


Passa på att bo på något av alla våra hotell med extra fokus på just detta. Dessa hotell har dessutom lagom promenadavstånd till ett konstmuseum.


Porträttfoto av Sune Nordgren i svartvitt framför en stor tavla.

Vem är Sune Nordgren?

  • Konstkurator som har valt konst på bland annat Clarion Hotel® The Edge i Tromsö, SKT. PETRI i Köpenhamn och Comfort Hotel® Runway vid Oslos flygplats, Gardermoen.
  • Bakgrund som konstnär, formgivare, konstkritiker, programledare och chef för Nasjonalmuseet i Oslo.
  • Första samarbetet med Petter A. Stordalen blev att spetsa till Petters privata konstsamling hemma.
  • Första hotelllprojektet skedde 2008: att välja konst till Clarion Hotel® Sign.
  • Två favoritkonstnärer: Julian Opie (verk finns på spahotellet Yasuragi och THE THIEF i Oslo) och Alex Katz (verk finns på Clarion Hotel® Trondheim).