Det råder ingen tvekan om att Norge är ett av världens vackraste länder med fjordar, mäktiga berg och enastående landskap. Så det är förståeligt att många tror att Norge bara handlar om natur. Men. Tänk om vi berättade att det är mer än så? Vi har gjort vår hemläxa och presenterar nio riktigt bra anledningar att besöka Norge, när du redan har upplevt fjordarna.

Bryggen i norska Bergen.
Den karaktäristiska Bryggen i norska Bergen.

1. Bryggen, Bergen


Bryggen ligger i de gamla, historiska kvarteren (med anor ända från Hansatiden) av Bergen. Under medeltiden var den här hamnen en viktig plats för sjöfartshandel. I dag hittar du många restauranger, hotell och modern shopping här. Bergen är en av Norges mest välbesökta städer. Med en rik norsk historia har Bryggen med sina 13 fastigheter och 61 byggnadsminnen tagit sig in på UNESCOS världsarvslista. Förbered dig att häpna.


Naturskön strand nära Bodö.


2. Kystriksveien


Om du hellre åker ut på egna äventyr och vill lämna staden, hyr en bil (eco-friendly givetvis) och kör längs kustvägen Kystriksveien. Vägen går mellan Steinkjer och Bodö. Den är inte lika lång som den kända route 66 i USA men, den här ca 650 km långa sträckan har en hel del intressanta platser att se längs vägen (du kan bl.a. vandra längs fästningen i Grønsvik).


Om du planerar att köra hela sträckan, glöm inte att budgetera för hela sex färjeöverfarter längs vägen! Vi vet att vi sa att Norge inte bara handlar om natur men under den här resan blir du tvungen att uppleva lite av den ändå.


3. Stavkyrkor


Medeltida kristna träkyrkor, så kallade stavkyrkor, är en vanlig syn i hela södra och centrala Norge. Kyrkorna kommer i många olika former och storlekar, allt från små söta till stora och mäktiga varianter återfinns i det norska landskapet.


Något som gör dem extra intressanta är all mystik som omger dem. Inte sällan associeras kyrkorna med historier om troll och andra sagoväsen. Historier som tar dig tillbaka till barndomens alla spännande sagor om tomtar och troll. Om du ska välja en speciell rekommenderar vi Heddal stavkyrkje, en av de största och mest spektakulära stavkyrkorna i hela landet.


4. Ålesund


alesund-view-photo-bobo-olsson-1.jpg Vy över Ålesund. Foto: Bobo Olsson/Nights


Ålesund är staden som byggdes nästan helt i trä och råkade ut för en förödande brand 1904 som gjorde att i princip hela staden jämnades med marken. Detta betydde att hela staden måste byggas upp på nytt. Mycket av den charm staden har i dag kan man tacka branden för. Staden byggdes nämligen upp av unga norska arkitekter som tränats i Tyskland och staden har därför tydliga Jugendinfluenser, en väldigt popuär stil inom arkitetur vid den här tiden. Mer av en matälskare? Den norska matfestivalen äger rum varje år i augusti! Här är 6 fantastiska fisk- och skaldjursestauranger i Ålesund.


5. Tromsö


I de norra delarna av Norge ligger Tromsö, den sjunde största staden i Norge. Den ligger bara 350 km norr om norra polcirkeln men är varmare än andra städer som ligger på samma latitud. Mycket på grund av golfströmmens värmande effekt. Fast du kanske inte tror det är staden hem till ett stort antal studenter. Under somrarna hålls här dessutom många festivaler, vilket gör staden till ett kulturellt centrum uppe i norr.


tromso-view-lights.jpgVackra Tromsö.


6. Oslo


Ja det här är ju ett självklart val men Oslo förtjänar likväl sin plats på listan. Staden är fullt av kulturella och konstnärliga aktiviteter, populära shoppingstråk, mat från jordens alla hörn och barer och klubbar där du kan “shake it like a polaroid picture” (tack Outkast för den perfekta liknelsen). Med landmärken som Oslos operahus och Holmenkollen finns det ingen anledning att missa denna stad. Här är 10 restaurangtips för din nästa Oslo-resa!


OsloOpera.jpg Oslos Operahus är värt en titt.


7. Røros


Mitt i Norge, påväg upp mot Tromsø hittar du Røros, staden som ibland kallas Bergstaden men som också gjort sig känd som gruvstaden på grund av dess historiska rötter i kopparbrytning. Med byggnader som påminner om 17- och 1800-tal tog sig staden 1980 in på UNESCOs världsarvslista, allt för att bevara dess 80 medeltida trähus.


Med allt från cykelturer till bäversafari eller en tur till nationalparken Vingelen är Røros perfekt att besöka om du vill utforska centrala Norge. För mer information om vad man kan göra, besök Røros hemsida.


8. Skudeneshavn


Skudeneshavn är en liten och charmig stad på den södra tippen av Karmøy. Med en stolt maritim historia och inte mer än 5 000 invånare. Som många andra kuststäder, är den känd som en seglarstad full med gamla fina vita trähus och byggnader. Här finns faktiskt mer än 200 hus som kan dateras så långt tillbaka som 1850-talet. Alla väl omhändertagna och omhuldade av sina ägare. Vill du ta en tjuvtitt? Här är en webcam som visar hur läget i hamnen är just nu! Läs mer om Skudeneshavn här.


skudeneshavnSkudeneshavn.


9. Lærdalstunneln


Om du känner för att sätta världsrekord har du din chans här! Eller i alla fall chansen att åka genom ett rekord. Lærdalstunneln (eller “Lærdalstunnelen” på norska) är den längsta tunneln i världen. Den sträcker sig mellan städerna Laerdal och Aurland i västra Norge och är hela än 24,5 km lång. Det tog fem år att bygga tunneln och den stod klar först år 2000.


Förbered nedladdad musik, tunneln tar ca 20 minuter att köra igenom och radion lär inte fungera. Men frukta inte, när du är i tunneln ska du hålla utkik efter dess detaljer, bl. a. den speciella belysningen som ska skapa omväxling för trafikanterna och få dig att tro att du kör mot dagsljus. Den här tunneln är så speciell att ett par bestämde sig för att gifta sig i den, det var helt säkert då Lærdaltunneln har sitt eget luftreningsverk för att hålla luften frisk och giftfri.


Där har du det! Norge med en twist. Nu när du inte är helt vilse ute i bergen någonstans, kika på dessa trevliga alternativ på boende.


10 populära resmål